Odp: Co to rośnie w tych Bieszczadach ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Scelina
a i w kwaśnej buczynce lubi się trafić.
A no tak, zapomniałam, że Wy wiele w Biesach macie, ale grądów chyba nie za bardzo. Dobrze mówię?
Grądy też są i to jakie... Najstromsze ze stromych, ale cieplutkie i bogate w najciekawsze zielska.
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Scelina
Trójeczka to pachnąca siankiem Anthoxantum odoratum.
Tomka wonna jest to jak rzekłeś, pachnąca sianem (kumaryną)
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Scelina
Grądy też są i to jakie... Najstromsze ze stromych, ale cieplutkie i bogate w najciekawsze zielska.
Chciałabym to wszystko na własne oczy zobaczyć...(dotknąć, powąchać, skosztować)
Czwóreczka na jakiś Calamagrostis wygląda. Na połoninach rośnie pospolicie Calamagrostis arundinacea, ale trafia się również C. villosa. Myślę jednak, że to ten pierwszy.
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Scelina
Czwóreczka na jakiś Calamagrostis wygląda. Na połoninach rośnie pospolicie Calamagrostis arundinacea, ale trafia się również C. villosa. Myślę jednak, że to ten pierwszy.
Przyznam się, że akurat tutaj czekałam na ostateczny werdykt. Znam trzcinnika leśnego z borów i ubogich grądów, na połoninach czytałam, że jest, jednak nie byłam pewna czy to on. Jak wędrowałam nie miałam czasu obejrzeć sobie dokładnie (stale jestem popędzana) teraz sprawdziłam kilka cech. Włoski u nasady blaszki są u obu gatunków, jednak tylko u leśnego wystaje ość z kłoska (na zdjęciu tego niestety nie widać, bo są marnej jakości). Ale mam zdobyczny okaz i ości są. Jeszcze dorzucam dwa zdjęcia, wydaje mi się, że to to samo.
Jeszcze gnębi mnie języczek bo powinien być krótki a jest długi:-)
Ogólnie kolorystyka mi raczej pasuje na Calamagrostis arundinacea.
A dwójeczka to jakaś Poa, pewnie trivialis albo pratensis.
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Scelina
Ogólnie kolorystyka mi raczej pasuje na Calamagrostis arundinacea.
A ja go widziałam wyłącznie zieloniutkiego jak szczypiorek i własnie te fioletowe kłosy mnie zadziwiły
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Scelina
A dwójeczka to jakaś Poa, pewnie trivialis albo pratensis.
I tu Cię mam, bo nr 2, ma wszystko co trzeba, a jednak nie trafiłeś, muszę sprawdzić czy to rośnie w Biesach