Odp: Co by tu poczytać? Kącik Ksiązki
Jak Pierogowy z innej beczki to i ja też.
Zawsze się rozczytywałem we wspomnieniach pisanych przez samotników, także gdy ich zmagania opisywane były przez innych. Mogły być to książki, artykuły w gazetach lub czasopismach, ważne by opisywały samotne zmagania ze sobą, z przyrodą, z przeciwnikiem... Podziwiam takich ludzi. O samotnym podróżniku, o samotnym snajperze jak np. "Białe pióro" mogę czytać to samo po kilka razy. Teraz też czytam o jednym takim otwierając wspomnienia jak popadnie.
Taki trend wyznaczyła mi na pewno książka Zielone piekło Raymond`a Maufrais`a, opis samotnych zmagań z "zielonym piekłem" znaleziony wraz z jego szczątkami, tak blisko celu do którego zmierzał. Czytając można porównać jego "chaszczowanie" z tym naszym bieszczadzkim. Polecam.
Ps. szukam tej książki celem zakupu!
Cytat:
Zamieszczone przez
Recon1
szukam tej książki celem zakupu!
Jest dostępna na rynku bez najmniejszych problemów.
na 14 stronie Kuriera Galicyjskiego wywiad z autorem książki "Ukraińcy i Polacy na Naddnieprzu, Wołyniu i w Galicji Wschodniej w XIX i w pierwszej połowie XX wieku"
http://www.kuriergalicyjski.com/imag...013_19_191.pdf
"Cień wiatru" Carlos Ruiz Zafón - jak zaczęłam czytać, to nie mogłam się oderwać od niej.
Uwielbiam czytać, chociaż ostatnio mam na to coraz mniej czasu, a po pracy oczy bolą od komputera. Zakupiłam jednak sobie dwie książeczki z nadzieją, że może trochę poczytam.
Najnowsze nabytki:
MOJE BIEGUNY Marka Kamińskiego
''Niewierna'' - A. Hirsi Ali.
Borys Akunin.
Zaczęło się od trylogii z czernicą - detektywem, czyli mniszką Pelagią w roli głównej, potem były dzieje inspektora-dyplomaty Erasta Fandorina, a teraz na tapecie "przygody magistra", czyli wnuka Erasta. Doskonałe kryminały - nieprzewidywalne intrygi osadzone w realiach rosyjskich - od XIX-wiecznej "głubinki" po współczesną Moskwę-Rublowkę. Każde dzieło wciąga się jednym tchem, dla rusofila - lektura obowiązkowa :-)
Kilka postów wyżej była wspomniana Papusza. Kto chce się dowiedzieć więcej o niej i o książkach o niej to będzie miał okazję w najbliższą środę o 21 w Trójce, w Klubie Trójki. Będzie też okazja posłuchać romskiej muzyki w świetnym wykonaniu, a wiem co mówię, bo właśnie wróciłem z nagrania.
"Jutro przypłynie królowa" Macieja Wasielewsiego, który dostał się na Pitcairn by Ją opisać, wyspę i ludzi zamieszkujących tam od pokoleń jako wspólnota, przygada jakich mało, jednocześnie sztuka wyciągania mroku z ludzkiej psychiki, opowiadając jedynie o tym co dookoła niego, straszna i piękna, polecam.
Cytat:
Zamieszczone przez
trzykropkiinicwiecej
"Jutro przypłynie królowa" Macieja Wasielewsiego, który dostał się na Pitcairn
Słyszałem w Trójce wywiad z autorem. Nakreślił dość przygnębiający obraz wyspiarzy, więc wolałem sobie zostawić dobre skojarzenia z Pitcairn i po książkę nie sięgnąłem. Ale nie to, żebym zniechęcał ;)