Odp: Renowacja cmentarzy (wspólna akcja)
Cytat:
Zamieszczone przez
BastekM
Ale to co zobaczyłem nie napawało optymizmem (zresztą nie tylko mnie...). Jak widać później poszło lepiej. :wink:
Bastku M. (czemu na myśl przychodzi mi Pani w grochach?..:-P ) - uwierz,że to co zobaczyłeś nie było tym,co zobaczyć mogłeś ponad rok temu.Wszyscy (jacy wszyscy?:shock: ) mieliśmy ochotę nawiać w minutę po spenetrowaniu tego buszu.. Fajnie,że pomogłeś.
Trauma - z własnego doświadczenia wiem,że "podkoszenie chwastów" niewiele da. A i chętnych na tego typu akcję "nożyce-grabie" będzie brakowało..Chyba,że kochana pani Dyr. Gimnazjum w Mchawie zorganizuje wypad z młodzieżą jak w poprzednich latach..kochaną młodzieżą rzecz jasna :-P Trzymam kciuki za taki obrót spraw!
nie chcialem tworzyc nowego wątku więc trafiło tutaj.
Się zastanawiałem z Bertrandem ostatnio co mają znaczyć te kamienie pokładzione na macewach. Pojawiają się one od jakiegoś czasu, są po jednym, dwa, trzy, czasem więcej, różnie... Co to ma znaczyć? Fakt że zastanawialiśmy się niezbyt długo, no ale i tak z tego nic konkretnego nie wynikło. Ktoś wie?
Cytat:
Zamieszczone przez
Barnaba
Się zastanawiałem z Bertrandem ostatnio co mają znaczyć te kamienie pokładzione na macewach. Pojawiają się one od jakiegoś czasu, są po jednym, dwa, trzy, czasem więcej, różnie...
W Judaizmie kamień uważa się (jako martwą rzecz) za symbol pamięci, który można położyć na grobie. Żydzi nie stawiają/palą na grobach świec/zniczy ani nie dają kwiatów (zwłaszcza dawniej), wychodząc z założenia że te drugie - jako rzeczy żyjące należą się osobom żywym. Obecnie wielu Żydów odchodzi od tradycji układania samych kamieni i dlatego na polskich cmentarzach żydowskich można spotkać groby udekorowane kwiatami. Zwyczaj układania kamieni wywodzi się podobno z czasów, gdy zmarłych chowano na pustyni - kamienie zabezpieczały zawartość grobu przed zwierzętami i stanowiły oznakę szacunku dla zmarłego.
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotr
W Judaizmie kamień uważa się (jako martwą rzecz) za symbol pamięci, który można położyć na grobie. Żydzi nie stawiają/palą na grobach świec/zniczy ani nie dają kwiatów (zwłaszcza dawniej), wychodząc z założenia że te drugie - jako rzeczy żyjące należą się osobom żywym. Obecnie wielu Żydów odchodzi od tradycji układania samych kamieni i dlatego na polskich cmentarzach żydowskich można spotkać groby udekorowane kwiatami. Zwyczaj układania kamieni wywodzi się podobno z czasów, gdy zmarłych chowano na pustyni - kamienie zabezpieczały zawartość grobu przed zwierzętami i stanowiły oznakę szacunku dla zmarłego.
na poczatku grudnia byłem w Jerozolimie. tam było duuuużo kamieni na grobach i przewodnik taK samo to tłumaczył :D
1 załącznik(ów)
PODKAPRACIE WITA SEMITOW :mrgreen:
Tutaj sie nic nie zmienia :twisted:
I nikt nawet nie pokusil sie o zapytanie skad to lapidarne zdjecie :-? ehh chrzescijanie korzeni juz swojch nie pamietacie ?:oops:
Cytat:
Zamieszczone przez
klopsik
I nikt nawet nie pokusil sie o zapytanie skad to lapidarne zdjecie :-? ehh chrzescijanie korzeni juz swojch nie pamietacie ?:oops:
a po cóz zapytywać? (-;
- bicie (zabijanie/wieszanie/sąd nad...) Judasza - zapewne Pruchnik,
gdzie się ten wielkanocny, nieco kłopotliwy zwyczaj,
ponoć najdłużej utrzymywał
Serdeczności,
Kuba
...na 100% Pruchnik - w tle fotki bramka tamtejszego kościoła parafialnego
a sama fotka z/również na: http://www.budzinski_1.republika.pl/kultura.html
Serdeczności,
Kuba