1 załącznik(ów)
Odp: Aktualne zdjęcia flory i fauny
Z tymi wężami ogólnie jest kłopot. Występują różnice w ubarwieniu, a ponadto nawet oświetlenie (barwa światła w różnych porach roku) może mieć wpływ na mylną ocenę tego co widzimy. Dalej podtrzymuję, że to eskulap.
Na portalu terrarystyka.pl przedstawiono nieco inaczej ubarwionego eskulapa.
http://terrarystyka.pl/index.php?opt...&topic=52526.0
i też są wątpliwości...
Dla porównania: kilka dodatkowych zdjęć eskulapka. Jak widać niekoniecznie musi być czarny
http://herpetologia.waw.pl/klucz/zdj...apa/pokroj.htm
3 załącznik(ów)
Dla porównania trzy zdjęcia: eskulap i zaskrońce. Widać różnicę nie tylko w ubarwieniu, ale i w kształcie głowy.
Co do ptaków, to poczytałem o tym Trzmielojadzie i wychodzi na to że macie rację, te nie wydawały żadnych dźwięków w locie a zdjęcia które przejrzałem pasują do tych (z grubsza) które ja wykonałem (zwłaszcza to na Wikipedii bardzo pasuje)
Co do gada - to przejrzałem archiwum zdjęć i znalazłem jeszcze takie
http://img229.imageshack.us/img229/951/eskulap2.th.jpg
tu rzeczywiście widać jasniejsze "plamki" z tyłu głowy więc może rzeczywiście to zaskroniec, choć zastanawia brak plamek bocznych.
A tu foto w jakim środowisku zastałem gada :-)
http://img269.imageshack.us/img269/3475/eskulap3.th.jpg
Zdjęcia wykonane były w lipcu jesli to coś pomoże w identyfikacji.
Żałuję, że nie przyjrzałem mu się bliżej i nie wykonałem więcej zdjęć, ale do glowy mi nie przyszło że wąż eskulapa może być niemal czarny. Zawsze jakoś myslałem że brązowy jest.
A przeglądając zdjęcia na Wikipedii widzę, że są ubarwienia zaskrońców niemal czarne jak na moich fotach i sa nawet niektóre bez żółtych plamek za głową wiec chyba jednak to zaskroniec o dość nietypowym ubarwieniu
Doczu ptaszek wygląda na trzmielojada, ewentualnie pierzącego się myszołowa tak jak zostało napisane, a gadzina to zaskroniec ;)
Generalnie jest tak zarowno zaskronce jak i eskulapy moga byc prawie zuelnie czarne. Z tym ze zaskroniec bedzie zupelnie czarny a eskulapa bedzie mial delikatne rozjasnienia z tylu glowy.
I nie kumam co wy z tymi drzewami ja tam widzialem zaskronca nad ziemia
3 załącznik(ów)
15 sierpnia. Mokre, gmina Zagórz. W zasadzie obszar rezerwatu Przełom Osławy w Mokrem. Przejeżdżałem dość wolno drogą w kierunku Wysoczan. W pewnej chwili usłyszałem łomot skrzydeł i po lewej stronie zobaczyłem ogromne ptaszysko wzbijające się do lotu. Ptak wystartował w odległości nie wiekszej jak 15-20 metrów od drogi. Zatrzymałem się, wycofałem ze 20 m, wziąłem aparat. W tym czasie ptaszysko było już dość wysoko, zataczając majestatyczne kręgi. Było trudno zrobic jakieś sensowne zdjęcie. Południe, oślepiające światło. Aparat nastawiony na automat, ogniskowa 420 mm. Ale na wszelki wypadek zrobiłem trzy zdjęcia na maksymalnym zoomie. Ptaka w chwili jego startu do lotu widziałem od tyłu. Kolor ciemno-brązowo-szary. Nogi brązowe (nie zółte). Rozpiętość skrzydeł z pewnością ponad 1 m. Potężne nogi (uda) z długimi rozcapierzonymi szponami - to co zapamiętałem najbardziej.
Wydaje mi się, że mógł to być Orlik Krzykliwy, ewentualnie Gadożer. Niestety, na ptaszyskach się nie znam, więc to tylko zgadywanie.
1 załącznik(ów)
A co ja spotkałem na poczatku czerwca w drodze czerwonym szlakiem do Chatki Puchatka?
Krzysztofie, zbiłeś mnie z tropu tym kolorem nóg - z naszych "rodzimych" drapoli tej wielkości, żółtych nóg nie ma w zasadzie tylko Krótkoszpon (Gadożer) - ale i on nie ma raczej brązowych nóg...
Drapieżnik mógł sobie nieco przybrudzić nogi, przesiadując na łące :wink:
Zresztą musiał byś mieć niezłego farta, aby spotkać i sfotografować Krótkoszpona (Gadożera).
Biorąc pod uwagę sylwetkę ptaka (a konkretnie kształt skrzydeł), sądzę, że słusznie wytypowałeś Orlika Krzykliwego :grin: - (zresztą dużo łatwiej go spotkać, niż np. Krótkoszpona).
PS.
rozpiętość skrzydeł ponad metr, ma większość "rodzimych" ptaków drapieżnych - nawet Jastrząb gołębiarz 8-)
Przebywając dzisiaj nad rzeką widziałem Rybołowa - ale nie w Bieszczadach.
Szkoda, że nie miałem aparatu...
Cytat:
Zamieszczone przez
januszcz1
A co ja spotkałem na poczatku czerwca w drodze czerwonym szlakiem do Chatki Puchatka?
ładną żmiję zygzakowatą :)
Cytat:
Zamieszczone przez
wp.krzysztof
15 sierpnia. Mokre, gmina Zagórz. W zasadzie obszar rezerwatu Przełom Osławy w Mokrem. Przejeżdżałem dość wolno drogą w kierunku Wysoczan. W pewnej chwili usłyszałem łomot skrzydeł i po lewej stronie zobaczyłem ogromne ptaszysko wzbijające się do lotu. Ptak wystartował w odległości nie wiekszej jak 15-20 metrów od drogi. Zatrzymałem się, wycofałem ze 20 m, wziąłem aparat. W tym czasie ptaszysko było już dość wysoko, zataczając majestatyczne kręgi. Było trudno zrobic jakieś sensowne zdjęcie. Południe, oślepiające światło. Aparat nastawiony na automat, ogniskowa 420 mm. Ale na wszelki wypadek zrobiłem trzy zdjęcia na maksymalnym zoomie. Ptaka w chwili jego startu do lotu widziałem od tyłu. Kolor ciemno-brązowo-szary. Nogi brązowe (nie zółte). Rozpiętość skrzydeł z pewnością ponad 1 m. Potężne nogi (uda) z długimi rozcapierzonymi szponami - to co zapamiętałem najbardziej.
Wydaje mi się, że mógł to być Orlik Krzykliwy, ewentualnie Gadożer. Niestety, na ptaszyskach się nie znam, więc to tylko zgadywanie.
witka..to orzel przedni..