Maniów?
Wersja do druku
Maniów?
Nie jest to ani Dwernik, ani Dwerniczek. Podaję więc kolejne naprowadzenie:
W niezbyt odległej przeszłości powstały plany, których realizacja spowodowałaby, iż w tej dolinie wręcz zaroiłoby się od cerkwi (i to bynajmniej nie z powodu ilości wiernych).
Pozdrówka - Bazyl
Maniów też nie.
Łopienka?
A nie jest to zaczopowany odwiert źródła wody o przecudnych właściwościach leczniczych? Nie mylić z wodą święconą?
Łopienka też nie.
Chris - jeśli chodzi o moją zagadkę to na pewno jest to kapliczka.
Poddaję się. Czy masz jakieś zdjęcie okolicy? Coraz bardziej mnie to zaciekawia.
Skądś znam tą kapliczkę,może to Caryńskie??
OK, w odległości około 200-300 metrów od tej kapliczki stoi krzyż z inkrypcją w tłumaczeniu "Zawsze na Boga zdaj się, a on w nieszczęściu tobie dopomoże".
Lucyno - zdjęć okolicy mam sporo, ale poczekajmy jeszcze troszkę, gdyż jak mniemam zamieszczenie którejś z fotek od razu zdradziłoby rozwiązanie zagadki.
Inskrypcja bardzo budująca ...
Się już zdradziło - gromkie brawa dla Browara.
Kapliczka nad Caryńczykiem.
Sir Bazyl mówiłeś że były plany po których realizacji powstała by masa Cerkwi. Czyżby plany jakiegoś skansenu o którym nie wiem?
chyba z małej literki się pisze "cerkiew", chyba, że myślisz o jakimś rozłamie w prawosławiu :) . Ale na temat - najlepiej w każdej dolince, na każdym rozstaju, no i najlepiej tez na połonnych szczytach. Za czyją kaskęęę ? Bazyla?
Zgadza się. Jak przeczytałem w książce "Losy cerkwi w Polsce po 1944 roku" wg pomysłodawcy tj. Pana Waldemara Niezgody miał tam powstać skansen cerkwi. Sprawa dotarła na dość wysokie szczeble decyzyjne gdyż, cyt. "Wojewódzki Konserwator Zabytków, Inga Sapetowa, wystąpiła o lokalizację skansenu w dolinie Caryńskiego - i decyzja została wydana".
Ale jak widzimy nie udało się jej zrealizować (moim zdaniem na szczęście). Do książki dołączone są dwie mapy fragmentu projektu skansenu, z których wynika, iż miało znajdować się na tym terenie około 15 cerkwi.
Pozdrówka - Bazyl
Jeszcze jedna zagadka: gdzie rośnie to drzewo, o które wsparty jest widoczny na zdjęciu krzyż?
Tak się zastanawiam, czy tego krzyża nie widziałem w Studennem.
Nie jest to Studenne. Z tego miejsca mam jeszcze fotkę krzyża nagrobnego:
Czyżby Balnica?
He he! Zadanie miałem trochę ułatwione, ale to już inna historia. :wink:
Pozdrawiam!
Ten krzyż wsparty o drzewo pochodzi prawdopodobnie z jednej z kopuł nieistniejącej już cerkwi.
dziękuję sir Bazylu za uściślenie i wprowadzenie nowego słowa do mego języka. Pozdrawiam Ciebie.
No to zapodam zagadkę kolejną. Gdzież to, a gdzież to znajduje się ten wodospadzik?
Olchowaty?
To chyba było??
Piękne zdjęcie. Osława?
Nie jest to też Osława. Na razie nic nie podpowiadam, próbujcie dalej.
Pozdrówka - Bazyl
Nasiczański ?
Stawiam na Hulski
Pozdrawiam
Nie jest to też Hulski. Naprowadzajka: w pobliskiej okolicy można natknąć się na takiego zwierza:
Jakiegoś czuja mam, że to Wołosaty potokkkkk
A może potok Czarny w okolicach Polany?
Drugi strzał po analizie mapy: Sołotwina?
Pomimo, że podałeś prawidłową odpowiedź - dla ciebie czerwona kartka (przy poprzedniej odpowiedzi, tej z krzyżami miała być żółta). Za co? - sam wiesz.
Jest to wodospad na potoku Czarnym powyżej Rosolina (na którego terenie można spotkać takie piękne koniki).
Pozdrówka - Bazyl