Tak jest, o Powstaniu Wielkopolskim powinno być głośniej!
A co do spotkania - niestety do końca tygodnia nie jestem w Pyrlandii. Może udałoby się nam spotkać w styczniu? W któryś piątek? Może 11.01? :) Co Wy na to drodzy Poznaniacy?
Wersja do druku
Tak jest, o Powstaniu Wielkopolskim powinno być głośniej!
A co do spotkania - niestety do końca tygodnia nie jestem w Pyrlandii. Może udałoby się nam spotkać w styczniu? W któryś piątek? Może 11.01? :) Co Wy na to drodzy Poznaniacy?
A my poznaniacy spotkaliśmy się dzisaj, w miłej atmosferze snuliśmy opowieści o tegorocznych wypadach bieszczadzkich i planach na rok następny. Miłe podsumowanie 2012 roku.
Napiszę więcej: Wielkopolanie nie tylko poznaniacy...
Dziekuję i pozdrawiam
Rzeknę krótko: do następnego - mam nadzieję równie sympatycznego - spotkania...
pozdrawiam
W takim razie bardzo żałuję, że nie mogłam się na takowym spotkaniu pojawić z racji nieobecności w Poznaniu... Ale mam nadzieję, że podobne wkrótce zorganizujemy!
http://www.koncertomania.pl/koncert/...7-02-2013.html
wybiera się ktoś ?
zastanawiam się i nie wykluczone, że się wybiorę.
http://biletyna.pl/events/Pawel-ALDA...00-e12111.html
Polecam, zresztą wyjaśniać, kim jest Paweł Czekalski chyba nie trzeba :).
04. lutego - ODK pod Lipami w Poznaniu.
Ktoś będzie?
Monia - na WGB - chętnie.
Jutro o 19 w ODK Pod Lipami kolejny koncert zespołu "Dom o zielonych progach".
Parę dni przed ostatnim koncertem moja córka przyniosła z przedszkola ospę no i nie mogła iść, co bardzo długo przeżywała. W zeszłym tygodniu z kolei zachorowała na zapalenie oskrzeli, ale wygląda na to, że zdążyła się wykurować. Tak czy inaczej nauczeni poprzednim przypadkiem, nie powiedzieliśmy jej, że jest koncert. Jutro się dowie, na miejscu :)
18 marca Jola Sip, Kasia Wasilewska, Jan Kondrak, Marek Andrzejewski, Piotr Selim
w Domu Kultury Pod Lipami w Poznaniu.
Tego dnia w Nasicznym będę...
Pozdrawiam
Silna ,zwarta grupa pyrlandzko- krakowska wykona wszelkie roboty parkieciarskie .
Za wikt . Bez opierunku.:-P
Bertrandzie .Po stokroć dziękuje.
Szanowni Pyrlandczycy i Uczestnicy Forum przybywający w stolicy Pyrlandii.
Zapraszamy (razem z Bertrandem) na powitanie wiosny w Śnieżycowym Jarze w dniu 14.04. o godz. 10.30. Dojazd do Murowanej Gośliny a później odbijamy na Starczanowo. Zbiórka pod kapliczką, spóźnialskim dajemy akademicki kwadrans. Jeżeli ktoś nie ma transportu to dwie osoby mogę zabrać. Szczegóły do uzgodnienia na pv.
Był Marek z lepszą połową i bertrand z Renatką. Oto co widzieli: Najsmuyniejsza była ya śmierć przy paśniku.
Jak znam zycie Marek wstawi lepsze fotki. :grin:
Pozdrawiam
Jak zwykle "przespałam" :cry:.... ale może w następny roku dołączę... (jak można oczywiście...8-))
Wstawie, wstawię. Tylko muszę trochę nad nimi popracować. Filla, żałuj, bo pogoda była wyśmienita i śnieżyca w tym roku wyjątkowo okazała, no nie wspominając o towarzystwie.
Zgodnie z obietnicą kilka fotek
Załącznik 31521Załącznik 31520Załącznik 31519Załącznik 31516Załącznik 31522Załącznik 31518Załącznik 31517
I jeszcze dwie panoramki
Załącznik 31523Załącznik 31524
Janusz, widać i czuć. Zapraszamy w pyrlandzkie gościnne progi.
I trochę wiosny z dzisiejszego pyrlandzkiego spaceru
Załącznik 31580Załącznik 31585Załącznik 31583Załącznik 31581Załącznik 31582Załącznik 31584
Gdy w ogrodzie botanicznym zakwitną .... No i mamy wiosnę.
Załącznik 31706Załącznik 31711Załącznik 31709Załącznik 31710Załącznik 31708Załącznik 31712Załącznik 31707
Kiedy wiosna buchnie majem. Och przynajmniej na koniec wekendu zrobiło się pięknie wiosennie. Kilka fotograficznych ilustracji.
Załącznik 31791Załącznik 31784Załącznik 31790Załącznik 31787Załącznik 31788Załącznik 31785Załącznik 31786Załącznik 31789
W okolicach kościoła w Przemęcie udało mi się uwiecznić takiego osobnika.
Załącznik 32395
Kilka fotek z dzisiejszego spaceru nadwarciańskimi łęgami.
Załącznik 32397Załącznik 32398Załącznik 32399Załącznik 32400Załącznik 32401Załącznik 32402Załącznik 32403Załącznik 32404
Wczoraj szlajałem się po leśnych ostępach. I tak przy okazji zbierałem fotograficznie grzyby a że pogoda była miła spacer był "czystą" przyjemnością.
Załącznik 32693Załącznik 32694Załącznik 32695Załącznik 32696Załącznik 32697Załącznik 32698Załącznik 32699Załącznik 32700Załącznik 32701
Super!
Pyra
widoki piękne
A pyrlandia też pełna kolorów. Można parafrazować słowa piosenki Łucji Prus "pyrlandia w żółtych płomieniach liści". Jest po prostu pięknie.
Załącznik 32882Załącznik 32887Załącznik 32888Załącznik 32889Załącznik 32883Załącznik 32884Załącznik 32885Załącznik 32886
Piękna jest ta nasza Wielkopolska.......:)
W tym roku jak łato można policzyć przypada 95 rocznica wybuchu Powstania Wielkopolskiego o którym jak bertrand wspomniał w zeszłym roku mało się mówi i pisze.
Powstanie wybuchło 27 grudnia w Poznaniu i niedawno odkryto dokument (datowany na rok po wybuchu) ,z którego wynika że powstanie wybuchło o 16:40.
Jednak jeszcze mniej osób wie o Jarocińskiej rewolucji i nocnej "zmianie warty" - 8/9 listopada 1918 roku.
Piszę o tym bo sam nie dawno się o tym dowiedziałem, mimo że w Jarocinie się urodziłem , w powiecie wychowałem i mieszkałem pół życia.
W szkole jednak o tym nie wspominano.
W sierpniu ukazała się książka "...Zaczęło się w Jarocinie"
http://powiat-jarocinski.pl/portal/i...2945&Itemid=32
bertrad
Kierując się lokalnym patriotyzmem pozwoliłem sobie tę informacje zamieścić w tym wątku
Tak, to jedyne powstanie które nam się udało ,reszta utoneła w morzu krwi.:sad:....a kraina kwitnącego ziemniaka i latającej stonki nieustająco piękna i...zadbana!:lol:
W szkołach - nawet tych w Wielkopolsce - zawsze niewiele mówiono o historii. Jako stary poznaniak rodem z Dębca także stosunkowo niedawno "odkryłem" chronologię okresu przed wybuchem Powstania Wielkopolskiego. Pamiętam jeszcze opowieści brata mojej babci: Powstańca Wielkopolskiego (i trzech Powstań Śląskich) Pawła Strzódki. Opowiadał, że było wiele przypadków lokalnych "podbierań władzy" w niektórych mniejszych miejscowościach. Był także w Jarocinie.
Niewiele do mnie docierało z tego co mówił, ale po latach mój analityczny umysł zaczął składać sobie to wszystko do "kupy".
Dziś już nie mamy z kim weryfikować faktów. Wiele dokumentów zostało zniszczonych po 1szym września 1939, sporo zostało ukrytych, a te które przetrwały okupację i PRL często uległy zniszczeniu, zapomniane gdzieś na strychach czy zamurowane w ścianach rozbieranych budynków.
Paweł Strzódka został aresztowany przez Gestapo następnego dnia po wkroczeniu Wehrmachtu: został zadenuncjowany przez swojego kolegę, już ubranego w mundurek NSDAP (V-ta kolumna). Do maja 1945 roku był więźniem KL Dachau. Przeżył. Jest pochowany na cmentarzu przy kościele w Głuszynie.
Niby mamy jeszcze zimę ale w pyrlandii pogoda iście wiosenna. Kilka zdjęć ze spaceru po pyrlandzkich kniejach.
Załącznik 33561Załącznik 33567Załącznik 33568Załącznik 33562Załącznik 33563Załącznik 33564Załącznik 33565Załącznik 33566