Odp: Zagadki z cerkwią w tle ...
Brawo! To rzeczywiście Kalników.
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
bartolomeo
Jesteśmy tak bardzo na wschód, że dalej już tylko granica, jakby się na cerkiew wyspinać to pewnie Ukrainę widać.
A widać m.in. taką cerkiew, jak niżej. I mamy kolejną zagadkę :)
Załącznik 24784
Cytat:
Zamieszczone przez
bartolomeo
... dalej już tylko granica, jakby się na cerkiew wyspinać to pewnie Ukrainę widać.
Cerkiew położona jest oczywiście już za granicą i oddalona jest od Kalnikowa o rzut beretem (jeśli ktoś potrafi rzucać na odległość 5 km :)
Beret nie doleciał, ale według antenki to Małnów.
3 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
iaa
Beret nie doleciał, ale według antenki to Małnów.
Antenka dobrze wskazała na Małnów (Малнів). Na potwierdzenie - cerkiew można zobaczyć na stronie wsi: http://malniv.com.ua/
Ciekawostką tutejszą a małoznaną jest linia kolejowa, zbudowana podczas II w.św., która biegła z Nowej Grobli do Woli Arłamowskiej przez Kalników i Małnów. Obecnie pozostał po niej nasyp i mostki. Między tymi wsiami także dobrze zachowane relikty przyjaźni polsko-radzieckiej.
Załącznik 24804 Załącznik 24805 Załącznik 24806
A rzucanie berecikiem trzeba potrenować :?
1 załącznik(ów)
Obecnie jest to filialny kościół rzymskokatolicki, w związku z czym centralny fragment ikonostasu został usunięty, aby wierni dobrze widzieli ołtarz. W otoczeniu ołtarza współczesne obrazy. Czy ktoś już wie, która to cerkiew?
Załącznik 24820
1 załącznik(ów)
Teraz cały ikonostas, a raczej to, co z niego pozostało:
Załącznik 24824
Wstyd przyznać ale poznałem dopiero po odkutych tynkach - jakoś to mi najbardziej w pamięci utkwiło - Wola Niżna
Cytat:
Zamieszczone przez
Dlugi
... poznałem dopiero po odkutych tynkach - jakoś to mi najbardziej w pamięci utkwiło - Wola Niżna
Trafiona - zatopiona! I to dość szybko, bo bez pokazywania bryły.
A skutki wilgoci to widoczne są i wewnątrz, i na zewnątrz, z każdym rokiem coraz wyżej.