Odp: Co to rośnie w tych Bieszczadach ?
Wygląda na to, że zielsko to nazwano na chwałę pewnego węgierskiego arystokraty, co jednemu niemieckiemu botanikowi pomagał.
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Scelina
Wygląda na to, że zielsko to nazwano na chwałę pewnego węgierskiego arystokraty, co jednemu niemieckiemu botanikowi pomagał.
Arystokratę już mam, ale jaki to niemiecki botanik?
Wystarczy, że pełna nazwę rośliny rozszyfrujesz to i botanika poznasz. Przecież ktoś nazwę musiał nadać ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Scelina
Wystarczy, że pełna nazwę rośliny rozszyfrujesz to i botanika poznasz. Przecież ktoś nazwę musiał nadać ;)
pełną nazwę zachowam do jutra, chociaż ten drugi człon dalej mi nic nie wyjaśnia
Po nazwie rodzajowej jest gatunkowa, a po gatunkowej jeszcze skrót od tego, co ją nadał ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Scelina
Po nazwie rodzajowej jest gatunkowa, a po gatunkowej jeszcze skrót od tego, co ją nadał ;)
Ten drugi to Johann Christian Daniel von Schreber niemiecki badacz historii naturalnej i zoolog (XVIII/XIX w.) jako pierwszy nadał zwierzętom naukowe nazwy, zgodne z systemem Karola Linneusza.
Nie wiedziałam, że zasłużył się też botanicznie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Scelina
To nie ten
Jeszcze jeden Schreber jest od nerwowo chorych a nie od T. Sp. , więc poczekam na roztrzygnięcie (a teraz sobie posłucham "jaskółeczkę- pannę niewysokich lotów..." z innego wątku)
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Scelina
Ten skrót to BAUMG.
Po długich poszukiwaniach, już wiem o kogo chodzi- Baumgarten Johann Christian, jednak muszę jeszcze poszperać o jego dokonaniach, dzięki, że mogę się dokształcić.