Odp: Co to rośnie w tych Bieszczadach ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Scelina
Wygląda na to, że zielsko to nazwano na chwałę pewnego węgierskiego arystokraty, co jednemu niemieckiemu botanikowi pomagał.
Smotrawą okazałą zachwycił się hrabia Sámuel Teleki de Szék stąd nazwa Telekia speciosa, natomiast pierwszy oznaczył ją niemiecki botanik Baumgarten Johann Christian. Poza tym obydwaj nie mieli ze sobą do czynienia bo się normalnie rozminęli, hrabia urodził się 2 lata po śmierci botanika. O tym ostatnim trudno się czyta, bo głównie po niemiecku, choć zasługi ma znaczne. Ciekawe są dokonania i życiorys hrabiego, który lubił podróżować.
Smotrawa okazała, naturalnie występuje w Bieszczadach, ma właściwości lecznicze.
Nadal bawię się z Wami i poszukuję odpowiedzi do zagadek :-) Ta była dla mnie prawdziwym wyzwaniem! A Smotrawę okazałą oblukałam wczoraj, ale porównując zdjęcia stwierdziłam, że nie pasuje mi na rozwiązanie foto-zagadki... Obstawiałam Oman wielki.
Wiesz co Migawka, "zabiłaś mi prawdziwego ćwieka", wczoraj Marcin tak mocno mi zasugerował tą smotrawę, że poszłam w ciemno, zwłaszcza, ze też mi pasowała. Jednak teraz też sobie popatrzyłam i porównałam i już sama nie wiem co o tym sądzić:-?
Cytat:
Zamieszczone przez
maciej_ka
Wiesz co Migawka, "zabiłaś mi prawdziwego ćwieka", wczoraj Marcin tak mocno mi zasugerował tą smotrawę, że poszłam w ciemno, zwłaszcza, ze też mi pasowała. Jednak teraz też sobie popatrzyłam i porównałam i już sama nie wiem co o tym sądzić:-?
No to, Maciej_ko! Podajmy sobie ręce, gdyż obie jesteśmy z "wbitym ćwiekiem" :-) Ja już, już, miałam wczoraj wrzucić propozycję rozwiązania, ale skutecznie odciągnęła mnie podpowiedź Marcina - ten duet niemiecko-węgierski :-) Po obejrzeniu nie wiem ilu zdjęć, postawiłam na oman wielki, ale to Inula helenium.
1 załącznik(ów)
Oman wielki ma w górze owłosioną łodygę, lancetowate liście bez ogonków, wydłużone listki okrywy koszyczków. Smotrawa okazała tylko w górze liście ma siedzące, te niżej na wyraźnych ogonkach, sercowate. Listki okrywy koszyczków krótsze. Biorąc pod uwagę te cechy myślę, że na tym pierwszym zdjęciu jest oman wielki, a dołączam inne foto, gdzie chyba jest właściwa smotrawa okazała.
Uprasza się o pomoc w powyższej sprawie:smile:
2 załącznik(ów)
Widzę, że dyskusja przybiera bardzo ciekawy charakter przegrzebałem zdjęcia kilka lat wstecz i znalazłem Inula helenium - sfocony na Gruszce nad Dziurdziowem. Żyłem w całkowitej nieświadomości, że je w ogóle mam, myśląc,że to jedne z wielu zdjęć Telekia speciosa.
4 załącznik(ów)
A teraz kilka zdjęć roślin jeszcze:
1. Wygląda na Inula helenium - okolice Górzanki.
2. Telekia z okolic Jabłonek
3 i 4. Telekia z okolic Roztok Dolnych.
1 załącznik(ów)
Jeszcze jedno zdjęcie Telekia speciosa z Jabłonek:
A odnośnie związków Johanna Christiana Gottloba Baumgartena z Samuelem Teleki tól Szek to wygrzebałem po knigach, że arystokrata węgierski uchodził za mecenasa i protektora botanika. Nawet w węgierskiej florze, z której nic poza nazwami łacińskimi do mnie nie przemawia obydwa nazwiska są razem zestawione przy opisie smotrawy okazałej. Również o Inula tam coś piszą.
"A Teleki-viragot (Telekia speciosa) eleinte a Buphthalmum es az Inula nemzetsegekbe tartozónak veltek, mignem a kivaló erdelyi flórakutató, Johann Christian Baumgarten fel nem ismerte, hogy onalló nemzetsegbe tartozik, amelyet partfogójanak, gróf Teleki Samuel erdelyikancellarnak tiszteletere nevezett el."