Odp: Co to rośnie w tych Bieszczadach ?
Ja zawsze zwracałam uwagę na rośliny, zachwycając się ich pięknem i pod tym kątem robiłam im zdjęcia. Ale podczas pobytu w Bieszczadach zachwyciłam się nie tylko pięknem, ale też różnorodnością roślinności. A "oliwy do ognia" dodał ten wątek na forum, bo dopiero za Waszą sprawą zdałam sobie sprawę, jak wiele jest roślin do siebie podobnych! Stąd jak tylko jestem na forum, to pierwsze odwiedzam ten wątek :-) Maciej_ko, może zróbmy w przyszłym roku "Co to rośnie w tych Bieszczadach" w realu?
Próbuję rozwiązać ostatnią zagadkę: Miecznica wąskolistna (Sisyrynchium bermudiana).
Cytat:
Zamieszczone przez
Migawka
Próbuję rozwiązać ostatnią zagadkę: Miecznica wąskolistna (Sisyrynchium bermudiana).
Nie próbujesz tylko rozwiązałaś!:razz: myślę, że Marcin nie będzie miał nic przeciwko temu, że odpowiem w jego imieniu, wiem jak czasem czeka się na posta zwrotnego. Rozwiązanie znam z b. fajnej, botanicznej strony też naszego forum, którą dopiero teraz odkryłam (patrząc na wpis dzisiejsze posty): Kwiatki-czyli botanizowanie w Beskidach Wschodnich.
Marcin wkleja ciekawe rośliny i podaje o nich wiele informacji.
Co do reala - hm...trudne choć kuszące, a jakby tak jeszcze namówić naszych forumowych znawców-florystów;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Migawka
Zgadza się. Nieczęsta w Bieszczadach i niebieszczadzka roślina, bo z Ameryki aż, ale w Beskidach Wschodnich zdziczała. W tym roku znalazłem jej sporo na jednym z bieszczadzkich mostów...
Gratuluję rozpoznania.
1 załącznik(ów)
"Rozwiązanie znam z b. fajnej, botanicznej strony też naszego forum, którą dopiero teraz odkryłam (patrząc na wpis dzisiejsze posty): Kwiatki-czyli botanizowanie w Beskidach Wschodnich."
Szukając ostatecznego potwierdzenie do rozwiązania zagadki, wyskoczyła mi w googlach... odpowiednia strona ww. wątku. I to było hasło: "puszczaj". Co ciekawe, wątek ów wcześniej przeglądałam, ale nie wstecz :-) Gdyby nie to, rozwiązanie byłoby wcześniej, ale z 2 str. trochę znów się botanicznie douczyłam :-)
Co do reala - hm...trudne choć kuszące, a jakby tak jeszcze namówić naszych forumowych znawców-florystów;)[/quote]
Skoro uważasz, że kuszące, to i poziom trudności spada. Znawców-florystów oczywiście warto namówić! Propozycja otwarta i realizacji warta :-) Myślę, że byłoby super! Zatem, rzucam pytanie do zacnego grona - co Wy na to?
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Scelina
Co zapyla pszczoła?
Szkoda, że nie widzę liści. Ale czy to nie jest rdest wężownik?
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Scelina
Co zapyla pszczoła?
mięta nadwodna?
Cytat:
Zamieszczone przez
Migawka
Szkoda, że nie widzę liści. Ale czy to nie jest rdest wężownik?
Nie jest ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
maciej_ka
mięta nadwodna?
Nie nadwodna