Wydaje mi się że jest to Czarcikęs łąkowy, choć te listki w tle mi jakoś nie pasują:???:.
ps. Zasypało!!! i diabli wzięli kolorki:evil:
Wersja do druku
Wydaje mi się że jest to Czarcikęs łąkowy, choć te listki w tle mi jakoś nie pasują:???:.
ps. Zasypało!!! i diabli wzięli kolorki:evil:
Witam zasypanego kolegę! W końcu to Biesy, czyż nie tak? ale, żeby zaraz wiarę tracić:mrgreen: przynajmniej Bieszczadnicy- secem a ciałem gdzieś daleko, nie będą tak zazdrościć, że kolorków nie mogą oglądać na własne oczy;)
Skoro na zdjęciach tak pięknie wygladały to w naturze pewnie przyprawiały o zawrót głowy, ech! zostają marzenia o jesiennej wyprawie...
A listki do roślinki już szykuję i wysyłam (bo te w tle to nie jej).
A to co to jest za grzyb?
nie nie to było wypukłe i było na bank grzybem
coś mi się kojarzy z takim pod ochroną. ale bardzo smacznym jako smażonym
Długo wysyłałam dalszy ciąg zagadki, ponieważ naszły mnie wątpliwości czy na moich dwóch, kolejnych zdjęciach jest ten sam gatunek. Na poprzednim to może czarcikęs (bo ma wystające pręciki), niestety nie mam liści. Dwa następne to napewno nie on, ale może świerzbnica leśna (to robione w lesie); ostatnie foto z łąki, ale też jeśli to ś. leśna to jakoś inaczej wygląda. Jednym słowem, sprawa wymaga konsultacji:-D
Bardzo trudno rozpoznać to coś z fotki, trochu rozmydlona. Wydaje mi się że to coś z rodziny
Ramaria botrytis
koralówka czerwonowierzchołkowa (gałęziak groniasty)
Występowanie: Niezbyt często, na pogórzu częstszy. Owocniki wyrastają od lata do jesieni, na ziemi, w lasach liściastych i mieszanych, zwłaszcza pod bukami. To by się zgadzało z fotografią:)
Czerwona Lista — E - wymierający - krytycznie zagrożony
Tobie zapewne kojarzy się z Szmaciakiem gałęzistym:roll: który charakteryzuje się wybornym smakiem (nie ustępuje smardzom). Ten zaś lubi lasy iglaste, pniaczki sosnowe, jodłowe. Występuje od sierpnia do listopada.
Zagwozdka jest straszna! Szperam po tych szczeciowatych i jak kwiat pasuje, to liście niekoniecznie :roll: Z niecierpliwością czekam na rozwiązanie zagadki. A tymczasem wklejam zdjęcie (niestety, bez liści) i powiedzcie, czy to aby czarcikęs łąkowy? Bo po ostatniej zagadce, to wiem, że nic nie wiem :-D
http://img18.imageshack.us/img18/3350/img4335ca.th.jpg
Cześć Migawka! Powiem jak ta przysłowiowa baletnica, że gdybym miała liście, listki okrywy itd. to bym rozpoznała co to jest:grin: Niestety, nie wiem, nie mam takiego opatrzenia, żeby poznać tylko po tym kwiatostanie. Ta Twoja roślinka to bardziej mi na świerzbnicę polną wygląda (kwiaty brzeżne większe od środkowych). Może komuś uda się rozwiązać tę zagadkę:roll: