Odp: Co to rośnie w tych Bieszczadach ?
wow!aż taki rzadki!
dziękuję!
Cytat:
Zamieszczone przez
maciej_ka
. Ta Twoja roślinka to bardziej mi na świerzbnicę polną wygląda (kwiaty brzeżne większe od środkowych). Może komuś uda się rozwiązać tę zagadkę:roll:
Ahoj, Maciej_ko! Masz rację :-D Ta moja bieszczadzka roślina, to knautia arvensis - świerzbnica polna. Ale Twoje zagadkowe, czy też - zagwozdkowe - rośliny... Wołajmy Marcina :-D
No właśnie, Marcin wyzdrowiał i gdzieś od razu poleciał... A czemu mi tak przytakujesz, że to świerzbnica polna?:grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
maciej_ka
No właśnie, Marcin wyzdrowiał i gdzieś od razu poleciał... A czemu mi tak przytakujesz, że to świerzbnica polna?:grin:
Dla Marcina i wszystkich Bieszczadników - pełni zdrowia! A czemu Ci przytakuję? Bo już się tyle po Twojej wskazówce naoglądałam fotek świerzbnicy polnej, że obstawiam iż to ona. Chociaż na mojej botanicznej ścieżce już nie raz się przekonałam, jak łatwo się pomylić :-D
No dobra, poczekajmy na eksperta! za aktywność pochwali, że nie w tę stronę przygani:mrgreen:
Świerzbnica lesna na dwóch pierwszych zdjęciach i polna na ostatnim - tym z samym kwiatostanem.
O jesteś!:grin: i sprawa świerzbnic już wyjaśniona!
1 załącznik(ów)
Taka mała zagadka - na zdjeciu widać dwa gatunki roślin naczyniowych. Ambitniejsi mogą się pobawić w rozpoznawanie porostów - jeden jest w miarę rozpoznawalny.
Jedną naczyniową znam, drugą wydaje mi się, że znam. A porostów nie rozpoznaję, widzę plecha listkowata, ale to nie Hypogymnia może Parmelia?
Cytat:
Zamieszczone przez
maciej_ka
Jedną naczyniową znam, drugą wydaje mi się, że znam. A porostów nie rozpoznaję, widzę plecha listkowata, ale to nie Hypogymnia może Parmelia?
Ja z porostów rozpoznaję tylko tego z przodu, choć słabo rzuca sie w oczy, ale to żaden z dwu wymienionych przez Ciebie.