Też za geometrią nie przepadałem :) Tarnawa jest poza trójkątem :)
Wersja do druku
Dzięki Pete!
Dokręcić śrubę!
Taki tytuł mojej następnej zagadki :)
Tak sobie wysiedziałem ją nad przedwojenną wigówką i jako, że w opracowaniach na temat hydrologicznych zmian w Bieszczadach zamieszczanych w kolejnych numerach Bieszczadu nic na ten temat nie było do tej pory napisane, postanowiłem wyniuchać co w terenie piszczy!
Najpierw wylazłem na koniec zagadki
Załącznik 34060
I brnąc po kolana w liściastej brei podążałem w górę nurtu, brykając przez zagęstniki zwane w literaturze kłopotliwiem:
Załącznik 34061
Omszałe kamienne pozostałości po podmurówkach
Załącznik 34062 Załącznik 34063
Wskazały drogę do sedna, którym okazał się najeżony śrubami katafalk:
Załącznik 34064 Załącznik 34065 Załącznik 34066
Minąwszy go rzuciłem jeszcze szybkie wstecz spojrzenie na to co pięknie się prezentowało, czyli zagubioną w czasie młynówkę:
Załącznik 34067
Taka niby tylko kupa kamieni, jakiś rów wypełniony zgnilizną, a ja czułem się jak odkrywca źródeł Amazonki albo nawet źródeł Sanu :)
Raz trafiłem na "coś" podobnego, ale to było wiele lat temu. Wtedy właśnie tak wyglądało, dziś drzewa powinny być już sporo większe. W czasach tych Park był malutki i można było wściubiać nos w wiele zakamarków. Miejsce na zdjęciach przypomniało mi Potasznię, ale pewnie to inny zakątek. Ale jakbyś poszedł kiedyś do Potaszni, to pewnie miałbyś następną zagadkę ;)
Ale nie hydro, nie hydro :razz: Te pozostałości w Potaszni są większe
http://www.tonzbieszczadzki.pl/galer...-kolejki-4.htm
i tuż obok nich przechodziło torowisko kolejki wąskotorowej, nie ma tam młynówki i na WIG-ówce nie umieszczono w tej okolicy ikonki młyna. Poza tym, tak jak wspomniałeś, tamte pozostałości z przeszłości znajdują się obecnie na terenie BdPN-u i głupotą z mojej strony byłoby zachęcanie i namawianie innych do łamania przepisów, tym bardziej, iż poza parkiem jest mnóstwo interesujących miejsc (chociaż może i tak nie jest, a mnie jakaś szajba dopadła i uważam, że ciekawe są takie resztki infrastruktury sprzed lat?). W każdym razie ruiny z mojego zdjęcia nie znajdują się na terenie parku a w pobliżu wielkiej pętli bieszczadzkiej, w linii prostej około 200 metrów, o tu:
Załącznik 34069
Ale mapę wygrzebałeś, he he, co to za cudo?
I to są pozostałości młyna czy jednak tartaku wodnego, bo w necie nie mogę znaleźć?
Wiem tylko że przysiółek w pow. Lisko, otoczony lesistemi górami sięgającymi do 800 m. bezwzględnej wysokości. Odległość od par. rzym.-kat., gre.-kat. i urzędu poczt. wynosi 7,5 kil. Ma grunta zimne, owsiane a lasy jodłowe i świerkowe :twisted:
Piękna podpowiedź, ale wpędzasz ludzi w kompleksy. Już kilka godzin spędziłem nad mapami z 1880 r. i sukcesów 0 :evil:. Za żadne skarby nie mogę dopasować układu drogi i rzeki (potoku), jaki występuje na Twojej mapie. Lekko pasuje do Bereżek i Wołosatego, ale to na pewno nie to co nam tu zadałeś. Rzuć jakieś koło ratunkowe, może być nawet stary kapok:).