No to moja propozycja. Gdzie znajduje się ta niewielka jaskinia?
Wersja do druku
No to moja propozycja. Gdzie znajduje się ta niewielka jaskinia?
w paśmie Bukowicy
Wiem gdzie jest ta jaskinia ale nie zdradzę i nie jest to w paśmie Bukowicy (nie bardzo kojarzę takie pasmo w Bieszczadach, jedynie w Beskidzie Niskim). Jeśli chodziło Ci o to pasmo to według mnie nie jest to poprawne rozwiązanie, gdyż ta niewielka jaskinia znajduje się jak najbardziej w Bieszczadach - ale poczekajmy co odpowie Pietras.
Pozdrówka - Bazyl
;-) Niech Ci będzie pasmo Beskidu Niskiego ale w okolicy i tam jest przepięknie. Na szlaku czerwonym jest taka grupa wychodni skalnych, pod skałą jest bardzo podobna jaskinia. Ku radosze dzieciaków, a przerażeniu nauczycielek wczołgiwaliśmy się tam w czasie wycieczki. Pudło, poddaję się. Nie wiem.
sir Bazyl => Kamień Leski ?
Nie jest to pasmo Bukowicy, które jak już wspomniał sir Bazyl jest w Beskidzie Niskim, ale oczywiście zgadzam się z Tobą Lucyno, że jest tam pięknie.
Mała podpowiedź do zagadki. Wejście do tej jaskini znajduje się na odcinku, którym jeszcze jakiś czas temu nie można było legalnie się poruszać.
Pozdrawiam.
Czyżby gdzieś po drodze z punktu widokowego do źródeł Sanu?
W ramach podpowiedzi do mojej zgadki dorzucę dwa zdjęcia innych skałek z tego miejsca.
hmmm najechałam myszką na zdjęcie powyżej..... i się pokazało "roztoki górne " :)
Jeżeli już to są Roztoki to jedyna jaskinia którą tam znam jest na Szczelińcu.
Ależ skąd nie czepiasz się. To miał być żart. Główkuję nawet w nocy. Wstyd się przyznać nie jestem w stanie odgadnąć obu zagadek. Już kombinuję patrząc się na piaskowiec ale kolor i niezbyt widoczny układ warstw pozwala mi wyeliminować tylko poszczególne miejcsa. Proszę o podpowiedź: czy jest to wychodnia sklana?
Jest jedna możliwość ale to już jest naciąganie danych pasujących do faktu. Z 30 lat temu na Małym Skalecu był szlak bodajże czarny. Został on zamkniety z powody osuwiska. Może to nie jest wychodnia ale osuwisko lub kamieniołom.
Hej:)
Sir Bazylu, czy to nie jest w rejonie Magury Stuposiańskiej? Wiele, wiele lat temu snułem się po pasemku spadającym na pn-zach od szczytu Magury i tam były takie wychodnie zarastające buczynami... Jednak dokładnie kształtu nie pamiętam...
Pozdrawiam Bieszczadołazów
A gdzie można natknąć się na innego bieszczadzkiego stwora?
Leśniczówka przed mostem do Terki
W nagrodę proszę o jeszcze jedną zagadkę. Tu lub w co rośnie .... Dostanę?
Niestety aparat cyfrowy mam dopiero od kilku miesięcy i kończą mi się zdjęcia, które spełniają wymogi detalu w Bieszczadach. Ale mam jeszcze jedno łączące w sobie elementy przyrody nieożywionej ze zwisającym żywym elementem. Pytam więc: gdzie mu się wisi i jak się ta zwisająca fauna nazywa (sam nie znam dokładnej nazwy)?
Pozdrówka - Bazyl
No i brawo! Ta dodatkowa podpowiedź była zrobiona świadomie. :) Aczkolwiek jaskinia
w Roztokach się nie znajduje, ale ciepło, ciepło.
Pozdrawiam.
Nie jest to jedna z jaskiń nad Nasicznem. Już wiadomo, że to okolice Roztok Górnych jak trafnie rozszyfrowała Małgocha.
Pozdrawiam.
Nocek?
Pytanie do Pietrasa (uczeń Pietras - gdzie to było?:P) to jest na Rypim Wierchu?
Zgadza się, dokładniej na odcinku między Rypim a Strybem.
Pozdrawiam.
Czy ktoś wie gdzie znajduje się cerkiew z fotki. Właściwie to ..."gdzie znajdowała się"... bo w moim przekonaniu jest to nieistniejąca cerkiew...
Przejrzałem strona po stronie "Cerkwie w Bieszczadach" St. Krycińskiego wydane przez Rewasz i ani zdjęcia, ani rysunku tej cerkwi nie znalazłem. Może to Beskid Niski albo jeszcze gdzieś indziej?
Pozdrawiam
To jest cerkiew wybudowana w stylu archaicznym. Podobne zdjęcie dostałam meilem. Będę musiała popytać fachowców.
Odpada, bo to jest budowla - jak napisała Lucyna - archaiczna. W uproszczeniu styl bojkowski, ale nie klasyczny i na tych terenach należy szukać - włącznie z Ukrainą.
Jak popatrzysz na zdjęcie np. cerkwi w Smolniku n.Sanem czy w Liskowatem to zauważysz dużo podobieństw i elementów charakterystycznych dla tego stylu, np. opasanie na rysiach (ten okap poniżej dachu), dachy namiotowe. Szkoda że nie widać na zdjęciu jak zamknięta jest na babińcem, bo pierwsza widoczna gołym okiem różnica od np. Smolnika, jest taka że dach namiotowy jest nad nawą, ale już nad prezbiterium kalenicowy-dwuspadowy (w Smolniku wszędzie namiotowe). Nieczęste jest też to wejście z boku - lokowane były od południa. Na pewno można wykluczyć (z miejscowości bieszczadzkich gdzie były cerkwie w tym stylu): Chrewt, Stuposiany, Wołosate, Smerek, Sokoliki, Sianki, Dwernik, Dydiową, Bereżki, Caryńskie.
Na mój dusiu to musiało stać na Ukrainie obecnej...
Innej możliwości nie biorę pod uwagę chyba, że jakaś nieznana mi cerkiew z Pogórza Przemyskiego. Myślałam też o Listkowatem przed przebudowy ale odrzuciłam tę myśl.
Bardzo podobna jest w Radrużu na Roztoczu, (aktualnie najstarsza drewniana cerkiew w Polsce).
Hej;)
Jednak to nie ten styl, ktory na zdjęciu... Kto nie widział cerkwii w Radrużu, niech pędzi oglądać. Jest śliczna:) Datowano jej powstanie na koniec XVI w. więc rzeczywiście to jeden z najstarszych obiektów w Polsce.