Odp: Co to rośnie w tych Bieszczadach ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Scelina
Ja z porostów rozpoznaję tylko tego z przodu, choć słabo rzuca sie w oczy, ale to żaden z dwu wymienionych przez Ciebie.
no patrzę jak sroka w gnat i widzę tylko te zielone po prawej, ale skoro się upierasz, że z przodu coś jest to dam sobie wmówić i powiem, że dostrzegam płucnicę islandzką;)
Cytat:
Zamieszczone przez
maciej_ka
no patrzę jak sroka w gnat i widzę tylko te zielone po prawej, ale skoro się upierasz, że z przodu coś jest to dam sobie wmówić i powiem, że dostrzegam płucnicę islandzką;)
Dobrze widzisz, bo jest tam płucnica islandzka, a naczyniowe zielska?
A naczyniowe to borówka brusznica i rojownik (rojnik) górski.
Cytat:
Zamieszczone przez
maciej_ka
A naczyniowe to borówka brusznica i rojownik (rojnik) górski.
Zgadza się, choć poprawniejsza nazwa to rojnik, bo rojownik tyczy się rodzaju Jovibarba. Gratuluję.
1 załącznik(ów)
O! ciesze się jak dziecko co dostało co dobrego:grin:
To teraz moja zagadka (z okolic Soliny)
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Scelina
Wygląda na azjatę.
dokładnie i w dodatku nie cierpię go:smile:te jego wredne owocki
3 załącznik(ów)
Podsumowanie informacji o niecierpkach. Ten azjata, rozpoznany przez Marcina, to drobnokwiatowy impatiens parvifora. Przywędrował do Europy w XIXw. i bardzo szybko się rozprzestrzenił, również w Polsce. Jest mało wymagający, uważany za roślinę inwazyjną i niepożądaną. Zaczyna docierać do cennych przyrodniczo miejsc (w Bieszczadach na razie nie ma go dużo). Trudniej spotkać naszego rodzimego niecierpka pospolitego, który rośnie w żyznych, wilgotnych miejscach, w łęgach. Jego nazwa noli-tangere znaczy "nie dotykaj", z powodu owoców - torebek pękających przy dotknięciu, z jednoczesnym wyrzuceniem nasion. To dzięki temu te obce niecierpki tak szybko wędrują (jeszcze jeden obcy i inwazyjny to n. himalajski - impatiens glandulifera)
1 załącznik(ów)
Kto mi pomoże rozpoznać ten grzyb?
Cytat:
Zamieszczone przez
maciej_ka
Kto mi pomoże rozpoznać ten grzyb?
Cześć, Maciej_ko. Rozpoznać nie pomogę, bo nie mam po temu wiedzy. Grzyb na Twojej fotce wydaje się być podobnym do tego, który niedawno zamieściła Orsini, a Vivaldi zidentyfikował jako koralówkę czerwonowierzchołkową (gałęziak groniasty).