2 załącznik(ów)
Odp: Znasz Bieszczady? Detale
Cytat:
Zamieszczone przez
bogdaneg
Raba. Koło żelaznego mostu.
Aha, czyli mówisz o pompie przy drodze z Bystrego, u podnóża Rezerwatu Gołoborze, obok mostek nad Rabskim Potokiem.
Woda dobra na wszystko:) (to się chyba nazywa szczawy arsenowe).
Załącznik 30244 Załącznik 30245
Ale niestety, to nie moja żabka Danusia:(
Do jej źródła prowadzi zarośnięta ścieżka.
;)
Więcej "Danut" jest?
Nad Jabłonką sobie leży, odwiert "Bystre-1" ;)
A zarosnięta - to zależy. Ja akurat trafiłem na wykoszone ale powtarzają się sygnały, że ciężko dojść było (OC).
Witajcie
Cytat:
Zamieszczone przez
maciejka
Aha, czyli mówisz o pompie przy drodze z Bystrego, u podnóża Rezerwatu Gołoborze, obok mostek nad Rabskim Potokiem.
Woda dobra na wszystko:) (to się chyba nazywa szczawy arsenowe)...
Nie ma czegoś takiego Maciejko. Tam są szczawy wodorowęglanowe z domieszką związków arsenu.
A żródełka się zwią Anna i Ignacy.
Można jeszcze potuptać do żródełka Synarewa, albo poszukac sporo innych, aż do przełeczy Żebrak :-)
Niestety już bez wody. A kiedyś ratowały spragnione dusze.....
Pewnie Bertrand wysiorbał całe zasoby :-)
Pozdrowienia
4 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Dlugi
Więcej "Danut" jest?
Nad Jabłonką sobie leży, odwiert "Bystre-1" ;)
A zarosnięta - to zależy. Ja akurat trafiłem na wykoszone ale powtarzają się sygnały, że ciężko dojść było (OC).
Tak jest, o tę jedną, jedyną Danutę mi chodziło, nad Jabłonką. Gratulacje Długi!:-D
Ja tam obozowałam i całkiem przypadkiem zwiedzając teren natknęłam się na to, co nieco opuszczone źródło.
Cytat:
Zamieszczone przez
Michał
Nie ma czegoś takiego Maciejko. Tam są szczawy wodorowęglanowe z domieszką związków arsenu.
O, przepraszam, chciałam pójść na skróty;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Michał
Można jeszcze potuptać do żródełka Synarewa, albo poszukac sporo innych, aż do przełeczy Żebrak :smile:
Czy to też są źródła z pompami?
Próbowałam znaleźć w necie, ile ich jest, dotarłam tylko do jakiejś mapy ze źródłami leczniczymi, ale zaznaczone były w tym rejonie tylko te dwa.
Ps. Wiem, że w tej okolicy są te mineralne wody podziemne (szczawy z domieszką arsenu-ponoć ewenement na skalę europejską), ale czy to też są takie źródła zarejstrowane?
Cytat:
Zamieszczone przez
maciejka
Źródełko Synarewa wypływa spod kapliczki. Tylko tyle wiem.
Witaj Maciejko
Cytat:
Zamieszczone przez
maciejka
O, przepraszam, chciałam pójść na skróty;-)...
Nie przepraszaj - przecież wiadomo, że jak tam to chodzi o wody z solami arsenu.
Tak napisałem, aby inni nie chadzali na skróty :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
maciejka
Nie. Za pompę robiła grawitacja - czasami wspomagana pięknie wyrzeźbioną w drewienku rynienką (coby za dużo minerałów nie wsiorbać - gleba nie każdemu służy)
Cytat:
Zamieszczone przez
maciejka
Próbowałam znaleźć w necie, ile ich jest, dotarłam tylko do jakiejś mapy ze źródłami leczniczymi, ale zaznaczone były w tym rejonie tylko te dwa.
Ps. Wiem, że w tej okolicy są te mineralne wody podziemne (szczawy z domieszką arsenu-ponoć ewenement na skalę europejską), ale czy to też są takie źródła zarejstrowane?
Są zarejestrowane jednak nie ma szans na eksploatację. Jedynie turystycznie, dla podratowania kacora :-)
Tamten rejon nadal ma status uzdrowiska, ale nigdy nic z tego nie będzie.
Czy ewenement? No raczej tak, ale w Polsce są jeszcze takie wody. W inszych górach.
No to się trochę poprzekomarzałem :-) a i jeszcze jedno.
Stając przed wejściem w dolinę, gdzie wylatuje Rabiański:
po lewej Jabłonka, a po prawej Hoczewka.
No i mam nadzieję, że wreszcie zamkną ten zakład utylizacji kamienia.
Tak zniszczyli ten potok, że ....pip (bartolomeo czuwa :-) pozdrawiam)
Pozdrawiam serdecznie
Cytat:
Zamieszczone przez
Michał
Witajcie
A żródełka się zwią Anna i Ignacy.
Można jeszcze potuptać do żródełka Synarewa, albo poszukac sporo innych, aż do przełeczy Żebrak :-)
Niestety już bez wody. A kiedyś ratowały spragnione dusze.....
Pewnie Bertrand wysiorbał całe zasoby :-)
Pozdrowienia
Taaaa... Dzisiaj tam byłem
Pozdrawiam Michale!
6 załącznik(ów)
W jakiej miejscowości spotkamy takie starożytności. Dodam tylko dla wstępnej podpowiedzi że na jednym z poniższych zdjęć znajdują się ruiny mostku kolejki wąskotorowej, a wodospad ma około 160 cm spadku i znajduje się niedaleko tych ruin.
Cytat:
Zamieszczone przez
Dlugi
Prepiękna piwniczka ;)
gratulacje! :-)