Opierałam się jak mogłam, ale jak groźby poszły.... ;) Dobra już nie ględzę i grzeczna jestem :)
Wersja do druku
Opierałam się jak mogłam, ale jak groźby poszły.... ;) Dobra już nie ględzę i grzeczna jestem :)
To jest element ikonostasu w jednej z cerkwi na Pogórzu. Która to cerkiew i w którym miejscu ikonostasu zobaczyć można tego diabełka?
http://cerkiewne.tematy.net/foto_inne/DSC00969.JPG
To może podpowiem, w którym miejscu ikonostasu: aby diabełka sfotografować, trzeba zejść do parteru. W predelli pod świętym Mikołajem.
Załącznik 26457
P.S. Myślę, że ludowy autor na ikonie chciał przedstawić św. Michała - a może ktoś ma inną koncepcję?
A diabełek - pod butem Archanioła - jest mały, czarny i uwiązany na łańcuchu. Lepiej to widać na poprzednim, większym zdjęciu; tutaj skupiłem się na osobie fotografa (a potem go wykadrowałem, żeby się ew. nie narazić publikowaniem wizerunku) ;)
Zapewne niejeden z nas był w tej cerkwi i .... nie widział diabełka. Bo jest on dobrze schowany. Stoi przed nim postument obleczony w białe płótno a na postumencie stoi współczesna figurka M.B., świece i kwiaty. Aby się dostać do diabełka, należy, za pozwoleniem gospodarza, (np. tej pani, co na zdjęciu) zdjąć figurkę oraz całą resztę i odsunąć postument. Na tym zdjęciu widać spory kawałek ikonostasu, można już po nim zidentyfikować cerkiew. Zdjęcie z ręki i bez lampy, więc trochę "zamydlone".
Załącznik 26483
Podpowiedź przedostatnia: cały ikonostas.
Załącznik 26484
Podpowiedź ostatnia, czyli co widać z zewnątrz:
Załącznik 26500
Jak już zobaczę wszystkie cerkwie na Podkarpaciu to będę musiał zacząć do wybranych wchodzić :wink:
Łodzina.
Zgadłem, zgadłem!
Że po tej wieżyczce na sygnaturkę to już nadejdzie prawidłowa odpowiedź. I dobrze, że nadeszła. Bo mi się zdjęcia pokończyły, została już tylko cerkiew w całej krasie:
Załącznik 26509
No to taką łatwiznę znalazłem ;)
Obok stała kiedyś Żeliwna Madonna Pomalowana na Olejno, ale już nie stoi:
Załącznik 26521