Dumaj dumaj Maciejka...
Wersja do druku
Dumaj dumaj Maciejka...
Wieczornik śnieżny?
O to może być to! bowiem wszystko inne już odrzuciłam (do kolekcji językowej dodam jeszcze, że nie jest to pszonak, stulisz ani miesiącznica)
A tego to nawet nie znam, ale jest rzadki, umieszczony w Czerwonej Księdze, zdaje się, że występuje jedynie w Bieszczadach i Tatrach.
Ciekawe co powie Marcin?
Jest to wieczornik damski.
Jak Migawka zapodała wieczornika to obejrzałam wszystkie gatunki i tego odrzuciłam bo raczej ma różowe (liliowe) kwiaty, jednak nawet barwa jest cechą zmienną. Niemniej jednak podoba mi się, że jest damski (Marcin a czy on jest typowy damski,podgatunek bieszczadzki ?;)), głosuję, żeby został rośliną roku.
Może ktoś z Was to zweryfikuje
Kwiaty wieczornika damskiego (Hesperis matronalis) z rodziny kapustowatych (Brassicaceae) mają jedolitą barwę w ciągu całego okresu kwitnienia, przy czym są one najczęściej czerwonawofioletowe, czasem jasnolila, rzadziej białawe. Mają do 2 cm średnicy i zebrane są w szczytowe, luźne grona, umieszczone na końcach pędów. Przyjemnie pachną przede wszystkim wieczorem (stąd nazwa rodzajowa), wabiąc swym zapachem ćmy, które je zapylają. Zakwita w maju i kwitnie do czerwca, lipca. Owocem jest charakterystyczna dla kapustowatych, wąska i wydłużona łuszczyna, zawierająca wąskie, brązowe, kropkowane nasiona, o długości 3 mm. Wieczornik jest dużą rośliną, o wysokości 30-100 cm (częściej w tej drugiej granicy), w stanie naturalnym występującymi najczęściej pojedynczo lub w niewielkich grupach. Tworzą wyprostowaną, nierozgałęzioną lub słabo rozgałęzioną i wiotką łodygę, na której osadzone są naprzemianlegle, siedzące, lancetowate liście, piłkowane na brzegach; im wyżej na pędzie się znajdują, tym są mniejsze. W czasie kwitnienia najczęściej nie ma już liści dolnych. Łodyga i liście są nieco szorstko owłosione.
Wieczornik damski występuje przede wszystkim w lasach łęgowych i wzdłuż dużych cieków wodnych. Jest starą rośliną ogrodów wiejskich, w których czasem dziczeje. Jednakże wydaje się być o wiele popularniejszy na Zachodzie jako roślina ozdobna, o czym świadczyłaby mnogość angielskich nazw (Dame’s Rocket, Damask Violet, Dame’s Violet, Dames-wort, Dame’s Gilliflower, Night Scented Gilliflower, Queen’s Gilliflower, Rogue’s Gilliflower, Summer Lilac, Sweet Rocket, Mother-of-the-evening, Winter Gilliflower) niż u nas, pomimo iż jest także rodzimym gatunkiem naszej flory. Ponadto występuje w naturze w Europie i Ameryce Północnej. Spośród innych wieczorników występuje u nas jeszcze wieczornik śnieżny (Hesperis nivea) oraz będące efemerofitami wieczornik leśny (Hesperis sylvestris, H. runcinata) i wieczornik żałobny (Hesperis tristis).
U wieczornika damskiego jak cytuje Viwaldi: Łodyga i liście są nieco szorstko owłosione, po zdjęciu trudno stwierdzić;
wieczornik śnieżny jest b. rzadki (spróbuję dotrzeć do Polskiej Czerwonej Księgi), w domu mam za mało literatury, aby znaleźć jakiś szerszy opis
Przejrzałem trochę ksiąg i po przedumaniach doszedłem do następujących wniosków. W Polsce występują dwa gatunki z rodzaju Hesperis:
1. Hesperis nivea Baumg. wieczornik śnieżny - rośnie w Wysokich Bieszczadach na jednym stanowisku.
2. Hesperis matrionalis L. wieczornik damski
subsp. matrionalis - antropofit rosnący na terenie całego kraju, znaleść go można na terenach dawnych bieszczadzkich wsi,
subsp. candida - synonim H. candida Kit. rośnie tylko w niższych partiach Bieszczadów, bardzo podobny do H. nivea i przez niektórych badaczy uważany za jego synonim.
Na zdjęciu jest podgatunek candida. Później wkleję zdjęcia obydwu form.