2 załącznik(ów)
Odp: Co to rośnie w tych Bieszczadach ?
Hesperis matrionalis subsp. matrionalis - 12-06-2007 Kamionki na terenie dawnej wsi.
Dobrze Marcinie, że udało Ci się rozwikłać zagadkę wieczornika i uporządkować te wszystkie o nim informacje, bo nie jest łatwo dotrzeć do źródeł (nie dawało mi to spokoju).
A ten Twój - damski piękny, chociaż jest niepozorną roślinką to wydobyłeś z niego cały czar i urodę (nawet widać, że jest owłosiony:smile:).
Cytat:
Zamieszczone przez
maciej_ka
Dobrze Marcinie, że udało Ci się rozwikłać zagadkę wieczornika i uporządkować te wszystkie o nim informacje, bo nie jest łatwo dotrzeć do źródeł (nie dawało mi to spokoju).
A ten Twój - damski piękny, chociaż jest niepozorną roślinką to wydobyłeś z niego cały czar i urodę (nawet widać, że jest owłosiony:smile:).
Wieczorkiem uporam się z fotkami tego podgatunku o białych kwiatach. Informacji sporo jest w Czerwonej Księdze Roślin Polski i w Atlasie rozmieszczenia roślin naczyniowych. Może ktoś ma Florę Polski tom z krzyżowymi? O dziwo wieczornika śnieżnego nie ma w Czerwonej Księdze Roślin Karpat Polskich.
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Scelina
Może ktoś ma Florę Polski tom z krzyżowymi?
Może uda mi się dotrzeć.
2 załącznik(ów)
Obiecane dwa ujęcia na Hesperis matrionalis subsp. candida - sfotografowany w Postołowiu po drodze do żwirowni.
Rzuciłam okiem do ROŚLIN POLSKICH Szafera Kulczyńskiego Pawłowskiego, ale wtedy nie wyróżniali tych dwóch podgatunków, natomiast podawali, że wieczornik damski może mieć kwiaty różowe i białe.
Cytat:
Zamieszczone przez
maciej_ka
Rzuciłam okiem do ROŚLIN POLSKICH Szafera Kulczyńskiego Pawłowskiego, ale wtedy nie wyróżniali tych dwóch podgatunków, natomiast podawali, że wieczornik damski może mieć kwiaty różowe i białe.
Trzeba by było sprawdzić we Florze Polski. Tomu z krzyżowymi akurat nie mam. Może za tydzień będę w Krakowie to zobaczę w biblioteczce w katedrze.
1 załącznik(ów)
Kiedyś już było, ale teraz w wersji bardziej dojrzałej. Co to?
Starzec zwyczajny lub leśny ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Viwaldi68
Starzec zwyczajny lub leśny ?
Nie jest to żaden ze starców.