Odp: Co sądzicie na temat wyciągu na Duże Jasło?
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Podałeś argumenty przemawiajace za.
Teraz prosżę powiedz mi jakie są zasoby wody w tej okolicy? W jaki sposób odprowadzić ścieki? Czy Wetlinka może je przyjąc? Jakie są walory przyrodnicze Jasła? Znasz wyniki inwentaryzacji przyrodniczej? Co z NATURA 2000 Jakie korzyści dla miejscowej ludności? Czy wiesz co obiecano miejscowej ludności budując wyciąg w Weremieniu? Czy wywiązano się z obietnic? Znasz przyczyny konfliktu pomiędzy mieszkańcami Weremienia, a inwestorami Lesko-Ski?
Problemy są po to żeby je rozwiązywać:
Stworzy się stawy (tak jak w Weremieniu)
Wybuduje się oczyszczalnie ścieków na Wetlince, w której i tak płyną ścieki z Wetliny Smereka i Kalnicy... Więc czas najwyższy.
Ciśnianie mogą uczyć się w tej chwili na błędach Weremianinów.
Myśle że Ciśnianie mogą negocjować wielkość hotelu jaką może wybudować inwestor przy wyciągu.
Jak dla mnie Jasło można poświęcić. Góra z wyciągiem nabiera dodatkowych walorów krajobrazowych :) Zresztą Jasło za pare lat zarośnie.... Nie pozwólmy drodzy ekolodzy ;)
Odp. dla Marcina
Ad.1. A ja zdaję sobie sprawę z istnienia narciarzy.
Ad.2. Jeszcze nie jest dobrem deficytowym dla mieszkańców Bieszczadów, ale poza nimi - już jest.
Obgryzamy Bieszczadzka przyrodę jak jabłuszko...a ogryzek jest coraz mniejszy. Pytanie - chcemy mieć ogryzek czy cały owoc? Oczywiście jest rozwiazanie kompromisowe - ale należy przestać "obgryzać" w nieskończoność.
Ad.3.Fakt, masz rację. Można tak wyliczać, ale jak widać te formy przyrody, o których wspominasz nie są gwarantem (w sensie rzeczywistym i praktycznym)zatamowania takich inwestycji, o których tu mówimy. Oczywiście od strony prawnej tak, ale.... ;)
Ad.4. Zgadza się - nie odpowiedziałem na to pytanie, bo szczerze - nie znam odpowiedzi. Akle mam pytanie do Ciebie - masz gwarancję,że wyciąg "ożywi" region i że potomni nie bedą nas przeklinać za krótkowzroczność.
W skali regionu - jak wspomniałem - te 40 ha to mały "gryz z tego owocu", lecz otwiera furtke dla innych gmin, które chcą iść tym śladem. Nie wierzę w brak alternatywy dla osiągnięcia dochodów w zimie. A ostatnie ciepłe zimy i brak rentowności wyciągów w całych polskich Karpatach???To tez ciekawy temat, który wymaga odpowiedzi.
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin
Problemy są po to żeby je rozwiązywać:
Stworzy się stawy (tak jak w Weremieniu)
Wybuduje się oczyszczalnie ścieków na Wetlince, w której i tak płyną ścieki z Wetliny Smereka i Kalnicy... Więc czas najwyższy.
Ciśnianie mogą uczyć się w tej chwili na błędach Weremianinów.
Myśle że Ciśnianie mogą negocjować wielkość hotelu jaką może wybudować inwestor przy wyciągu.
Jak dla mnie Jasło można poświęcić. Góra z wyciągiem nabiera dodatkowych walorów krajobrazowych :) Zresztą Jasło za pare lat zarośnie.... Nie pozwólmy drodzy ekolodzy ;)
Mamy jedną ingerencję czyli wyciąg. Teraz mówisz o drugiej czyli stawach.
Oczywiście oczyszczalnia powstanie, co do tego nie mam wątpliwości. Tylko czy Wetlinka jest w stanie przyjąć taką ilośc oczyszczonych ścieków. Prawo nam się kłania. Nie może.
Mówisz hotel. OK powstanie. To trzecia duża ingerencja w środowisko. I znowu sięgnie do wód gruntowych. I znowu ich poziom obniży się. I znowu powstanie większa ilośc ścieków. Powstanie hotel przy wyciągu. Marcin w ten sposób nici ze zwiększenia obłożenia istniejacych już obiektach.
Większość mieszkańców uważa, że jak powstanianie wyciąg to zwiększy się ilośc turystów zimą. OK o ile? Jest dobry wyciąg na Dzidowej. W jaki on sposób wpłynął na zwiększenie obłożenia w obiektach noclegowych w gminie Baligród?
no właśnie ciekawe...
kto w ogóle tam na narty jeździ?
Ja jakbym miała gdzieś jechać to jeśli mnie nie stać na Alpy to wybieram Słowację-z super infrastrukturą, wieloma trasami,a dodatkowo wody termalne.
Tak tylko głośno myślę, czy ktoś z tych wyciągów korzysta?ktoś na pewno bo powstają nowe, ale kto?jaki to klient jest
Lucyno jak oddychasz wydalasz z płuc dwutlenek węgla... Nie ingerujesz przypadkiem w środowisko naturalne? Gmina będzie miała w tym jakiś udział więc będzie mogła decydować czy powstanie hotel czy nie... Jeżeli będzie to taki straszny ciężar dla środowiska to nie będzie hotelu i właśnie sama rozwiązałaś dalsze problemy - miejscowi zarobią. Stworzenie sieci informacji agroturystycznej w Ciśniańskim CIT. Jeżeli chodzi o stawy to w Bieszczadzkim Parku Narodowym specjalnie takie robią np. Staw przy szlaku na Tarnice. Ochrona przyrody jest również ingerencją w tą przyrodę... Bieszczady są znakomitym tego przykładem - zarastają i niektóre gatunki roślin poprzez to przestają istnieć.
Wyciąg w Bystrem wcale nie jest taki fajny... Za stromy, za krótki, góra ratrakowana do połowy bo ratrak ma trudności z wjechaniem na górę. Pozatym Wyciąg jest tylko dodatkiem do Hotelu. Zawuważ jak się wszystkie agroturystyki z Baligrodu reklamują... zawsze dodają że w pobliżu jest basen i wyciąg...
Być może był już ten link, ale podaje jeszcze raz:
http://pracownia.org.pl/gora-jaslo-k...y-zawrot-glowy
zieloni jak widać mają mocne asy w rękach... Gmina Cisna będzie musiała wyciągnąć jakieś z rękawa.
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin
Lucyno jak oddychasz wydalasz z płuc dwutlenek węgla... Nie ingerujesz przypadkiem w środowisko naturalne? Gmina będzie miała w tym jakiś udział więc będzie mogła decydować czy powstanie hotel czy nie... Jeżeli będzie to taki straszny ciężar dla środowiska to nie będzie hotelu i właśnie sama rozwiązałaś dalsze problemy - miejscowi zarobią. Stworzenie sieci informacji agroturystycznej w Ciśniańskim CIT. Jeżeli chodzi o stawy to w Bieszczadzkim Parku Narodowym specjalnie takie robią np. Staw przy szlaku na Tarnice. Ochrona przyrody jest również ingerencją w tą przyrodę... Bieszczady są znakomitym tego przykładem - zarastają i niektóre gatunki roślin poprzez to przestają istnieć.
Wyciąg w Bystrem wcale nie jest taki fajny... Za stromy, za krótki, góra ratrakowana do połowy bo ratrak ma trudności z wjechaniem na górę. Pozatym Wyciąg jest tylko dodatkiem do Hotelu. Zawuważ jak się wszystkie agroturystyki z Baligrodu reklamują... zawsze dodają że w pobliżu jest basen i wyciąg...
Być może był już ten link, ale podaje jeszcze raz:
http://pracownia.org.pl/gora-jaslo-k...y-zawrot-glowy
zieloni jak widać mają mocne asy w rękach... Gmina Cisna będzie musiała wyciągnąć jakieś z rękawa.
Nie ingeruję. Jestem częścią środowiska.
Na dzień dzisiejszy gmina jest wyłącznym inwestorem. Innego nie mają, wycofali się.
Marcin jest informacja w Cisnej. I co? Sprzedają foldery po 1 zł
Nie rozumiem tego z BdPN. Na połoninach zachodzą naturalne procesy, w "krainie dolin" następuje wtórna sukcesja leśna.
A znasz przebieg trasy na Jaśle. W tej chwili nie wiem jak będzie wyglądać trasa bowiem znam coś z dwie koncepcji. Małe Jasło lub Duże.
Reklamują i co? Mają turystów? Co do Dzidowej to nie wypowiem się. Nie jestem narciarzem, tylko potrafię zjjechać z oslej łączki.
Właśnie nie wiem... Kiedyś schodziłem z Jasła do Przysłupia... idzie tam taka stokówka, która jest mocno przetrzebiona. W niektórych miejscach wygląda jakby ktoś już robił wycinkę pod ten wyciąg. No to mnie zaskoczyłaś z tym brakiem inwestora... Mieszkańcy Gminy Cisna musieli by wziąść przykład z Puław gdzie mieszkańcy zrobili spółke. I całkiem nieźle to prosperuje. BdPN w Wołosatem zrobił sporych rozmiarów staw tuż nad cmentarzem - myśle że to tak strasznie negatywnie nie wpłynie na środowisko.
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin
Właśnie nie wiem... Kiedyś schodziłem z Jasła do Przysłupia... idzie tam taka stokówka, która jest mocno przetrzebiona. W niektórych miejscach wygląda jakby ktoś już robił wycinkę pod ten wyciąg. No to mnie zaskoczyłaś z tym brakiem inwestora... Mieszkańcy Gminy Cisna musieli by wziąść przykład z Puław gdzie mieszkańcy zrobili spółke. I całkiem nieźle to prosperuje. BdPN w Wołosatem zrobił sporych rozmiarów staw tuż nad cmentarzem - myśle że to tak strasznie negatywnie nie wpłynie na środowisko.
Co do Puław to nie zgodze się. Grozi im bankructwo. Już kilka razy firma konsultingowa zwracała się do mnie abym im pomogła, bo ledwo, ledwo przędą. Gdybyś chciał uzyskać dalsze informacje na ich temat to tylko na pw i to część.
Zachęcam do lektury artykułu z miesięcznika Dzikie Życie
Przed nami narciarska zima
tekst podejmuje temat który może zainteresować czytelników tego wątku
GB
no właśnie o to mi chodziło-jaka będzie opłacalność takiego wyciągu, bo kto tam pojedzie z dalszych terenów,bo same weekendy opłacalności raczej nie zapewnią