Odp: Turnicki Park Narodowy- reaktywacja!
Szanowny Pan znad Wiaru napisał:
5. EKOLOG-REALISTA - ten wie, ile człowiek zawdzięcza przyrodzie i jej Stwórcy, więc obchodzi się z nią tak, by żyło się jej z ludźmi jak najdłużej i zgodnie. Ale nie angażuje tu zbytnio uczuć, bo wie, że przyroda jest ślepo bezwzględna i okrutna. Dlatego mądrze ją ujarzmia, ale lubi, podziwia w niej to, co jest tego godne, uczy się od niej i w miarę zgodnie współegzystuje. Chroni, co trzeba chronić, wykorzystuje, co trzeba i musi wykorzystać. Naśladuje w tym człowieka, który tak współżył z przyrodą dziesiątki tysięcy lat, nie czyniąc z niej boga, bo widział w niej jedynie dzieło Stwórcy dane człowiekowi do mądrego używania.
---------------------------------
A ja odpowiadam:
Ten gatunek ekologa zainteresował mnie najbardziej. Ciekawa analiza(???) Człowiek mądrze ujarzmia-a to dobre.Chroni-co trzeba chronić. Jeszcze lepsze. Przyroda jest ślepo bezwzględna i okrutna. No to juz jest hit. Brawo. Moje gratulacje. Toż to są wyżyny intelektualne...
Jeśli juz powołujesz sie Szanowny Panie znad Wiaru na filozofię chrześcijańska to polecam te teksty , miłej lektury:
Wywiad Przewodniczącego REFA dla miesięcznika "Dzikie Życie"
Być katolikiem wśród ekologów
Z o. Stanisławem Jaromi rozmawiają Grzegorz Bożek i Krzysztof Wojciechowski "Dzikie Życie" 10(148)2006
"DŻ": Co w takim razie zrobić żeby wybory ludzi były bardziej przyjazne dla przyrody?
S. J.: Trudno powiedzieć, zwłaszcza, że można odnieść wrażenie, iż obecnie proponuje się życie rozumiane jako fiestę, rozrywkę bez odpowiedzialności, gdzie rządzą showmani i klauni, gdzie liczy się tylko przyjemność, samozadowolenie i polityczna poprawność. Myślę, że na tej płaszczyźnie dzieje się coś bardzo niedobrego - bo to, co wartościowe, odpowiedzialne, otwarte na przyszłość, to, co bierze pod uwagę, nie tylko siebie, ale przede wszystkim bliźniego, świat, całe stworzenie, przegrywa z egocentryzmem.
"DŻ": Obecnie mamy do czynienia z manipulacją w związku z prowadzona przez ekologów działalnością dla obrony doliny Rospudy. Próbuje się zmanipulować lokalną społeczność, wmawiając jej, że z winy ekologów, którzy rzekomo nie chcą dopuścić do budowy obwodnicy Augustowa, giną ludzie na drogach pod kołami TIR-ów.
S. J.: Sprawa ta jest nam dobrze znana i widzimy, że jest to wielka manipulacja. Tam nie ma przeciwstawienia ekolodzy przeciw społeczności lokalnej. Ale, jeżeli dyskusję merytoryczną sprowadza się do takich argumentów, mamy do czynienia z typową populistyczną manipulacją.
"DŻ": Co zachwyca Ojca w przyrodzie?
S. J.: To, że jest taka jaka właśnie jest i że ma taką cechę, że jest poznawalna i jest dla nas przyjazna. Zachwyca mnie poznawanie prawideł rządzących przyrodą, poznawanie języka, którym przyroda do nas przemawia, poprzez swoje prawa, zjawiska ekologiczne, które następnie możemy opisać. Dla mnie fenomenem jest cała organizacja i struktura przyrody jako takiej. To jest cudo, które mogę obserwować i studiować bez końca.
DŻ": Czym dla Ojca jest dzika przyroda?
S. J.: W moim odczuciu jest to właśnie ten oryginał daru od Pana Boga.
Człowiek również jest stworzeniem i częścią przyrody. Problem zaczął się w momencie, gdy człowiek zaczął lekceważyć swe relacje zarówno do Boga jak i do przyrody; zaczął stawiać siebie na miejscu Pana Boga. Chce sam być kreatorem, który wie wszystko lepiej. Wystarczy popatrzeć, jak nieodpowiedzialnie eksperymentuje się na przyrodzie, z jaką energią tworzy się sztuczne światy
Jan Paweł II o ekologach:
Zwracam się w szczególny sposób do tych, którym powierzona została odpowiedzialność za ten kraj i za jego rozwój, aby nie zapominali o obowiązku chronienia go przed ekologicznym zniszczeniem! Niech tworzą programy ochrony środowiska i czuwają nad ich skutecznym wprowadzaniem w życie! Niech kształtują nade wszystko postawy poszanowania dobra wspólnego, praw natury i życia! Niech ich wspierają organizacje, które stawiają sobie za cel obronę dóbr naturalnych!
"Pilnujcie tej ziemi, tej przyrody..."
Do dyrektora i pracowników Tatrzańskiego Parku Narodowego 5.06.1997
"Stan zagrożenia człowieka ze strony wytworów samego człowieka ma różne kierunki i różne stopnie nasilenia. Zdaje się, że jesteśmy coraz bardziej świadomi, iż eksploatacja ziemi, planety, na której żyjemy, domaga się jakiegoś racjonalnego i uczciwego planowania."
Jan Paweł II, Wielki Polak, PApież, ale przede wszystkim Wielki Światły Człowiek
REFA -Ruch EkologicznytŚwiętego Franciszka z Asyżu: http://www.refa.franciszkanie.pl/
Cytat:
Zamieszczone przez
joorg
Zefir, PKL na Kasprowy jest już nierozłączną częścią tego regionu , czy chcesz czy nie , a Górale Naród Hardy "powywieszają";) Was za to wojowanie.
Szanuję ekologię ale bez przesady
Jeden z najcenniejszych Parków Narodowych w Polsce i Europie, 10 tyś gatunków, w tym tysiąc unikatowych, wiele endemitów, obszar N2000, rezerwat ścisły, rezerwat biosfery UNESCO, ale nie przesadzajmy z ta ochroną mówisz........:lol:
Wiesz, że zezwolenie na budowę wydał człowiek z sanepidu ? Wiesz, że budowa była niezgodna z prawem? Wiesz, że UE najprawdopodobniej przy..... nam sporą kare za naruszenie N2000?
Tyle na temat Tatr. Wojujący ekolodzy mówisz. Słuchaj kolego , wiesz, zę w Polsce ochrona przyrody, to fikcja ? Ochrona przyrody w Polsce to 1% powierzchni kraju, zawarta w parkach narodowych(obszary ochrony ścisłej to już w ogóle promile), do tego jak widać po Tatrach i ta ochrona nie jest kompleksowa. Parki krajobrazowe, to żadna ochrona, rezerwaty w większości są tylko krajobrazowe, OChK to już w ogóle kpina. W związku z tym, zabiegamy o każdy skrawek możliwy do ochronienia. Tak mało powierzchniowo parków narodowych jak w Polsce to chyba nigdzie indziej nie ma, a dodajmy do tego jak cenna przyrodę mamy.
Właśnie, tak się szczycimy naszą przyrodą, ale jak będziemy mieli takie podejście jakie Ty masz, niedługo z niej nic nie pozostanie, bo wierz mi, cały czas ulega degradacji.
Patrzymy na zachód, (drogi, pkb etc.) to patrzmy tez na ich podejście do ochrony środowiska.
Wytłumacz mi proszę jeszcze, kto to wdg Ciebie jest ekolog, bo zadaje to pytanie od kilku miesięcy, i jeszcze nikt mi przeciwny nie odpowiedział.
pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
michalllo
Wiesz, że zezwolenie na budowę wydał człowiek z sanepidu ? Wiesz, że budowa była niezgodna z prawem? Wiesz, że UE najprawdopodobniej przy..... nam sporą kare za naruszenie N2000?
Nie wiem , a czy Wam ekolodzy?? wydaje się, że zamkniecie kolejkę która funkcjonuje już dziesiąt lat? Jaką karę UE nam ... za to że kolejka była wybudowana przed II wojną ,paranoja.. Lepiej jak gromady jeżdżą na Kasprowy i tam deptają , niż mają się po całym parku porozchodzić .
A co do ochrony przyrody na zachodzie , to Ty chyba nie masz pojęcia jak to tam wyglada i nie narzekaj na Polskę i środowisko, oby tak dalej u nas było ,a nie gorzej.
Ps.Michalllo ,więcej pożytku przyniesiesz środowisku przestając prać skarpetki w detergentach ,niż zamykając kolejkę na Kasprowy
http://www.tur-info.pl/p/ak_id,5894,...j_nowicki.html
Swoją drogą, gdyby decyzja w sprawie budowy tej kolejki zapadła pare dni później to kolejki by nie było do dziś.
Cytat:
Zamieszczone przez
joorg
Lepiej jak gromady jeżdżą na Kasprowy i tam deptają , niż mają się po całym parku porozchodzić .
Podejście niedokońca zdrowe... funkcję taką powinna przejąć otulina parku, w przypadku TPN - Zakopane, Kiry, Murzasichle
Otulina "strefa ochronna granicząca z formą ochrony przyrody i wyznaczona indywidualnie dla formy ochrony przyrody, w celu zabezpieczenia przed zagrożeniami zewnętrznymi, wynikającymi z działalności człowieka."
Niestety kolego jesteś zupełnie niezorientowany w temacie, zupełnie. Na Kasprowy wybudowano nowa kolejkę(tyle ze w tym samym miejscu) o 2x większej przepustowości i kara będzie właśnie za ta nową kolejkę. Dobrze wiesz, że chodzi o narciarstwo w TPN, bo że lepiej wwieźć hołotę na górę, niż żeby sami szli, to może i prawda, ale oni tam wjadą, żeby szusować na nartach. Tak czy siak, budowa była niezgodna z prawem nie tylko unijnym, ale i polskim, jesteś za łamaniem prawa?
Na zachodzie bardziej dbają o środowisko, mają bardziej zdegradowane, ale teraz o nie dbają bardziej !
Hiszpania ponad 30% N2000
Słowenia ponad 30% N2000
Słowacja 28% N2000
GB kilka parków narodowych każdy o wielkości wszystkich naszych razem wziętych
Niemcy PN niby tylko 2%(czyli 2x tyle co u nas) ale maja obszary parkowe, które są realnie chronione, a zajmują chyba z 1/3 powierzchni kraju.
Skandynawia------no nawet nie będę pisał, Austria itd itd
Dodajmy oczyszczalnie ścieków, sortowanie odpadów, świadomość ekologiczną społeczeństw na zachodzie.
Przyrodę mamy ładniejszą od zachodu tylko dlatego, ze byliśmy krajem zacofanym i np nie stać nas było na regulacje rzek, a nie dlatego, ze o nią dbaliśmy.
Grzecznie czekam na odpowiedz na pytanie, kto to taki ten ekolog, proszę podaj swoja definicje.
Cytat:
Zamieszczone przez
michalllo
...
Grzecznie czekam na odpowiedz na pytanie, kto to taki ten ekolog, proszę podaj swoja definicje.
We wcześniejszym poście Kolega bardzo trafnie opisał i zdefiniował . Podpisuję się też pod tym.
Cytat:
Zamieszczone przez
Darkowski
"Miłośnicy kochają bardzo różªne rzeczy bardzo różną miªłością. Czasem jest to pasja, namiętność, a czasem obsesja czy opętanie....Tak też bywa z ekologią i ekoªlogami. Ostatnio to bardzo modªne zamiłowanie. Modne, godªne i zbawienne. ... Moªże pomoże tu wyodrębnienie kilªku „gatunków" owych miłośniªków wszystkiego, co zielone i zrodzone przez Matkę Gaję czy Naturę.
EKOLOG-FUNKCJONARIUSZ - ...
EKOLOG-PANTEISTA - ...........
EKOLOG-CZUŁOSTKOWY - .....
EKOLOG-BOJOWNIK - .......
EKOLOG-REALISTA - .......
Nic dodać nic ująć .
Jeśli taki jest Twój pogląd, to chyba nie powinieneś do mnie mówić ekolog, bo do większości opisów nie pasuje wcale, i tylko jednego troszkę.
Joorg, a mnie pod którą kategorię podciągniesz? Mam problem z wyborem.
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Mam problem z wyborem.
Według mnie, w żadnym wypadku klasyfikacja ta nie jest negatywna . Jak wszystko i każdy ma swoje plusy i minusy. Nie mam nic przeciw ekologom i ekologii , ale jestem umiarkowanym liberałem i realistą, co nie zawsze idzie w parze z ekstremalną ekologią . W ten krótki sposób wyraziłem swoje zdanie, z szacunkiem dla poglądów innych.
Lucyna Ty jak zawsze jesteś „trudna do określenia i zmienna” ;), wydaje mi się że masz po troszkę z każdej kategorii.
Proszę więc dopisać do listy jako ostatnie zdanie
i lucyna.
A poważnie cieszę się, że zaczęli się rejestrować nowi Userzy bezpośrednio zainteresowani powstaniem TPN. witam na forum.
Przede wszystkim witam pana Przemysława Kunysza znanego ornitologa, autora nie tylko prac naukowych ale także popularyzatora wiedzy o "drących dzioby". Kilkanaście pozycji książkowych od naukowych "Awifauna legowa Parków Krajobrazowych Pogórza Przemyskiego, Południoworoztoczańskiego i Puszczy Solskiej" po "Atlas przewodnik Obszaru Specjalnej Ochrony Ptaków Natura 2000 Pogórze Przemyskie". To vice-szef Stowarzyszenia na Rzecz Turnickiego Parku Narodowego, od ponad 20 lat walczy o powstanie parku. Jakby to powiedzieć: to także kolega po fachu.
Mam nadzieję, że pozostali Userzy wezmą udział w dyskusji. Szczególnie Ci, którzy są żywotnie zainteresowaniparkiem i być może będą mieszkać w jego pobliżu.