-
Odp: Co to rośnie w tych Bieszczadach ?
Podpowiedz gdzie(na czym,ew. siedlisko) to rosło przynajmniej...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
Podpowiedz gdzie(na czym,ew. siedlisko) to rosło przynajmniej...
Wilgotne i cieniste skałki na stromym zboczu nad potokiem.
-
Zanokcica zielona lub skalna
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
Zanokcica zielona lub skalna
Nie, to akurat nie zanokcice. Za podpowiedź niech posłuży fotka trochę okazalszego osobnika:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Scelina
Za podpowiedź niech posłuży fotka trochę okazalszego osobnika:
języcznik??
(bo siakieś nasięźrzały czy podejźrzony to byłoby już naciągane i podejrzane (-; )
Serdeczności,
Kuba
-
Hmm,wygląda jak nasięźrzał,a rośnie w miejscu języcznika.Ale języcznik wymaga środowiska zasadowego(wapiennego) no i ma nerw środkowy więc stawiam na nasięźrzała (nie widziałem żadnej z tych paproci w młodocianym stadium)
PS A jesteś pewien że to ta sama roślina na obu zdjęciach?
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
jacob.p.pantz
języcznik??
(bo siakieś nasięźrzały czy podejźrzony to byłoby już naciągane i podejrzane (-; )
Serdeczności,
Kuba
To języcznik zwyczajny. A tak wyglądało stanowisko z trochę dalsza:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Scelina
To języcznik zwyczajny.
zabawnie wygląda nieletni (-;
Serdeczności,
Kuba
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
Hmm,wygląda jak nasięźrzał,a rośnie w miejscu języcznika.Ale języcznik wymaga środowiska zasadowego(wapiennego) no i ma nerw środkowy więc stawiam na nasięźrzała (nie widziałem żadnej z tych paproci w młodocianym stadium)
PS A jesteś pewien że to ta sama roślina na obu zdjęciach?
Nasięźrzała przyznam, że też nie widziałem, ale rośnie on w innym całkiem środowisku - łąki, zarosla, obrzeza torfowisk.
Z tym zasadowym podłożem to masz rację. Obok w potoku było wiele fragmentów pokruszonych ewaporatów węglanu wapnia, a nawet kamienie były nim pokryte.
Na dzis wybrałem inną ciekawą myślę roślinę...Zresztą rozpoznajcie sami :-)
-
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
Porzeczka skalna?
Jak zwykle bezbłędnie Browar.
Dziś połaziłem trochę to tu to tam. Trafiłem między innymi na pierwszą kwitnącą miesięcznicę trwałą...ale miała być nowa zagadka-dziś nad Sanem pod Grodziskiem sfotografowałem tego kwiatka:
-
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Bodziszek żałobny?
Zgadza się, to bodziszek żałobny.
Na dziś mam dwie rośliny. Mam nadzieję, że sobie poradzicie.
-
witam:)
drugie to ciemiężyca zielona?
pierwsze..cuś z jaskrowatych...jaskier górski?:O
pozdrawiam,
Derty
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Scelina
Jak zwykle bezbłędnie Browar.
Dziś połaziłem trochę to tu to tam. Trafiłem między innymi na pierwszą kwitnącą miesięcznicę trwałą...ale miała być nowa zagadka-dziś nad Sanem pod Grodziskiem sfotografowałem tego kwiatka:
http://www.atlas-roslin.pl/gatunki/Geranium_phaeum.htm
pzdr., PB
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Derty
witam:)
drugie to ciemiężyca zielona?
pierwsze..cuś z jaskrowatych...
pozdrawiam,
Derty
Raczej z różowatych, Potentilla jakaś albo cuś tego typu.
A to zielone to może być tak jak piszesz.
pzdr., PB
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawelboch
Raczej z różowatych, Potentilla jakaś albo cuś tego typu.
A to zielone to może być tak jak piszesz.
pzdr., PB
To pierwsze to z różowatych, a to drugie to nie jest ciemiężyca jak zasugerował Derty. Dumajcie dalej...
-
Pierwsze to pięciornik,może rozłogowy
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
Pierwsze to pięciornik,może rozłogowy
Pieciornik sie zgadza, ale nie rozłogowy. Z Krakowa jesteś Browar to i widziałeś go na pewno, bo po skałkach go pełno.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawelboch
Witaj na forum.
Jeżeli jeszcze raz podasz link to obedrę Cię ze skóry;) Oczywiście wirtualnie.
Proszę nie rób tego. Posługujemy się tylko wiedzą.
Pięciornik złoty. Drugie wygląda mi na mieczyk dachówkowaty.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Witaj na forum.
Obydwa błędnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Proszę nie rób tego. Posługujemy się tylko wiedzą
Ty chyba żartujesz Lucyno;)
1. Ty nie sprawdzasz swoich typów nigdzie?:lol:Już to widzę. Chcesz zrobić konkurs dla ELYTY, w jaki sposób mam się nauczyć?
2. Kto i gdzie z i jakiej racji zabronił googlania w poszukiwaniu takiej, czy innej roślinki?:shock: Może w takim razie opubliikujemy od razu listę osób, które maja prawo brac w zgadywaniu udział?
3. Czy chcesz jakiś regulamin zagadek narzucać uzurpatorze władzy absolutnej:mrgreen: Wiem, że występujesz tu słuzbowo jako koordynator, ale może nie koordynuj wątków;):mrgreen:
NIEDOUCZONY GOOGLARZ
PS. Jak wrócę z pracy, to sobie pogooglam, a nawet link wrzucę [tu powinien być emoticon z jęzorem, ale go znaleźć nie mogę]
Pozdrawiam serdecznie:)
-
No to wiosenny albo pagórkowy
-
VM jako uzurpator chciałabym abyście nie podrzucali linków. Dajcie bawić się innym. Nie korzystam. Gdyby było inaczej to tak często nie myliłabym się. Nawet dziś na wspaniałym szkoleniu prowadzonym przez pracownika naukowego parku panią grażynę Holly pomyliłam i to dwa razy jesion z jaworem, a topolę osikę z iwą. Nie dostałam za karę obiecanych cukierków na które zasłużyłam sobie w olszynce karpackiej.
Teraz do rzeczy. Byliśmy na fajnej ścieżce Dzika jabłoń w Berehach. Jest oznakowana tylko przystankami. Prowadzi od Przełęczy Wyżnej do Wyżniańskiej po tej stronie, gdzie jest cmentarz. Szliśmy ciekawym odcinkiem od cmentarza do dworu. Ścieżka jest nie oznakowana w tradycyjny sposób. Wchodzi się na szlak czerwony, potem skeca obok 1 potoku w górę, wzdłuż miedzy zaznaczonej kamieniami. Następnie przez buczyny na dawne pastwiska i pola. Dwór jest oznakowany, stoi obok tablica. Warto tam zajrzeć. Nie wiem czy kojarzycie taki piękny jesion samotnie stojący nad potokiem. Tam był dwór. Zachowane są fundamenty dworu i liczne kamienne piwnice. Podobne piwnice są obok dawnej karczmy. Ta zaś stała obok krzyżówki-droga na Nasiczne. Jest tam takie wypłaszczenie.
BdPN wydał przewodniczek po ścieżce dendrologiczno-historycznej za tu uwaga! 1.30 zł.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Witaj na forum.
Aaa obdzieraj jak lubisz ;)
Tu akurat sprawdzałem w necie nazwę polską bo większości nie znam/nie pamiętam, a łacińskie są na forum, jak widzę, passe.
A propos: jak można pomylić jawor z jesionem?
pzdr., PB
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
No to wiosenny albo pagórkowy
Pagórkowy na pewno nie, wiosennego przyznam szczerze, że nie widziałem nigdy, ale on raczej woli zachodnią połowę Polski.
Podpowiedź: w Tyńcu na skałkach i w murawach rośnie. I zdziwiłem się jak go w Bieszczadach znalazłem...
A to drugie już kiedyś rozpoznaliście...dawałem w stadium kwitnienia :-)
PS Lucyna nie pieklij się z tymi linkami tak. Po prostu jak nie chcesz to nie zamieszczaj, a nie zabraniaj innym. Jak ktoś ma ochotę to ma takie prawo zamieścić link...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Scelina
Pagórkowy na pewno nie, wiosennego przyznam szczerze, że nie widziałem nigdy, ale on raczej woli zachodnią połowę Polski.
Podpowiedź: w Tyńcu na skałkach i w murawach rośnie. I zdziwiłem się jak go w Bieszczadach znalazłem...
Może i wiosenny lubi zachodnią połowę Polski ale na Jurze jest go sporo,no i wygląda identycznie jak Twój.Będę dumał dalej.A to coś to może któryś storczyk?
-
Pięciornik siedmiolistkowy mógłby być,ale na Twojej focie ma chyba pięć
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
Może i wiosenny lubi zachodnią połowę Polski ale na Jurze jest go sporo,no i wygląda identycznie jak Twój.Będę dumał dalej.A to coś to może któryś storczyk?
No zgadza się, że wiosenny już na Jurze się pojawia. Dla mnie ze wschodu to już zachód. Sam teraz tak dumam, który to pięciornik...obstawiałem piaskowego, ale ten wiosenny też może pasować. Jutro rano jak będę mknął do roboty to się zatrzymam przy nim i sprawdzę czy ma gwiazdkowate włoski na liściach. Tak czy tak ani jeden ani drugi z Bieszczadów nie były podawane...
To drugie to nie storczyk...po kwiatach było bardzo szybko rozpoznane :-)
A taki ma pokrój ten pięciornik:
-
Piaskowy faktycznie mógłby być,sprawdź z bliska,z fotek już więcej nie wyciągnę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
Piaskowy faktycznie mógłby być,sprawdź z bliska,z fotek już więcej nie wyciągnę.
Na oryginałach też nie mogę wyciągnąć tych włosków. Sprawdzę jutro na żywo...
-
1 załącznik(ów)
No i Browarze powiem Ci, że po dokładnych ogledzinach pieciornik ten wyglada mi na wiosennego tak jak napisałeś...Pamietam jak łaziłem kilka lat temu po skałkach koło Krakowa to piaskowy był filcowato owłosiony, a ten włochaty jest, ale nie filcowo, no i tych gwiaździstych włosków też nie widzę na nim. W każdym bądź razie jest to duże zaskoczenie dla mnie, że go znalazłem w Bieszczadach. A przy okazji sporą populację storczyka samczego znalazłem w tarninach zarastających te murawy z pięciornikiem. Jeszcze jedną fotkę załączam.
A propo drugiego zdjęcia to jest to wierzchołek młodej kokoryczki wielokwiatowej :-)
-
1 załącznik(ów)
Znaleziony tydzień temu grzybek bieszczadzki.
Ponoć to banalnie proste, ale ja najzwyczajniej - nie wiem.
-
Łatwiuteńkie czarka szkarłatna. Już o niej rozmawialiśmy w ub roku.
-
Nie zaszkodzi przypomnieć Lucyna...
Sporo tej czarki u nas po lasach rośnie...kiedyś wyrosła mi na podwórku, ale to było z 15 lat temu...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Scelina
A propo drugiego zdjęcia to jest to wierzchołek młodej kokoryczki wielokwiatowej :-)
Aleś niecierpliwy,właśnie miałem ją zaproponować ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Łatwiuteńkie czarka szkarłatna. Już o niej rozmawialiśmy w ub roku.
Oooo,łatwiuteńkie?? Jak Henek zrobił foto w górach,to pewnie jest to czarka austriacka,szkarłatna lubi niziny bardziej.Ale i tak 'na oko' nie da się ich odróżnić.
-
1 załącznik(ów)
Pochłonął mnie przypadek pięciornika...
Obok niego kwitły już min. takie drobniutkie kwiatki. I jak zwykle pytanie co to?
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
Przytulia krzyżowa
Lub przytulinka.
Browar szybki jak błyskawica. :sad: