a co masz dokładniej na myśli pisząc aby wzorować się na sąsiadach ??
Wersja do druku
Napisałem niedokładnie-miałem na mysli to że pozostałe kraje Europy chcąc za wszelką cenę utrzymac pokój godziły się na wszystkie kroki Hitlera a jak to się skończyło wszyscy wiemy
Historia uczy jakich błędów nie popełniać, ale co do pomników sądzę że prędzej "bieszczadnicy" będą mogli cokolwiek z tym zrobić.
Prędzej dzięki nam takie rzeczy mogą zostać usunięte bo samorządy robią to bardzo powoli lub wcale...jakiś czas temu dostałem informacje że jest około 60 takich pomników. Ta liczba się nie zwiększa i nie zmniejsza. Na miejscu gdy zostanie "usunięty" taki pomnik powstaje kolejny ...
Dlaczego się wpuszcza takie osoby?
A skąd wiesz, że to akurat oni?a nie mieszkańcy Polski?
W tym wypadku kol. Biały 13 ma rację . Głośno o tym było w prasie regionalnej.
A co do pomnika na Chryszczatej - też był postawiony przez " wycieczkę" z zagranicy (oczywiście przy pomocy "polaków" )
Wierzysz w tę wersję?
i jak?cement z Kanady przywieźli samolotem?zbrojenia żelbetonowe też?
I dlaczego na zdjęciach z otwarcia "pomniczka" widnieją miejscowi?;-)
:twisted:
Nikt nie pisze , że dziadki z upa targali żelbeton z Kanady . Wiadomo powszechnie , że to oni byli fundatorem pomnika - a , że miejscowe wykonanie - fakt...aha- na fotkach są nie tylko miejscowi ukraińcy....zresztą nie ma ich za wiele w Biesach ( nie bardzo iim chce się wracaj z ziem odzyskanych ) .....
a tak dla wiadomości wygląda teraz ....i oby tak zostało . Załącznik 19484
No ale padło stwierdzenie, żeby takich nie wpuszczać. No ale jakich takich?
Każdego Ukraińca, bo potencjalnie może być fundatorem pomniczka?Czy tylko tych, którzy się patrzą krzywo spode łba i mają czarne podniebienie, bo ci jak wiadomo to nacjonaliści. Czy jeszcze wg. jakiś innych kryteriów nie wpuszczać?
Swoją drogą jakbym chciała podburzyć ludzi to sama bym wyczekała moment, aż takowa wycieczka przyjedzie, zniszczyła coś tam i by było i tak na nich. Nie pomyśleliście o tym?
Sądziłem że nie muszę tego pisać gdyż oczywiste jest iż nie podżegam do nienawiści wobec Ukraińców i nie pragnę kamieniowania. Ale byłych żołnierzy UPA i ich psów gończych, młodzieżówki nacjonalistycznych bym nie wpuszczał. Jak staje się incydent ze skrajnie nacjonalistycznymi Ukraińcami na terenie Polski, to należy coś robić aby temu przeciwdziałać. Żeby w przyszłości nie było podobnych opcji. A jak dalej masz jakieś wątpliwości proponuje najbardziej przystępną wersję tego o czym napisałem ...
oczywiście jest to materiał zrobiony przez nacjonalistę Polskiego ale czy ktoś inny równie rzetelnie mógłby to zrobić ??
http://www.youtube.com/watch?v=cEwSs...eature=related
no i coś po obcemu
http://www.youtube.com/watch?v=MEWli...eature=related
kolego Biały 13 .......
http://forum.bieszczady.info.pl/show...3w-i-nie-tylko!
temat stosunków polsko-ukraińskich był już mocno omawiany ...ba - bardzo ostra dyskusja była ( he he sam na 10dniowego bana się załapałem) ...
A więc poczytaj powyższy temat :twisted:
Nie ma co powielać tematu.
Pozdrawiam
Tylko jak rozróżnić tę młodzieżówkę albo innego nacjonalistę?
Na czole nie mają niczego wypisanego, no chyba, że po tym czarnym podniebieniu?;-)
"Po co oczy jak nie widzą po co uszy jak nie słyszą"
Po twojej wypowiedzi aż mi ręce opadły. toż ty Telewizji nie oglądasz, gazet nie czytasz a internet od święta. ... Nie będę ci tłumaczył bo osoba która nie chce zrozumieć to nie zrozumie. Mam nadzieję że kiedyś na twej drodze staną i w ten czas zastanowisz się o tym co pisze.
Administracja terenowa ma nikłe środki i mozliwosci powstrzymania tego ciagłego importowania lotrów upowskich. Granica- to sprawa panstwa,a panstwo prowadzi politykę,za ktorą przed 1939 rokiem,czy po 1945,szło się pod scianę lub dostawalo się dożywocie za zdradę państwa. W najlepszym razie róznych szajbusów polityki należy od niej odsunącc albo leczyć. Powiem krótko: wina leży po stronie państwa. A diabeł OUN-UPA nie śpi bynajmniej i ostrzy siekiery!
Na szczęście na Ukrainie obudzono się i zaczęto walczyć z faszystami:
28 lipca rozpoczął się proces sądowy zainicjowany pozwem liderki postępowych socjalistów, doktora nauk ekonomicznych, posła II i III kadencji Natalii Witrenko, przeciwko dekretowi prezydenta Ukrainy Wiktora Juszczenki, w którym uznano kolaborantów z OUN-UPA i formacji militarnych takich jak SS "Galicja", "Nachtigall, "Roland" i wszelkiego rodzaju zbrodniczych nacjonalistycznych band za "bojowników o niepodległość Ukrainy".
Jest rzeczą oczywistą, że prezydent przekroczył swoje uprawnienia i wydał dekret niezgodny z konstytucją.
Dekret kompromitujący Ukrainę w oczach społeczności światowej, która wzburzyła się widząc bezczelność, chamstwo, faszyzm prezydenta Ukrainy. Juszczenko swoim dekretem nadał zwolennikom nazistowskich Niemiec - ukraińskiej krwawej bestii faszystowskiej - status prawny tzw bojowników o niepodległość Ukrainy. Neonazista Juszczenko zlekceważył werdykt Międzynarodowego Trybunału w Norymberdze, normy prawa międzynarodowego, dziesiątki rezolucji ONZ, które muszą być wykonywane na całym świecie i na Ukrainie także. Maniakalnego miłośnika ukraińskich faszystów nie powstrzymało 27 mln ofiar obywateli radzieckich, którzy zginęli na froncie, którzy byli torturowani w obozach koncentracyjnych, rozstrzelani przez niemieckich nazistów i ich pomocników z OUN. Jego amoralnej duszy nie wzruszyły dziesiątki tysięcy zamordowanych dzieci, setki tysięcy wyrżniętych przez nacjonalistów ukraińskich Rosjan, Ukraińców, Żydów, Cyganów, Polaków, w tym także jeńców wojennych.
W trakcie procesu Natalia Witrenko przedstawiła dziesiątki dokumentów archiwalnych z różnych krajów, które niewątpliwie pokazują barbarzyństwo i zbrodniczość OUN-UPA, bezwzględne bestialstwo, pokorne posłuszeństwo wobec nazistowskich Niemiec.
Więcej
http://www.isakowicz.pl/index.php?pa...d=126&nid=3301
ziarnko do ziarnka .... Jeśli już rozpoczęła się taka batalia - to oznacza że Ukraińcy zaczną rozmyślać nad swoimi "bojownikami" i nad czczeniem ich. Dzięki temu może zaczną tępić u siebie faszystów wielbiących morderców i rzeźników. A to oznacza że nie będzie powstawać więcej pomników.
Co do samego pomnika a raczej pomników. Jeśli ktoś na takowy się natknie niech zrobi fotkę i wrzuci tu na forum wraz z dokładnym opisem gdzie można znaleźć. Dzięki temu szybciej będzie można w odpowiedni sposób usunąć te obeliksy.
:idea:
Na Twoim miejscu nie chwaliłbym się takimi pomysłami ani nie opisywał ewentualnych "usunięć" ...... Z przyjaźni to piszę..... Nawet to forum odwiedzają osoby z określonymi pro-nacjonalistycznymi ukraińsko poglądami.... A nie wiadomo co takiej fanatycznej hołocie do głowy strzeli i jak mogą się mścić.
pozdrawiam
Słuszna jest twa przestroga, lecz pamiętaj iż "odpowiednie sposoby usunięć" - co za tym się kryje?
Większość tych pomników jest postawiona nie zgodnie z polskim prawem, tzw. samowolka budowlana. Dzięki wspólnym i "rzetelnym" wysiłkom (foty, lokalizacje) można je w odpowiedni sposób usunąć.
A te neonazistowskie bojówki które tu wchodzą mogą mnie pocałować w pompkę. trudno mi określić stan wku...enia na zaistniałą sytuacje, jak i krótkowzroczność tych osób które wystawiają i czczą tych barbarzyńców.
PS: nie pro-nacjonalistyczne tylko neonazistowskie. Nacjonalizm nic nie ma wspólnego z Banderą, UPA, OUN - jest to pokrywająca się lecz różna linia myśli skrajnie prawicowej. Ja nie łącze tych dwóch podejść i prosiłbym o nie mylenie ich.
Wczoraj przechodziłem koło pomnika i zastałem jedną kobietę która się modliła.Na mój widok szybko się oddaliła.
Keszowcy proszeni są u udanie się do wątku keszowego.
Skręt N49 18.850 E22 07.851 później do góry ok.650m pomnik N49 19.183 E22 07.854 instrukcja http://www.youtube.com/watch?v=8suALYXoSos
Nawet pali się znicz ;-))))))))))))))))
i tu masz rację ! ....martwych nie ma co się bać.A każdemu należy się pochówek. Modlitwa. Nie ważne na jakiej wojnie polegli.i w imię jakich racji.
w obliczu śmierci wszyscy jesteśmy równi.nie ma nacji, poglądów.................
Ciekawy artykuł o Ukraińskich grobach i pomnikach w Polsce, o ile upamiętnienie petlurowców nie budzi żadnych zastrzeżeń to końcówka tekstu od strony 130 o grobach upowców to już szok.
http://ipn.gov.pl/download.php?s=1&id=25095
W Wasylowie (gm. Ulchówek) na obrzeżu cmentarza prawosławnego znajduje się mogiła zbiorowa poległych członków UPA. Ma ona formę kopca ziemnego o wym. 2,5 x 2,5 m z dwoma drewnianymi krzyżami. Na niższym krzyżu znajduje się metalowa tablica z napisem w języku ukraińskim: TU SPOCZYWA 13 BOJOWNIKÓW,KTÓRZY POLEGLI WE WRZEŚNIU 1946 R. ZA WOLNOŚĆ UKRAINY, BOHATEROM SŁAWA (plus żółty tryzub na niebiesko-żółtym polu).
Na cmentarzu w Wierzbicy (gm. Lubycza Królewska) znajduje się zbiorowa mogiła poległych z UPA w latach 1942–1952. Na mogile emigracyjne środowiska ukraińskie z Kanady w 1995 r. postawiły kamienny pomnik z napisem w języku ukraińskim: W WALCE ZA WOLNOŚĆ UKRAINY WE WSI WIERZBICA I Z RÓŻNYCH ODDZIAŁÓW UPA ZGINĘŁO PONAD 100 OSÓB. WIECZNA IM PAMIĘĆ.
W Hruszowicach (gm. Stubno) pomnik UPA zlokalizowany jest na cmentarzu komunalnym. Ma on formę stylizowanej bramy – łuku triumfalnego złożonego z dwóch elementów połączonych tryzubem (pomnik wysokości ok. 4 m wykonany jest z piaskowca). U stóp pomnika znajduje się tablica z napisem w języku ukraińskim: CHWAŁA BOHATEROM UPA BOJOWNIKOM ZA WOLNĄ UKRAINĘ. Poniżej napisu umieszczono cztery tablice z napisami: KUREŃ „ŻELAŹNIAKA”, KUREŃ „KONIKA-BAJDY”, KUREŃ „BERKUTA”, KUREŃ „RENA”.
W tekście jest tego dużo więcej. Zdjęcia z Lubyczy Królewskiej są chyba znane? wystarczy wpisać w google lubycza królewska upa, makabryczne zdjęcia pomordowanych Polaków z pociągu. Druga sprawa typu bzdury o bojownikach o wolną Ukrainę. Czy faszystowskie państwo może być wolne? Czy faszystowskie Włochy czy Niemcy były wolne? Na pewno nie dla wszystkich, nie dla mniejszości narodowych nie dla ludzi z innymi poglądami. Państwo Polskie tolerując taką samowolkę akceptuje de facto faszyzm/nacjonalizm, typowy przykład strzału we własną stopę
Emi
Ale co cię tak wzburzyło?
Kiedyś tam nawet zapodałem zdjęcia z niektórych wymienionych miejscowości.
http://forum.bieszczady.info.pl/show...ll=1#post73470
Trzecie zdjęcie z Hruszowic
Nie sądziłem że jest tego aż tyle i aż takie bzdury powypisywane, dziwie się ludziom że to tolerują, natychmiast powinni o takich "pomnikach" donosić władzom i żądać rozebrania.
http://www.65-lat-temu.salon24.pl/
Będzie tego jeszcze więcej .......................
wojna na pomniki rozpętała się na dobre 1994/95 od pomnika UPA w Hruszowicach. Zniszczonego przez "nieznanych sprawców" w 95r. Pamiętam , mój kumpel dziennikarz , był na odsłonięciu, opisał napiętą atmosferę tam panującą. Wcześniej był Monastyr(Monastyrz) ,chyba 93 r. Też pomnik zniszczony...brak sprawców.
Ale wojna na pomniki to nie tylko polski fenomen. Wystarczy przypomnieć relacje estońsko-rosyjskie
Obelisk koło Mucznego, Nowiny 24:
Bieszczadcy leśnicy postawili pomnik dla pomordowanych przez UPA
Wojciech Zatwarnicki
Z relacji świadków wynika, że Polacy umierali w męczarniach. Członkowie UPA zamordowali Polaków przy pomocy siekier, wideł i kos. Leśnicy z Bieszczad postawili pomnik dla pomordowanych przez UPA.
(FOT. WOJCIECH ZATWARNICKI)
Obelisk i krzyż stanęły na Jeleniowatym - grzbiecie górskim w pobliżu Mucznego. "Pamięci 74 polaków bestialsko pomordowanych przez ukraińskich nacjonalistów”, taki napis widnieje na obelisku.
Z rąk UPA, w tzw. "cichej egzekucji” bez jednego wystrzału w leśniczówce Branzberg prowadzonej przez leśniczego Franciszka Króla,15 sierpnia 1944r zginęły co najmniej 74 osoby. Byli to mieszkańcy okolicznych wiosek m.in. leśnicy, księża i dzieci. Ukrywali się przed ukraińskimi nacjonalistami. Nigdy nie zostali pochowani, ich ciała wchłonął las.
Z relacji świadków i zachowanych dokumentów wynika, że umierali w męczarniach.
- Widziałem kobiety, mężczyzn, dzieci. Sutannę duchownego i mundury leśników. Ciała nosiły ślady okrutnych tortur i bestialskiej śmierci – wspominał Alojzy Wiluszyński, jedyny żyjący świadek tamtych wydarzeń, który po latach wrócił w miejsce tragedii a jego historię zapisał Antoni Derwich.
Przez lata o mordzie w leśniczówce na Jeleniowatym nie pisano w ogóle albo niewiele.
- Chciałem uchronić od zapomnienia tamtą zbrodnię - mówi Antoni Derwich miejscowy leśniczy.
– Przed rokiem poprosiłem Jana Mazura, nadleśniczego Nadleśnictwa Stuposiany, jako gospodarza terenu, o zezwolenie na ustawienie drewnianego krzyża. Spodobał mu się ten pomysł. Nadleśniczy zaangażował w to całe grono leśników Nadleśnictwa Stuposiany i RDLP w Krośnie. Nie było to proste zadanie.
- Potrzebne były zgody z Urzędu Gminy, Starostwa, Komisji "od Pamięci i Męczeństwa”, a to spowodowało wydłużenie terminów i nie udało się odsłonić go w 65 rocznicę, czyli w 2009 r., ale cieszymy się, że udało się go postawić teraz.
http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll...ZADY/376767890
Było już na ten temat w wątku o Brenzbergu.
A poza tym gdzie Chryszczata, gdzie Brenzberg?
Minęło sporo czasu. Stan na dzień dzisiejszy czyli styczeń 2014 roku
https://lh5.googleusercontent.com/-E.../hm14_0514.jpg
.
https://lh6.googleusercontent.com/-t.../hm14_0517.jpg