heh taki nowy to znów nie jestem zaglądałem tutaj od kilku lat a dopiero teraz się zarejestrowałem, korzystałem z innego portalu :) a co do nowej zgadywanki to chyba jest to ponikło błotne tak wnioskuje
Wersja do druku
heh taki nowy to znów nie jestem zaglądałem tutaj od kilku lat a dopiero teraz się zarejestrowałem, korzystałem z innego portalu :) a co do nowej zgadywanki to chyba jest to ponikło błotne tak wnioskuje
Maciejka i Cis taxusem10 zwany po punkcie dostają za prawidłowe rozszyfrowanie ponikła błotnego. W nagrodę uśmiech autora zagadki :-)
Uśmiech autora bezcenne:-P
Marcinie, co za roślina u Taxusa?
Może jakaś rutewka
Z pięciu występujących w Polsce rutewek z Bieszczadów podawana jest rutewka orlikolistna - dość pospolita oraz rutewka mniejsza - pojedyńcze stanowiska w grupie Krzemienia i Bukowego Berda. Pozostałe trzy gatunki podawane są z okolic Przemyśla.
Dzięki wielkie.
Nowa zgadka do rozwiązania!
hm może żywokost?
a ja myslę, że podspodem to pokrzywa
Symphytum officinale ?
a co do mojej roślinki na której urzęduje Cetonia aurata to na pewno nie rutewka, przyznam, że sam szczerze nie pamiętam co to było, kwiatostan był na długiej łodydze być może jest kosmatka śnieżna ale nie pamiętam, zdjęcie zrobione na pewno na mokradłach