Odp: Co sądzicie na temat wyciągu na Duże Jasło?
Cytat:
Zamieszczone przez
orsini
no właśnie o to mi chodziło-jaka będzie opłacalność takiego wyciągu, bo kto tam pojedzie z dalszych terenów,bo same weekendy opłacalności raczej nie zapewnią
Krysiu a Ty znowu swoje:lol:
Sądzę, że nikt nie jest w stanie odpowiedzieć Ci na to pytanie. To zależy od bardzo wielu czynników. Sądzę, że każdy wyciąg to indywidualna sprawa. Dochody są raczej nieujawniane. Z tego co ja wiem, a znam się tylko dość dobrze na rynku usług bieszczadzkich i to zorganizowanym. Moim zdaniem turyści oczekują pakietów. Zarówno indywidualni jak i zorganizowani. Wyciąg to za mało, sam w sobie nie jest atrakcją. Inaczej sytuacja wygląda w ośrodkach wypoczynkowych przy których znajdują się wyciągi. Tu jest połączony zinnymi usługami. Byłabym już za zbudowaniem tam stacji narciarskiej: kilka tras, rynna snowbordowa, jakaś trasa dla saneczujących dzieci, place zabaw, baseny, knajpki, jakieś ciekawe pakiety rozrywkowe i centrum konferencyjne. Na to nie ma miejsca w okolicach Jasła, nie ma inwestora. W tym kierunku powoli idą Ustrzyki Dolne i współwłaściciele Gromadzynia i Laworty (zobacz jaki wspaniały mają obiekt www.debowagazdowka.pl )
Na dzień dzisiejszy działają wyciągi w regionie: Weremieniu, Kalnicy, wszystkie w Ustrzykach Dolnych, Bystre, Arłamów, Cisna, Ropienka, Puławy, Przemyśl, Chyrowa, Karlików i jeszcze kilka. Pakiet to Arłamów www.arlamow.com.pl, Bystre, w Ustrzykach dość dobrze rozbudowana sieć obiektów hotelarskich. Mamy więc dwa rozwiązania. Jedno czyli pakiety i na tym przede wszystkim zarabiają właściciele ośrodków i model ustrzycki, gdzie moim zdaniem zarabia znacznie większa ilość osób. Na to jeszcze dochodzi promocja. Dobrze promowane przez CIT Ustrzyki Dolne, bardzo dobrze promowany Arłamów. Tam,gdzie jest promocja tam są i turyści. Następna kwestia to tour-operatorzy. Mamy tak naprawdę dwóch: dominująca www.krainawilka.pl i ustrzyckie Eko-Karpaty, którzy kiedyś bardzo dobrze działali na rynku ukraińskim. Rynek ukraiński załamał sie tak naprawdę przez naszych polityków. Tam, gdzie obiekty wspólpracują w tour-operatorami tam pojawiają się grupy zorganizowane.
Nie wiem czy coś Ci wyjaśniłam. Inaczej nie potrafię
tak dziękuję bardzo dobrze to napisałaś.
Choć dalej nie wiem do końca co myślec w tym temacie.
Moim zdaniem wyciąg powstanie ale będzie to chała przynosząca straty. Zmienia się klimat, nawet stacje narciarskie alpejskie bankrutują. Zastosowano metodę małych kroczków. Przeczytaj post Marcina. Mi także wydaje się, że już poprzez wycinki drzew tworzy się fakty dokonane. Mamy bardzo silnego przeciwnika: bardzo silnego polityka z partii rządzącej czyli panią Łukaciejewską. Dopnie swego chyba, że Ortodoks poprowadzi ekologów i zaczniemy wszyscy przywiązywać się do drzew.
Ten wyciąg będzie konkurował z innymi w Bieszczadach, Podkarpaciu, w południowej Polsce, słowackimi i alpejskimi. Moim zdaniem przegra walkę konkurencyjną. W Bieszczadach jest miejsce na jedną dobrą stację narciarską czyli Ustrzyki Dolne. Tu masz kilka wyciąg, dobrze przygotowane trasy, dobrą promocje, wspólpracę między obiektami hotelarskimi, płaywalnię Delfin, kilka knajpek, tour-operatorów, blisko przejście graniczne w Krościenku, stację kolejową, dobre połaczenia atobusowe itd.
Ło matko, a cóż myśleć Orsini...
Interesują Cię ośrodki "pakietowe" lub nie i tyle.Kropka.
Czy dobre to dla Bieszczadów? Z punktu widzenia dobrobytu miejscowych i nie tylko tak!
Z punktu widzenia moich Bieszczadów nie! Raczej żałosne:(
Cytat:
Zamieszczone przez
vm2301
Ło matko, a cóż myśleć Orsini...
Interesują Cię ośrodki "pakietowe" lub nie i tyle.Kropka.
Czy dobre to dla Bieszczadów? Z punktu widzenia dobrobytu miejscowych i nie tylko tak!
Z punktu widzenia moich Bieszczadów nie! Raczej żałosne:(
Z punktu widzenia mieszkańców i ich dobrobytu korzystne tylko dla nielicznych. Tych, którzy widzą już swoje korzyści w budowie wyciągu. Bieszczady zarabiają na turystyce zrównoważonej, a nie na masowej. Wkroczy masówka wyniosą się tacy jak Ty i tacy jak nasi dotychczasowi goście.
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Wkroczy masówka wyniosą się tacy jak Ty i tacy jak nasi dotychczasowi goście.
łeee ale Bieszczady to raczej na nim nie zarabiają :lol: przyznaj się ile kasy zostawiasz w Bieszczadzie siedząc przez tydzień w chaszczorach.
I mówimy o zimie-to kto ma się wynosić jak mało kto w zimie jeździ-martwy sezon, a więc jeśli jest możliwość ożywienia go to jestem za. Sęk w tym, że nie bardzo wierzę w jego opłacalność, bo ja osobiście tak jak pisałam może nie pakiet, ale wybrałabym Słowację, gdzie lepsze i więcej tras, a dodatkowo np gorące kąpiele mam, a w takiej Cisnej to co ja wieczorem zrobię?czytać książki mam?sam wyciąg im nic nie da moim zdaniem. Dlatego nie wiem co myśleć.
Cytat:
Zamieszczone przez
orsini
łeee ale Bieszczady to raczej na nim nie zarabiają :lol: przyznaj się ile kasy zostawiasz w Bieszczadzie siedząc przez tydzień w chaszczorach.
I mówimy o zimie-to kto ma się wynosić jak mało kto w zimie jeździ-martwy sezon, a więc jeśli jest możliwość ożywienia go to jestem za. Sęk w tym, że nie bardzo wierzę w jego opłacalność, bo ja osobiście tak jak pisałam może nie pakiet, ale wybrałabym Słowację, gdzie lepsze i więcej tras, a dodatkowo np gorące kąpiele mam, a w takiej Cisnej to co ja wieczorem zrobię?czytać książki mam?sam wyciąg im nic nie da moim zdaniem. Dlatego nie wiem co myśleć.
Krysiu, zarabiają. Być może Wojtek nie zostawia w chaszczorach pieniędzy ale jest osobą tworzącą pewną, moim zdaniem korzystną opinię o regionie. Zarabianie to nie tylko pieniądze, które otrzymujemy tu i teraz.
Można myśleć krótkofalowo jak te osoby, które bez pardonu dążą do powstania wyciągu i chcą zarobić pieniążki bez zbytniego trudu i nakładu pracy. Pach, postawimy wyciąg, odrobimy straty (wiesz ile niektórzy już zainwestowali w ziemię w rejonie planowanej stacji), zaczniemy zarabiać, bo klienci będą walić oknami i drzwiami. Można także inaczej, powoli, krok po kroku, siląc się na orginalność i dobrą jakość świadczonych usług pracować na markę regionu. Powoli wydłużamy sezon, zima zaczyna się dobrze sprzedawać. Pogłebia się rozdźwięk w Bieszczadach, dwie rzeczywistości na rynku turystycznym odchodzą od siebie. Są ośrodki, gospodarstwa obłożone w znacznym procencie i to zimą, z dala od wyciągów. Może pochwale się. Znasz na pewno pewny pensjonat, ktory powstał niedawno i którego zajełam się promocją. To www.rajskigosciniec.pl Sprzedany w stu procentach w okresie świąteczno-noworocznym i to w bardzo dobrej cenie. Obłożenie ma już częściowo zapewnione w sezonie letnim. Postawili na turystykę zrównoważoną, zbliżoną do przyrodniczej wykorzystującą walory Rajkiego: ciszę, spokój, gościnność, piękną przyrodę, regionalną, skromną kuchnię.
No jadąc tu na tydzień, dwa, czy miesiąc - robię zakupy, tankuję, czasem po knajpach się poszlajam, bilety wstępu, dzieciaki gdzies kieszonkowe przepuścić muszą, pamiątki dla koleżanek kupują...przewodnikom zarabiać nie daję, to fakt.
Ale bez przesady nikt 24 godziny w krzakach nie siedzi.
Co do "zrównoważenia", to może ono przetrwa, jeśli właściciele-inwestorzy będa w kwestii finansowych oczekiwań zrównoważeni;)
Pozdrawiam:)
No tak.
Laworta jest na sprzedaż za jedyne 13 milionów
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Znasz na pewno pewny pensjonat, ktory powstał niedawno i którego zajełam się promocją. To
www.rajskigosciniec.pl Sprzedany w stu procentach w okresie świąteczno-noworocznym i to w bardzo dobrej cenie. Obłożenie ma już częściowo zapewnione w sezonie letnim. Postawili na turystykę zrównoważoną, zbliżoną do przyrodniczej wykorzystującą walory Rajkiego: ciszę, spokój, gościnność, piękną przyrodę, regionalną, skromną kuchnię.
nie no skąd mam znać, ale odwiedziłam podaną www i naprawdę podoba mi się, do tego ceny bardzo fajne, bo 40zł od osoby za takie warunki to bardzo dobra cena.Ja w ogóle nie znam okolic tamtych-jeśli jest tam tak pięknie jak w ich galerii to na brak gości narzekać nie będą.
A co taka Cisna może zaoferować?dla mnie miasteczko horror-dostaję białej gorączki jak musze tam jechać jak na zeszłoroczne Anioły (wrrr), więc im się nie dziwię, że kombinują jak koń pod górę, żeby tego turystę ściągnąć do siebie.
Mam jeszcze pytanie-czy ten wyciąg będzie widziany z innych szczytów?bo przytoczony został tutaj Mosorny-oj on to tak szpeci krajobraz,że hej, więc ciekawam jak to na projekcie wygląda z Jasłem