10 załącznik(ów)
Odp: A jednak nowy szlak... [Kińczyk Bukowski i Opołonek]
Szlaban na Użockiej był i to strzeżony:
Załącznik 37851
Dalej poszliśmy wzdłuż kolei zakarpackiej (pociąg zmierzający ku Siankom):
Załącznik 37852
I na totalnie zarośnięty Opołonek bez żadnych widoków (jednak z jaką satysfakcją!):
Załącznik 37853
i dalej na Rozsypaniec (ukraiński) - tu widok z Rozsypańca na Kińczyk:
Załącznik 37854
By za chwilę stanąć na najładniejszej górze w Bieszczadach czyli Kińczyku Bukowskim (widok na Polskę):
Załącznik 37855
A teraz wrzucę kilka bardzo ładnych zdjęć zrobionych przez Jacka Bisa:
Tarnica z Czeremchy (widoczna ścieżka ze schodami ale za to brak krzyża!):
Załącznik 37856
Kolej zakarpacka w okolicy przełęczy Użockiej:
Załącznik 37857
Droga wzdłuż granicy ku Rozsypańcowi ukraińskiemu:
Załącznik 37858
Wiadomo co, z Kińczyka:
Załącznik 37859 Załącznik 37860
Cytat:
Zamieszczone przez
Jimi
Szlaban na Użockiej był i to strzeżony
Też mi się nie chciało wierzyć w te rewelacje o przejściu tego szlabanu do historii.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jimi
Dalej poszliśmy wzdłuż kolei zakarpackiej (pociąg zmierzający ku Siankom):
Szliście na pałę, czy dostaliście jakąś zgodę - jeżeli tak to jak, gdzie, itp.
Szedłem tamtędy parę razy, ale chyba znowu bym się przeszedł.
PABLO
Cytat:
Zamieszczone przez
P_A_B_L_O
Też mi się nie chciało wierzyć w te rewelacje o przejściu tego szlabanu do historii.
(...)
Wierzyć ?, nie wierzyć ....?
Na dole w Użoku też jest budka której pilnowali mundurowi.
potem zniknęli , a budka została. Minął kolejny rok gdy nasz kolega forumowy przejechał obok budki bez zatrzymywania, a tam jednak służba się pełniła co skutkowało mandatem.
Teraz nadal stoi przeważnie pusta.
Wierzyć, nie wierzyć , ....ale znając specyfikę wschodnią nigdy pewności nie ma.
zazdroszczę, mnie w tym roku Kińczyk Bukowski chodzi po głowie...
Fajnie, że wreszcie byłaś...ja to tylko w tym roku na Opołonek miałem dość odwagi:razz:
Jak postanowilas tak zrealizowalas -piekne widoki i duze przezycie-moze i mnie w przyszlym roku sie uda ..ech
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
P_A_B_L_O
Cytat:
Zamieszczone przez
Jimi
Szlaban na Użockiej był i to strzeżony
Najwyraźniej w zeszłym roku strażnicy szlabanu poszli sobie na piwko, bo nawet do tej murowanej budki zaglądałem aby komuś kwity pokazać. Ba! Do sławojki pukałem czy się tam ktoś nie schował :wink: ale musiałem radzić sobie sam i iść na Zakarpacie bez okazywania dokumentów :-(
Załącznik 37867
"Szliście na pałę, czy dostaliście jakąś zgodę - jeżeli tak to jak, gdzie, itp."
-Nie napisałam istotnej kwestii -że to była wycieczka autokarowa zorganizowana na 30 osób ;D Pierwszy raz zapisałam się na wycieczkę bo tak bardzo chciałam stanąć na Opołonku i Kińczyku. Organizator wcześniej ustalił szczegóły, zgłosił i dostał pozwolenie na wyjście. Jak -nie wiem. Nawet częściowo po górkach szedł z nami bardzo miły strażnik graniczny, który potem się oddalił. Marek Kusiak (przewodnik) specjalizuje się w organizowaniu wycieczek na Ukrainę. Pierwszego dnia (w dzień przyjazdu) poszliśmy na Czeremchę z Łubni i schodziliśmy ze szczytu do Stużicy wzdłuż resztek sistiemy, co też było bardzo ciekawe i myślę że też takie kręcenie się w pasie granicznym wymagało zgody.
"Na dole w Użoku też jest budka której pilnowali mundurowi."
-Teraz też pilnowali i autokarem w Użoku staliśmy dość długo -zanim połączyli się telefonicznie z Użhorodem,a ten z kolejnymi miastami i wymagali sporej papierologii.
"Fajnie, że wreszcie byłaś...ja to tylko w tym roku na Opołonek miałem dość odwagi:razz:"
-Podziwiam!!
Cytat:
Zamieszczone przez
Jimi
"Fajnie, że wreszcie byłaś...ja to tylko w tym roku na Opołonek miałem dość odwagi:razz:"
-Podziwiam!!
Tak jakoś spontanicznie wyszło...sam się teraz dziwię;)