Odp: Znasz Bieszczady? Detale
A teraz zgarniam nagrodę, którą sam sobie ufunduje. Bieszczadem określano graniczny grzbiet karpacki, będący zarazem głównym działem wodnym :"chodzili do Węgier za Bieszczad", "nocowali na Bieszczadzie","szliśmy przez noc przez Bieszczad" - cytaty z lat 1595-1614. Natomiast Bieszczady to określenie szersze i oznaczało lasy królewskie (akt graniczny z 1400 r. starosty sanockiego
mówi " granice między lasami Króla JMości to jest Bieszczadami a dobrami dziedzicznymi... Hoczew i Terpiczów", 1447r krajnik i kniaziowie wsi wołoskich Szczawnego i Odrzechowej stwierdzili, że "wszystkie Bieszczady powyżej i poniżej Jaślisk i od Jaślisk aż do Połonin są królewskie".Wychodzi na to, że Bieszczad to grzbiet a Bieszczady to lasy. Bieszczad dzisiaj to moim zdaniem forma (nie wiem na ile szczęsliwa) określająca ducha, echo i magię granicznej tajemnicy, albo diabli wiedzą czego jeszcze. Do widzenia.
1 załącznik(ów)
Bieszczady. Czy ktoś może wie gdzie , gdzie stał ten hangar ? i czy tam coś pozostało ?
Załącznik 31823
.
jest to oczywiście fragment przedwojennej wig-ówki.
Nad Ustianową w paśmie Żukowa. A czy pozostało nie wiem, ja nic tam nie zauważyłem.
Cytat:
Zamieszczone przez
bartolomeo
Nad Ustianową w paśmie Żukowa. A czy pozostało nie wiem, ja nic tam nie zauważyłem.
Zauważyłam różne takie, ale nie pozostałości po zabudowaniach przedwojennej szkoły szybowcowej, ale przygotowany w tym miejscu dla turystów teren rekreacyjny...
Dzięki za prawidłową odpowiedź ale .....Maciekowy...
Cytat:
, ale przygotowany w tym miejscu dla turystów teren rekreacyjny...
czyli co ?
można cóś odszukać ?
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
czyli co ?
można cóś odszukać ?
Cóś można, ale raczej hangaru to nie przypomina, ot taki mały domek przy ścieżce stoi.
Załącznik 31830
To na wypadek gdybyś bał się w gawrę stąpnąć czy też przeszkadzają Ci wilcze oczy zza krzaków;-)
A dalej wykoszoną ścieżką idziesz sobie na wykoszoną polankę i znajdujesz inne uciechy cywilizacyjne...
Fakt, trochę mały ten hangar.
1 załącznik(ów)
w trakcie majowego spaceru natknęłam się na taki porzucony mały ciężki sprzęt może ktoś koło niego się też kręcił :)
Załącznik 31836
1 załącznik(ów)
kawałek dalej stoi taka tablica która może doprowadzić do zawrotu głowy....
Załącznik 31870
trochę się komuś coś po przestawiało.... ;)
a propos detali ... piękny avatar , zupełnie podobny :grin::grin::grin: