1 załącznik(ów)
Odp: Znasz Bieszczady? Detale
Pytanie do chaszczowników:) i nie tylko. Spotkałem kiedyś na "drodze", którą starałem się pokonać bez urazów fizycznych pewien murek. Czy ktoś już spotkał takowy na swoim szlaku i gdzie?. Sprawdzałem na WIG-ówce, nie ma żadnej informacji aby były tam kiedyś zabudowania. Przecież nie jest to dzieło natury.
Załącznik 33157
Jeśli ten murek jest bardzo długi (a jakoś mi ten opadający stok przypomina ten teren) to jest to nad Solinką. W tym miejscu biegła kiedyś droga i to jest murek oporowy wzdłuż niej zbudowany.
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Jeśli ten murek jest bardzo długi (a jakoś mi ten opadający stok przypomina ten teren) to jest to nad Solinką. W tym miejscu biegła kiedyś droga i to jest murek oporowy wzdłuż niej zbudowany.
Tak sir Bazylu, masz rację, jak zwykle:). Szedłem od połączenia Wetlinki z Solinką do Terki, prawą stroną Solinki. Murek ma kilkanaście metrów długości a na żadnej mapie nie widziałem zaznaczonej tam drogi. Ale wszystko możliwe, tym bardziej, że w bliskiej odległości znajduje się zaznaczony bród na dawnej drodze do Terki.
Jeżeli tamtędy "przechodziłeś":), to pewnie i taką ciekawostkę widziałeś.
Załącznik 33159
Droga jest zaznaczona na mapie Bieszczady Zachodnie 1937/1938 i przy brodzie na Solince jest zaznaczony budynek.
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Droga jest zaznaczona na mapie Bieszczady Zachodnie 1937/1938 i przy brodzie na Solince jest zaznaczony budynek.
Tak, wszystko się zgadza, ten murek jest oddalony od zaznaczonego budynku, w linii prostej ok 250 m w kierunku północnym.
1 załącznik(ów)
Wiadomo, że w Bieszczadach wilków jest zatrzęsienie i jeszcze kilka, więc spotkanie ich to niby nic takiego, ale może ktoś spotkał tego samego co ja:
Załącznik 33169
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Wiadomo, że w Bieszczadach wilków jest zatrzęsienie i jeszcze kilka, więc spotkanie ich to niby nic takiego, ale może ktoś spotkał tego samego co ja:
Obstawiam Muzeum Przyrodniczo-Łowieckie "Knieja" w Nowosiółkach. Tuż przed malowaniem.
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
zbyszek1509
Obstawiam Muzeum Przyrodniczo-Łowieckie "Knieja" w Nowosiółkach. Tuż przed malowaniem.
Ten wilk nie w "Kniei" się zaszył.
Podpowiedź pierwsza - tuż obok stoi taki rząd budynków:
Załącznik 33170
1 załącznik(ów)
Cały budynek z wilkiem prezentuje się tak:
Załącznik 33173
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl