Odp: Co to rośnie w tych Bieszczadach ?
rzeczywiście chroniona i tylko występuje w Biesach chyba
Cytat:
Zamieszczone przez
maciej_ka
O rety mam! tocja alpejska, jaka piękna, dzięki:-P
Gratuluję. Zgadza się to Tozzia alpina subsp. carpatica.
Cytat:
Zamieszczone przez
maciej_ka
rzeczywiście chroniona i tylko występuje w Biesach chyba
Rośnie na kilku stanowiskach w Beskidach Zachodnich oraz na ponad dwudziestu w polskich Bieszczadach. Poza tym w Karpatach Wschodnich i Południowych oraz górach Bałkanów. Załączone zdjęcie zrobiłem parę lat temu w Czarnohorze.
1 załącznik(ów)
witam dzisiejsze zdjęcie z lasu, okolice Przełęczy Użockiej :) jak zwykle lekkie miłe i przyjemne
O, jaki ładny podrzeń żebrowiec! Też chroniony, na niżu rzadki.
Cytat:
Zamieszczone przez
marcins
W dyrektywy unijne się nie zaglądało - to się nie wie ;)
Ale moja mądra książka podała, że tocja alpejska ujęta jest w załączniku do II Dyrektywy Siedliskowej. Ja z miłości do Biesów umieściłam ją tylko tam, jednak tak jak podałeś występuje jeszcze Na terenie Parku Babiogórskiego, Pilska, Baraniej Góry.
Cytat:
Zamieszczone przez
maciej_ka
Ale moja mądra książka podała, że tocja alpejska ujęta jest w załączniku do II Dyrektywy Siedliskowej. Ja z miłości do Biesów umieściłam ją tylko tam, jednak tak jak podałeś występuje jeszcze Na terenie Parku Babiogórskiego, Pilska, Baraniej Góry.
Ze strony Ministerstwa Środowiska można sobie ściągnąć manuale dla poszczególnych gatunków i siedlisk.
dobra ściągnę co trzeba:mrgreen:, a ty chcesz ciągle tego wieczornika damskiego z Flory Polski?
Jeśli tylko masz dostep to chcę
mogę skana wysłać, tylko powiedz jak mam zrobic technicznie na pw
1 załącznik(ów)
Jako, że Taxus zwleka z gratulacjami to dla rozgrzewki takie oto zioło na noc zapodaję. Tylko nie miziać mi się nim... ;)