Odp: Warunki na bieszczadzkich szlakach
Kiepskie warunki w Bieszczadach
"Święta w Bieszczadach mijają przy lekko prószącym śniegu i padającym deszczu. Na termometrach od +2 stopni w Cisnej do -5 na Połoninie Wetlińskiej.
Jak mówi Grzegorz Mołczan warunki nie sprzyjają ani wędrówkom ani narciarzom. Na Połoninie Wetlińskiej leży 25 centymetrów śniegu, w nocy przybyło zaledwie 3 centymetry świeżego. Podobnie jest z widocznością. Na Połoninie Wetlińskiej to 20 metrów, a w Ustrzykach Górnych około 300 metrów. Jak dodaje ratownik bieszczadzkiej grupy GOPR ze względu na wysokie jak na tę porę roku temperatury, nawet jeśli pada śnieg szybko topnieje, bo ziemia nie jest zmrożona. Według prognoz, biała zima w Bieszczadach powinna pojawić się na początku stycznia."
https://www.radio.rzeszow.pl/wiadomo...w-bieszczadach
W górnych partiach Bieszczad obowiązuje pierwszy stopień zagrożenia lawinowego:!:
"[Powyżej] górnej granicy lasu wiatr wieje z prędkością ponad 70 km/godz.
Rano na Połoninie Wetlińskiej było osiem stopni mrozu. Leży tam średnio pół metra śniegu, z czego 15 cm spadło w ciągu ostatniej doby - mówi ratownik dyżurny bieszczadzkiej grupy GOPR Jarosław Makutynowicz.
Dodaje, że "silny wiatr powoduje zawieje i zamiecie śnieżne". Widoczność w górnych partiach gór nie przekracza 50 metrów - zaznaczył Makutynowicz.
Z kolei w bieszczadzkich dolinach pokrywa śnieżna waha się od 16 cm w Cisnej do 24 w Ustrzykach Górnych. Termometry pokazują dwa, trzy stopnie Celsjusza poniżej zera.
Niewielkie zagrożenie lawinowe występuje przede wszystkim w masywach Wielkiej Rawki, Szerokiego Wierchu, Tarnicy oraz połonin Wetlińskiej i Caryńskiej. Dotyczy głównie północnych stoków
Makutynowicz podkreślił, że "z uwagi na panujące warunki zimowe wybierający się góry powinni pamiętać o odpowiednim stroju i obuwiu". Warto też zabrać ze sobą m.in. naładowany telefon komórkowy, a w nim aplikację Ratunek - radzi ratownik.
https://www.rmf24.pl/fakty/polska/ne...h-,nId,4231987
Przez cały listopad i grudzień tyle ludzi nie poszło na Tarnicę z Wołosatego co dziś. Był nawet turysta w butach sportowych poniżej kostki. Powodzenia i gratulacje.
Cytat:
Zamieszczone przez
Hero
Przez cały listopad i grudzień tyle ludzi nie poszło na Tarnicę z Wołosatego co dziś. Był nawet turysta w butach sportowych poniżej kostki. Powodzenia i gratulacje.
Ciekawy czy jutro znajdą się chętni :D dzisiaj solidnie sypie w Wołosatem, ciekawe ile w nocy dojdzie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Hero
Nie wiem , co wszyscy macie do butów czy ubrania ? Dorosły ? Jego wybór , byle by tylko potem nie płakał tylko odpowiadał za swoje decyzje i tyle .
Cytat:
Zamieszczone przez
alex62
Nie wiem , co wszyscy macie do butów czy ubrania ? Dorosły ? Jego wybór , byle by tylko potem nie płakał tylko odpowiadał za swoje decyzje i tyle .
Przeczytałem kiedyś takie zdanie: "Każdy ma prawo do śmierci w górach". Jak ktoś chce koniecznie zamarznąć podczas górskiej wyprawy, proszę bardzo, niech zamarza. Ale gdy konsekwencje jego postępowania ponoszą inni (i nie chodzi tu tylko o ratowników), to co:?:
Wczoraj wieczorem GOPR-owcy ok. 18:00 sprowadzili turystę, który zabłądził na czerwonym szlaku w okolicach Smereka (https://www.radio.rzeszow.pl/#ajx/wi...ali-na-ratunek). Jestem ciekaw, czy owa osoba posiadała latarkę, mapę, kompas i umiejętność posługiwania się tymi przedmiotami, że o zdrowym rozsądku nie wspomnę...
Ad rem [stan na dzisiejszy poranek]
"Dziś na na Połoninie Wetlińskiej mroźno, wieje silny wiatr, a widoczność jest ograniczona. [...] W Bieszczadach obowiązuje pierwszy w pięciostopniowej, rosnącej skali stopień zagrożenia lawinowego." (źródło jak wyżej)
Dziś poszła podobna ilość ludzi. Mimo, że w nocy i dziś prawie nie padało, to na górze chyba było ciężej niż wczoraj, bo wiał zimny wiatr. Wracający turyści byli oszronieni od dołu do góry i zmarznięci.
Cytat:
Zamieszczone przez
Hero
Dziś poszła podobna ilość ludzi. Mimo, że w nocy i dziś prawie nie padało, to na górze chyba było ciężej niż wczoraj, bo wiał zimny wiatr. Wracający turyści byli oszronieni od dołu do góry i zmarznięci.
Cześć, zgadza się - nie wiem, co mnie podkusiło, ale sam tam polazłem: https://connect.garmin.com/modern/activity/4379451299
PS. Jak jutro macie otwarte, to wbijam na pizzę, Smakosza rzecz jasna. Pozdrawiam !
W sobotę ruszyliśmy z kumplem z Jaworzca do Wetliny przez orłowicza Do linii lasu było ok ale na połoninie już masakra Śnieg sypki miejscami po pas Po godzinie nierównej walki zrezygnowaliśmy. Jednak trzeba wiedzieć kiedy odpuścić
Cytat:
Zamieszczone przez
qubutek71
(...) Po godzinie nierównej walki zrezygnowaliśmy. Jednak trzeba wiedzieć kiedy odpuścić
Przeszedłeś do wyższej klasy .... tych którzy wiedzą kiedy odpuścić
Ci którzy nie przeszli , .....niestety nie przeszli