Odp: Garść wieści ze wschodu
Cytat:
Zamieszczone przez
Wojtek Pysz
Wierni ludzie gór odwiedzają nawet te nieprzyjazne miejsca. Prawda, panie Jacku :-)
Oczywiście Panie Wojtku masz Pan w 100%-tach rację. Nawet wtedy kiedy nie ma żadnych szans odwiedzić to nieprzyjazne miejsce, choć się jedzie 2 dni przez całe Zakarpacie i z pół Huculszczyzny (z zaświadczeniem z badania - i nie chodzi o żadne tam covidy) :? . Dla mnie Jesteś i zawsze Będziesz prekursorem/wizjonerem. Teraz już wszyscy jeżdżą z badaniami/zaświadczeniami/testami itd. itp ...:?
.. jak donosi posterunek górski,
dziś na na Popie Ivanie jest słonecznie
ale temperatura -8 gradusów
https://img.tsn.ua/cached/956/tsn-6f...364940bdf.jpeg
ojoj... to takie miejsca istnieją....
2 załącznik(ów)
Różne wieści przychodzą ze wschodu, przykładowo jadąc główną drogą Lwów - Uzgorod
gdy miniemy już miasteczko Turka, to po paru kilometrach czeka nas możliwość w Boryni krzyżówka.
Najczęściej jedziemy w stronę Pikuja , ale jako ciekawostkę podam, że droga w stronę Polski ma zupełnie nową asfaltową nawierzchnię -> patrz foto
...
Załącznik 48440
.
to droga do w kierunku Tarnawy czyli po ukraińskiej stronie Jabłonka Niżna , gdzie 2 grudnia zanotowały służby pożar
...
Załącznik 48441
Dzisiaj do Rachowa przyjechał pierwszy pociąg relacji z Mariampola (daleko na wschodzie) -
To ponoć najdłuższa relacja na Ukrainie
Wymyślona została po to aby mieszkańcy wschodniej Ukrainy mieli możliwość skorzystania z uroków zimy w Karpatach ( z uwzględnieniem Bukowela)
Wcześniej latali samolotami do Austrii co było łatwiejsze ....
... dla mnie pozostaje zagadką jak wiele osób skorzysta z tych udogodnień ?
Czy to jest elitarna linia dla bogatych którym Austria zrobiła embargo ? .. czy to dla miłośników wędrówek po zimowych Karpatach
Nie wiem?
Tak czy siak , dla podróżnych z Polski nie ma to większego znaczenia
... a może ? ktoś poleci samolotem do Kijowa i wbije się w ten pociąg .. ? ... niewiadomo
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
Tak czy siak , dla podróżnych z Polski nie ma to większego znaczenia
jak to nie ma? Przez Lwów przecież jedzie. Do tego niezła godzina odjazdu bo już przed południem można kawę i piwko na podejściu na Pietrosa grzebnąć :)
Cytat:
Zamieszczone przez
qubutek71
jak to nie ma? Przez Lwów przecież jedzie. Do tego niezła godzina odjazdu bo już przed południem można kawę i piwko na podejściu na Pietrosa grzebnąć :)
No to brakło mi wyobraźni o przebiegu linii kolejowych na wschodzie
a tak przy okazji sprawdzania zobaczyłem że teraz do Rachowa przyjeżdżają rankiem pociągi z Kijowa o 7.19 i 9.55
a także z Odessy o 9.55
do wyboru
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
Dzisiaj do Rachowa przyjechał pierwszy pociąg relacji z Mariampola (daleko na wschodzie) -
To ponoć najdłuższa relacja na Ukrainie
Wymyślona została po to aby mieszkańcy wschodniej Ukrainy mieli możliwość skorzystania z uroków zimy w Karpatach ( z uwzględnieniem Bukowela)
Wcześniej latali samolotami do Austrii co było łatwiejsze ....
... dla mnie pozostaje zagadką jak wiele osób skorzysta z tych udogodnień ?
Nie zabraknie chętnych, za wschodnią granicą doba w pociągu to nic nadzwyczajnego. Odpocznie się, zje, wypije gorzały i czaju, bo kipiatok to chyba dalej standrad za darmo? Dawno nie jechałem, jeśli się mylę, to niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu. Mimo znacznej poprawy stanu głównych dróg jazda autem przez całą Ukrainę to jednak wyzwanie.
Jakby kogoś interesowało, to podaję link do mapy przedstawiającej stan remontów dróg z podziałem na obłastie: https://map.ukravtodor.org/#/lviv/repairs
Swoją drogą ten pociąg to z Mariupola, bo Mariampol to na Litwie:-D
Herbaciura kosztuje ale cena nie rujnuje Do tego te szklanki z metalowymi koszyczkami budzą wspomnienia.