Odp: Dojazd w Bieszczady z Polski centralnej
Wszystkim planującym podczas dojazdu w Bieszczady przejazd przez most na Wiśle w Nagnajowie polecam lekturę:
Cytat:
Zamieszczone przez www.nowiny24.pl
Wciąż nie wiadomo, jak długo potrwa naprawa uszkodzonego przęsła mostu drogowego na Wiśle w ciągu drogi krajowej nr 9. To granica województw podkarpackiego i świętokrzyskiego, trasa relacji Rzeszów - Radom.
Wszystkie samochody jadące na tej trasie kierowane są na objazd przez centrum Tarnobrzega i Sandomierz, co skutkuje ogromnymi utrudnieniami w ruchu. Zwłaszcza w godzinach szczytu.
W czwartek w rzeszowskim oddziale Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad miała zapaść decyzja, czy most może być uruchomiony dla ruchu pojazdów o masie całkowitej do 3,5 tony.
Kilka dni temu most został uszkodzony przez ciężarówkę ze żwirem. Rozważane otwarcie mostu do aut osobowych nie rozwiąże całkowicie problemu nawet dla nich, ruch będzie bowiem prawdopodobnie wahadłowy.
Więcej informacji w Nowinach: tutaj i tutaj.
Czy macie jakieś wieści o remoncie mostu w Sanoku? Najnowsza informacja, jaką znalazłem, pochodzi sprzed miesiąca i o niczym nie informuje :|
Rozumiem, że remontowany most to zjazd z obwodnicy w stronę Przemyśla, czyli nie na Zagórz. Ale - tfu tfu... - może jakieś korki, czy coś.
Kurka, a który to jest ten most na Zagórz? Tak jakby pomiędzy Sanokiem a Zagórzem to raczej mostu nie ma :) W każdym razie jadąc od strony Rzeszowa czy Krosna przez Sanok, spokojnie dojedziesz do Zagórza a tu jeśli byś chciał się zapuścić na Komańczę, to dolicz na ten fragment trasy około godzinę - droga rozkopana na prawie całej długości i ruch wahadłowy.
Most - też nie wiem o czym mowa. Ale odnośnie odcinka Sanok - Komańcza, tak jak Bazyl powiedział -droga ma ruch wahadłowy i dziury są nieziemskie. Dlatego chcącym jechać tą trasą zalecam (omijać większą część ruchu wahadłowego):
1) Tuż na samiutkim początku Sanoka odbić na Dąbrówce (przystanek kolejowy Dąbrówka) i jechać w kierunku na Bukowsko - Karlików - Szczawne (na tym odcinku droga dobra i widokowa) - i dalej normalnie Komańcza
2) Jeżeli już ktoś pojechał do Zagórza to jechać drogą na Poraż (odbija się w prawo na przeciwko kościoła, czyli na skrzyżowaniu gdzie po drugiej stronie jest droga na ruiny klasztoru) - Wysoczany - Szczawne - Komańcza
i broń Boże nie jechać przez Czaszyn :)
Hej ! Bazylku ! nie mieszaj , wszakże Marcowy napisał :
Cytat:
remontowany most to zjazd z obwodnicy w stronę Przemyśla, czyli nie na Zagórz
czyli chodzi o most na wylotówce z Sanoka na Przemyśl. Nie zmienia to meritum czyli tego że Sanok jest rozkopany i zakorkowany, ale przede wszystkim w samym centrum. teraz nie da rady przejechać najkrótszą drogą przez centrum (zakaz ruchu) i jadąc w Bieszczady trzeba kierować się na prawo (tak jak jeżdżą autobusy). W godzinach szczytu wydłuży to nam czas przejazdu.
Dla jadących na Kimb z Polski Centralnej (przypominam) że najlepsza jest wersja gdzie w Rzeszowie obiera się kierunek na Dynów - Jawornik Ruski - Starą Birczę - Kuźminę - Krościenko - Ustrzyki Dolne - itd czyli szybko, ładnie , przyjemnie, widokowo, bez radarów, świeżo wyremontowaną.
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
Hej ! Bazylku ! nie mieszaj , wszakże Marcowy napisał :
"remontowany most to zjazd z obwodnicy w stronę Przemyśla, czyli nie na Zagórz"
czyli chodzi o most na wylotówce z Sanoka na Przemyśl. (...)
To to wiem, ale który to ten "nie na Zagórz" to mi nie wyjaśniłeś :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
To to wiem, ale który to ten "nie na Zagórz" to mi nie wyjaśniłeś :mrgreen:
Kurcze , wyjaśniłem jak BYK że chodzi o most "nie na Zagórz" czyli na Przemyśl , ale przejrzałem cię i domyślam się Twojej przewrotnej misji, aby spotkać się na rynku rzeszowskim z mapami w ręku i wyjaśnić sprawę mostów.
Dobra, jestem za. Czy w czwartek tak koło 20-stej to jest dobra pora ? aby przy kufelku rozgryźć sprawę mostów ?
Pora bardzo dobra :) A wracając do dróg w Bieszczadach, to już wiele dróg leśnych przewyższa jakością gminne, ale to temat na odrębną dyskusję.
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
....Nie zmienia to meritum czyli tego że Sanok jest rozkopany i zakorkowany, ale przede wszystkim w samym centrum. teraz nie da rady przejechać najkrótszą drogą przez centrum (zakaz ruchu) ....
Heniek ...da rady, :-D przed samym centrum, przed zakazem ruchu skręcasz w prawo... dwa zakręty i wyjeżdżasz na dole , i już na wprost masz jazdę przez przejazd kolejowy i dalej na "autosan" i Zagórz.
ps. a po drodze po prawej ulubiona stacja benzynowa..."stacja postojowa i spotkań":-D
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
najlepsza jest wersja gdzie w Rzeszowie obiera się kierunek na Dynów - Jawornik Ruski - Starą Birczę - Kuźminę - Krościenko - Ustrzyki Dolne - itd czyli szybko, ładnie , przyjemnie, widokowo, bez radarów, świeżo wyremontowaną.
I to jest bardzo dobra opcja :-D Dzięki za wszystkie wskazówki. I miło mi, że przyczyniłem się do spotkania na rzeszowskim rynku :mrgreen:
Ale żeby nie było za słodko, jeszcze jedno pytanie, głownie do podróżujących samochodem z Warszawy do Ustrzyk Dolnych (i z powrotem): Google Maps za optymalną uznaje drogę przez Lublin - Biłgoraj - Przemyśl, co mię trochę zaskakuje, bo wydawało mi się zawsze, że lepsza i szybsza jest trasa przez Radom - Rzeszów. Przez Lublin jechaliśmy rok temu i było słabo, zwłaszcza w Lublinie. No to jak w końcu jest?