-
Rawki z Oleńką! - jasne!
Aj, zacną miał mój ulubiony bohetar fntazję, zacną! Kawaler wielkiej to był fantzyji a i kamrat biesiad niezrównany, choć głowy goracej! To jak Ty Oleńko jako Kmicic, to ja będę śliczny niczym Oleńka i jako ona noeprzystępny! Albo nie, lepiej jako Zagłoba sprytny i jako pan Michał dzilny, harcujący pośród wrogów po polach bitewnych... Ale gdzie Ci wrogowie w Bieszczadach?... Hmmm... To ja już lepiej Sienkiewiczem będę i dzieje Bieszcaadzkich Pierożków i barszczyków z Oleńką i duszewojem spiszę! HAAAAAAA
-
W warszawskiego SKPB dostałem właśnie smutna wiadomość... Zmarł Władek Nadobta, którey był pierwowzorem znanej chyba wszystkim postaci Majstra Biedy. Który był Majstrem Biedą.
Czas pochylić głowy gdy odchodzą legendy...
[i][i][i]
-
Majster Bieda
Aż nastąpił taki rok
smutny rok, tak widać trzeba,
nie przyszedł Bieda zieloną wiosną,
miejsce, gdzie siadał zielskiem zarosło
i choć niejeden wytężał wzrok,
choć lato pustym gościńcem przeszło
z rudymi liśćmi, jesieni schedą,
wiatrem niesiony popłynął w przeszłość,
wiatrem niesiony popłynął w przeszłość,
wiatrem niesiony popłynął w przeszłoś,
Majster Bieda
-
"A kiedy sypną na mnie piach
Gdy mnie przykryją cztery deski
To pójdę tam gdzie wiedzie szlak
Na połoniny, na niebieskie"
[b]Wieczne odpoczywanie racz mu dać Panie... :cry: :cry: :cry:
-
Słów mi brak, jak mi smutno
Długi
-
Kurcze :( myślałem że będzie zyc wiecznie... Tak na pocieche sobie myslę, że chyba nie żałuje swego zycia w Krainie Buczynowej... Niebawem pod połoninami wzniose samotny toast za jego pamięć... Przyłączcie sie, kazdy u siebie...i jednoczesnie wszyscy razem... :(
-
+++
Świeć Panie nad Jego duszą... :cry:
-
Gdy zapadnie nade mną zmrok
ten najczarniejszy z czarnych
z iskrą ogniska w ręce pójdę
szukać połonin, tych niebieskich...
Na każdym szczycie i w każdej dolinie
zapalę ogień-latarnię
by ci co podążają jeszcze
nie zeszli ze szlaku, nie zbłądzili...
Wojtek
Do widzenia Majstrze Biedo...
-
potwierdzam to info. Niestety :-(
Liczyłem że to czyjś głupi zart, ale tak niestety nie jest :-(
[']
-
Jeszcze jedno - szkoda , że wszystkie bieszczadzkie serwisy jeszcze nie zdazyły umiescić tej smutnej wiadomości w newsach :-( wprawdzie www.bieszczady.pl umiesciły to info, ale 2 dni po fakcie to trochę za późno :-(
Gdybym wiedział wcześniej mógłbym załatwić sobie dzień wolny i pojechałbym na pogrzeb, a tak - :-(
ehhhhh...