Odp: Zdobywanie szczytów (głupoty)
Tą fotke napewno poddano obróbce w photoshopie. Nie jest możliwe uzyskanie takiego naświetlenia pierwszego planu mając jednoczesnie pioruny w tle. Aby uzyskać tak czyste i ostre zdjęcie pioruna trzebaby nastawić się tylko na jego fotografowanie. Ludzie na pierwszym planie nie wyszliby dobrze. Fotka zrobiona napewno w czasaie deszczu ale z dorobionym piorunem. Prawdziwy jest prawdopodobie piorun będacy zupełnie w tle po prawej stronie. OCZYWIŚCIE WARUNKI POGODOWE WSKAZUJĄ NA TO ŻE NA ZDJĘCIU SĄ PRAWDZIWE ŚWIRY.
Kiedys spotkałem na uciekając z szlaku grupe młodzieży 16-18 letniej "chowającej" sie przed burzą pod drzewen na szczycie Kremenarosa. Nie mielu kurtek, jedzenia o butach nawet nie wspomnę.... Sprowadziłem ich do w doline pomiędzy kremenarosem a rawkami. Zjedli mi wszystko co miałem. Potem sprowadziłem ich do UG. Trwało to 6 godzin!!!!!! Nie mogli iść byli zziębnięci i głodni.
Boże miej w opiece idiotów na szlaku!
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
Co do 15% to spróbuj osiągnąć taki niski wynik podczas piorunobicia na Giewoncie,Świnicy czy Tarnicy;-)
Osobiście? Czyli zaliczyć 9 piorunobiciów. :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
malo
Odrębne jak odrębne. Ale jakie znaczenie ma ta odrebność?
W efekcie końcowym, przy najbardziej czarnym scenariuszu oczywiście nie ma znaczenia. Po prostu jedni giną z większą tego świadomością inni bez tejże. I powstaje jak to ktoś powiedział " najbardziej równa i sprawiedliwa społeczność - społeczność cmentarna".
Myślisz, że ci ludzie w foliowych płaszczykach "Made in China" kupionych na parkingu w Wołosatym wiedzą dokładnie o zagrożeniach, o niebezpieczeństwach, o "ciemnej stronie" gór ? Pewnie wysypali się z jednego z wielu autokarów przyjeżdżających do Wołosatego w ramach wycieczki, jak to nazywają "w Bieszczady". Zaliczają górkę, dokumentując to zdjęciem i do autokaru na nocleg do ... powiedzmy Sanoka.
Nie mam nic przeciwko takim wycieczkom, jednak to wszystko powinno się odbywać przy odrobinie zdrowego rozsądku.
Zdrowy rozsądek....
No powyżej KKKrzycho opisał przypadek braku zdrowego rozsadku. Ale jeśli mają choć cokolwiek przeciwdeszczowego - to już połowa sukcesu. Ja zazwyczaj coś zapominam wrzucić do plecaka i w podróży zazwyczaj myślę : czego tym razem zapomniałem? Ostatnio na Jurę zapomniałem wziąć... kurtkę (a miałem spakowane 1,5 plecka z żelastwem).
Dziwię się, że tak wiele osób nabiera się na ten fotomontaż.
Cytat:
Zamieszczone przez
MikoX
Dziwię się, że tak wiele osób nabiera się na ten fotomontaż.
Ja też się dziwie.
Zgadzam się też całkowicie z tym co napisał KKKrzycho (odnośnie strony technicznej tj.fotomontażu lub jak ktoś woli "obróbki" tego zdjęcia). Era pospolitości techniki cyfrowej trochę:mrgreen: wypacza tą "prawdziwą" fotografię:-?
Cytat:
Zamieszczone przez
robines
Era pospolitości techniki cyfrowej trochę:mrgreen: wypacza tą "prawdziwą" fotografię:-?
Patrząc na fotkę faktycznie trudno uwierzyć w jej autentyczność.
Cytat:
Zamieszczone przez
malo
Zdrowy rozsądek....
Ostatnio na Jurę zapomniałem wziąć... kurtkę (a miałem spakowane 1,5 plecka z żelastwem).
Nie wierzę malo... Ty, który potrafisz zorganizować (a więc jesteś zorganizowany!) takie przedsięwzięcie jak to w Baligrodzie...?
Co do braku rozsądku... No cóż, sądzę, że idiotów drogowych jest 1000 razy więcej, co oczywiście w żaden sposób nie usprawiedliwia "tych w górach".
Myślę także, że himalaiści, to jednak inna kategoria...
jak tam w bieszczadkach.... w tym roku.. ja jestem za daleko...
Cytat:
Zamieszczone przez WojtekR
Nie wierzę malo... Ty, który potrafisz zorganizować (a więc jesteś zorganizowany!) takie przedsięwzięcie jak to w Baligrodzie...?
Zdaje sobie sprawę ze swej ułomności. I mając tę świadomość, staram się być daleki od krytykowania innych. Zwłaszcza że... oj mi czasem też strzeli do łba co nieco.
A jeśli pośród mej ułomności uda mi się zrobić coś dobrego, to chwała Najwyższemu że dopomógł.