Odp: Czy znacie bieszczadzką gwarę?
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Język chachłacki, mówię po chachłacku. Wiem co znaczy boruchaty ale to słowo ma dwa znaczenia. Drugie znaczenie:oops: dzieci mogą czytać.
Ja też mówię, ale może nie wszyscy znają ten język?
Poza tym słowa, które wymieniam, przeszły ewolucję i zostały przyswojone przez nasz język, zmieniając czasem swoje pierwotne znaczenie.
Słowo - 'boruchaty' nijak się ma do słowa 'zboruchać'. To dwa niezwiązane ze sobą słowa.
Hej, a wiecie co to "szufrygiel" - (słowo które podłapałem w Buku....)???
Ponoć ma korzenie galicyjskie.
Lech
Cytat:
Zamieszczone przez
Lech Rybienik
Hej, a wiecie co to "szufrygiel"...
Ponoć ma korzenie galicyjskie.
Lech
No może Galicyjskiego (Niemieckie bardziej).... szufrygiel to coś do zaszufryglowania czyli do zamkniecia , zabezpieczenia przed otwarciem , to jest taki "zamek" ,taka drewniana , może być metalowa zasuwka. -- czy o to chodzi?? U nas do dzisiaj się mówi "zasuń" ten szufrygiel"
A co to jest tiru riru, czy coś podobnego usłyszałem to w pewnym magicznym miejscu.
Najlepsze jest "nasypali piasku!" . Wymknie się jeszcze czasem mojej babci... A kto wie co znaczy "za hałom" ,z akcentem na ostatniej sylabie (czy jakoś tak, dawno tego nie słyszałem) ?
Cytat:
szufrygiel to coś do zaszufryglowania czyli do zamkniecia , zabezpieczenia przed otwarciem , to jest taki "zamek" ,taka drewniana , może być metalowa zasuwka. -- czy o to chodzi?? U nas do dzisiaj się mówi "zasuń" ten szufrygiel"
Szufrygiel to rzeczywiście zasuwa bądź zasuwka.
Wesołych!
Lech
Cytat:
Zamieszczone przez
Seba
Najlepsze jest "nasypali piasku!" . Wymknie się jeszcze czasem mojej babci... A kto wie co znaczy "za hałom" ,z akcentem na ostatniej sylabie (czy jakoś tak, dawno tego nie słyszałem) ?
Za chałom to my obsługujemy wycieczki.:wink: Nasypali piasku i nie wychodzi nam czasami tak jak chcieliśmy. Za chałom w dużej ilości jak leci, nasypali piasku utrudnienia, niespełnione marzenia i oczekiwania.
A nowe "meszty" na święta?A "nakastliki"?
Dobrych mesztów nie uświadczysz na naszym rynku, a nakastliki wyszły z mody. Przypomiała mi się taka historia. W ośrodku x recepcjonistka opisując pokój napisała nakastlik. Organizator był niezadowolony z pobytu i chciał podać ich do sądu. W pozwie napisał,że nie było stolika obok łożka tylko nakastlik.
Cytat:
Zamieszczone przez
WUKA
A nowe "meszty" na święta?A "nakastliki"?
W nakastliku bywał trzymany "pulares". Meszty trzeba było "wyzuć" (wyzuj sie) zaraz po przyjściu z kościoła :)
A kto wie co dokładnie znaczy:
- iść het (idź het)
- na sermater (nasermater)
- bradrura