Odp: Tatry Słowackie - jaka mapa i przewodnik?
Cytat:
Zamieszczone przez
Michał
I powodzenia w zniechęcaniu - to forum przecież jest Wasze!!! No nie wielosetkopostowscy?
Spoko - ja się tak łatwo nie zniechęcam.
Ogólnie pisuję na różne grupy i fora dyskusyjne od lat 10 i wiem czego się można spodziewać.
10 % informacji, 20 % miłych pogaduszek ze znajomymi i 70 % bełkotu.
Na razie za mało wiem na temat tutejszego forum, aby go tak oceniać, wyciągam średnią z innych forów.
Ponieważ widzę tu parę znajomych nicków myślę, że jest tu miło.
Witam !
Pozdrowienia
Basia
Proszę o spokój:) Pytają o poważne sprawy, a Wy już się kłócicie:P
Marcowy - nie wiem co i jak, ale Tatry Słowackie dzielą się jak i polskie na: Niskie i Wysokie. Jeśli jedziesz na długo, to możesz obejść i jedne i drugie po dostępnych szlakach turystycznych. Jeśli masz mało czasu, to przymierz się tylko do jednej części. W każdej łażenia i atrakcji sporo:D W księgarniach wciąż jest dostępny przewodnik Nyki - przynajmniej około lutego widziałem go w Empiku na N. Świecie. Jest też całkiem porządny przewodnik Pascala.
Mapy - jest ich bez liku. Wypad do 'Podróżnika' pozwoli Ci nabyć takie, które najlepiej będą Ci odpowiadały.
W/g mnie najlepsza 25-tka tatrzańska: http://www.mapytatr.net/PRODUKTY/MAP...YSOKIE/wys.htm
Polecam, bo zawiera chyba całe nazewnictwo topograficzne. Ale trzeba mieć też jakąś mapę z dalszymi okolicami TANAP-u. Najlepiej szukaj w księgarniach słowackich wydań map topograficznych. W domu musiałbym sprawdzi numery arkuszy.
W necie jest multum stron, a ta jest szczególnie ciekawa:D:
http://maciek.lasyk.info/gory_mapy_online.html
A poza tym wpadnij na piwko, to może coś przywlokę ze swych zbiorów:D Zaznaczam jednak, że ich treść turystyczna może być mocno nieaktualna.
Mam nieco 'Paryskich' lecz one głównie opisują drogi dostępne dla taterników i raczej nie zajmują się dojściami w doliny, schroniskami itp.
Pozdrawiam
Derty
Cytat:
Zamieszczone przez
Derty
Proszę o spokój:) Pytają o poważne sprawy, a Wy już się kłócicie:P
W księgarniach wciąż jest dostępny przewodnik Nyki - przynajmniej około lutego widziałem go w Empiku na N. Świecie. Jest też całkiem porządny przewodnik Pascala.
No ale przecież ja to już napisałam.
Poleciłam również mapy "Sygnatury" i "Harmanca"
:twisted:
Pozdrowienia
Basia
P.S.
Miło mi, że ktoś poleca również i mój przewodnik, który na pewno nie dorównuje klasycznemu "Nyce".
Hej:D
Do Basi Z.: No oczywiście, że już napisałaś:) Zwracam honor - po prostu nie przeczytałem uważnie wątku, zwłaszcza, że jakieś awanturki w nim się pojawiły. Ja wtedy skaczę do pierwszego postu bez awanturki:)
Do Marcowego - propozycja wymiany info na tematy tatrzańskie przy piwku nadal aktualna:)
Tatry, Traty... rozmarzyłem się:D
Pozdrawiam,
Derty
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
Miło mi, że ktoś poleca również i mój przewodnik, który na pewno nie dorównuje klasycznemu "Nyce".
Widzisz, jak ja lecę?:O PS w Twoim poście już nie przeczytałem:oops: No to dostałaś komplement i zachętę do pisania następnych przewodników;)
Pozdrawiam,
Derty
1 załącznik(ów)
Hej:D
Marcowy - to na smaczek:D
Pzdr,
D.
Polecam przewodnik Pascala - Tatry Słowackie wydanie nowe (około 235 stron) nie polecam tego samego przewodnika w wydaniu kieszonkowym oraz polecam mapę Vysoke Tatry skala 1:25 000 II wydanie VKU Harmanec ( czasy przejść dobrze opisane, dla przeciętnego człowieka). Proponuję też podejść do informacji turystycznej w miasteczkach podtatrzańskich gdzie można za darmo otrzymać rozkłady jazdy autobusów i inne przydatne informacje na temat Tatr i okolicy.
Aha zapomniałam dodać, że mapa Tatr do nabycia dosłownie wszędzie nawet w schroniskach. I polecam Zelene Pleso - widoki z Łomnicy i tamtejszą herbatę w schronisku :)
WUKA, Trauma, Basia Z., Derty - bardzo dziękuję za wskazówki i porady.
Derty - za karę za zrobienie smaka stawiasz piwo na spłukanie tegoż. Czas i miejsce ustalim w lipcu, oki? :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
Ja nie krytykuję, tylko się pytam. (...) Może tutaj należy odpowiadać nie na temat ?
Twój sarkazm jest wrodzony czy nabyty? Ja nie krytykuję, tylko się pytam.
Anyway - witaj na forum :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Michał
Dobrego samopoczucia przy 591 poście - geniuszu!
Rada starszego człowieka (...)
Użytkownicy z dużą liczbą postów wzbudzają zaufanie, podobnie jak ci w zaawansowanym wieku. Czasem warto podkreślić swoje atuty.
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcowy
Twój sarkazm jest wrodzony czy nabyty? Ja nie krytykuję, tylko się pytam.
Anyway - witaj na forum :)
Nabyty w Internecie.
Pozdrowienia
Basia