Jeszcze w latach 80-tych cmentarz obok Bukowca w dolinie Haliczki był ogrodzony żerdziami i nagrobki były czytelne (jest na mapie). Poza tym nie było żadnych specjalnych oznaczeń. Jak jest teraz? Nie wiem.
Długi
Wersja do druku
Jeszcze w latach 80-tych cmentarz obok Bukowca w dolinie Haliczki był ogrodzony żerdziami i nagrobki były czytelne (jest na mapie). Poza tym nie było żadnych specjalnych oznaczeń. Jak jest teraz? Nie wiem.
Długi
Jest ogrodzony ale żywymi drzewkami..
Na początku drobna poprawka - wykaz który wrzuciłem, dotyczy oczywiście Galicji Środkowej, a nie Wschodniej.
Sprawa druga - czy ktoś był ostatnimi czasy (a może nawet był i zrobił zdjęcia) na cmentarzu z I wojny w Komańczy? Niedawno ganiałem jak głupi po stoku naprzeciw dworca PKP i go nie znalazłem :evil:
W Komańczy są dwa cmentarze z tego okresu. Oprócz tego o który pytasz cmentarz przy przystanku Komańcza-Letnisko (lepiej zachowany niż ten k.stacji PKP), jego zdjęcia znajdziesz tu (na dole):
http://www.twojebieszczady.pl/st_cer...z_komancza.php
Natomiast jeśli chodzi cmentarz koło stacji PKP to załączam foty. Znajdziesz go dokładnie pomiędzy dawną "wieżą ciśnień" (ta zarośnięta budowla) a pierwszymi krzaczorami. Nie ma tam zachowanych żadnych charakterystycznych dla cmentarza przedmiotów, dlatego też go nie znalazłeś. Poznasz go natomiast po zachowanych "tarasach", ponieważ kolejne rzędy grobów były jedne poniżej drugich ze względu na ukształtowanie terenu - podobnie jest na czynnym cm. parafialnym (tym k. przejazdu kolejowego).
Na fotkach masz "wieżę ciśnień", sam cmentarz z cmentarza oraz cmentarz z przeciwległego stoku - zaznaczyłem na czerwono, niestety jest tylko skrawek ponieważ fociłem wtedy co innego akurat.
Dzięki Piotrze za informacje, linka i zdjęcia. Teraz jestem na siebie bardzo zły, bo po przyjrzeniu się środkowej z załączonych fotografii zorientowałem się, że stałem po drugiej stronie tego niewielkiego rowu z krzaczkami i drzewkami. Poszedłbym 5 metrów dalej i byłbym już na tej nekropolii... Ehhhh :roll:
Planuję jednak kolejny wyjazd w Bieszczady w październiku, to przynajmniej wtedy będę już wiedział gdzie i czego szukać :-)
Raz jeszcze dzięki za pomoc.
PS A czy masz może fotki z innych cmentarzy z PWS w Bieszczadach (oprócz tych z Chryszczatej)?
Poruszyliście tu m.in. temat cmentarza na Chryszczatej. Czy ktoś dysponuje jakimis zdjęciami tegoż obiektu lub zechciałby udzielić dokładnej wskazówki na temat jego lokalizacji? Dwa lata temu próbowalem go odszukać, ale mimo wskazań mapy na nic takiego nie natrafiłem...
Mam tylko takie
Jest przy samym szlaku, mnie się wydaje, że nie sposób przeoczyć.
Natomiast ta tabliczka na pierwszym zdjęciu to nie jestem pewna co to bo było trochę schowane w chaszczach i przede wszystkim spowite gęstą mgłą- nie doczytałam. Ale zapewno ktoś inny wie. :)
Hmm, rzeczywiście - krzyż wyrasta dość wyraźnie spośród paproci... A mógłbym przysiąc, że patrząc ze szczytu jak i ze scieżki poniżej widziałem tylko paprocie... No cóż, temat do poprawki :wink: