-
Odp: Kto pamięta?
Przede wszystkim -masło w maselnicy robiło się nie z mleka a ze śmietany.Kanka to metalowa bańka(używana ciągle jeszcze),która służyła do transportu mleka do mleczarni(i chłodzenia w studni lub strumyku).Mnie ciągle chodzi o to najdawniejsze naczynie ,w którym widać było poziom śmietany na mleku,w szklanej szybce.Czy nikt się z tym nigdy nie spotkał?Nie do wiary!Czyżby to był taki unikat?
-
2 załącznik(ów)
oto maśnica..... i maselnica...... przynajmniej na Lubelszczyźnie są rozróżniane te urządzenia.... oczywiście jak wspomniał Piotr są do wyrabiania masła......:razz:
a z owym urządzeniem się spotkałam, pamiętam jak gapiłam się w szybkę, ale bij zabij nie pamiętam jak się nazywa.... muszę uruchomić babcie :mrgreen: ....
k
ps. a właśnie sobie przypomniałam, że w białostockiem to jest masłobójka a w lubuskiem "pierzynka"..... wciąz chodzi o maselnicę.....8)
-
Koniecznie Babcię "uruchom"i pozdrów ode mnie!
-
W siedleckim była to po prostu bańka na mleko - pytałam mamy. Zwykłe bańki na mleko, bez szybki - też się tak nazywały. Nie było rozróżnienia. Przynajmniej u mojej babci.
-
No niestety moja babcia też mówi , ze to bańka, albo konwia.....
kb
-
Witam!Mam dobrą wiadomość-odnalazłam "to naczynko"i sfotografowałam.Postaram się zaprezentować wkrótce!
-
1 załącznik(ów)
A oto i obiecane zdjęcie... w razie braku kranika - w niektórych "modelach" - wspomagano się kartoflem...
-
A co z nazwą? Bańka, czy jednak jakoś inaczej?
G
-
Nie udało mi się dokładnie ustalić-ludzie ze swoją pamięcią odchodzą,przedmioty zostają.Chyba zwyczajnie "bańka"!Ale cieszę się,że ją wytropiłam.Pozdrawiam.
-
Ależ nam ta "Bńka"zadala cwieka:wink:.