Odp: Nowa mapa B.Wschodnie - czy ktoś coś wie
oj przydalaby sie taka mapa za rok na rownej.. bo kurcze mam nawet problem zamowic ukrainska setke bo niby nie ma w hurtowniach :( ale do lata daleko cos sie wymysli..
ale mam nadzieje ze bedzie mozna gdzies zakupic to cos :) i fajnie ze jest tez po ukrainsku! znacznie ulatwia to dopytywanie o droge miejscowej ludnosci :)
To prawdopodobnie na taką mape czekałem od dawna.
Jeszcze kilka lat temu siedząc na Bukowym, Haliczu czy Rawce patrzyłem na piętrzące sie na wschodzie szczyty smutnie spoglądając na mapy.
Wszystkie się kończyły tuż za granicą. Dalej nie było już nic. Pustka.
Wkurzało mnie to. Przecież ta sztucznie stworzona granica nie powinna dzielić- mówiłem sobie.
To była inspiracja do tego aby samemu pojechać i odkryć pozostałą część Bieszczadów. Jakże pięknej części.
Nie tylko ja miałem ochotę odkryć to co sztucznie było zakrywane.
Patrząc jak wiele na tym forum jest wiele wątków i wpisów poświęconych wschodnim partiom karpackim (Gorgany, Czarnochora,Borżawa) już dawniej podpowiadałem aby stworzyć nowy dział poświęcony ukraińskim górkom.
Cieszę się gdy Aleksandra pisze :
Cytat:
Zastanawiałam się, czy na tym forum, nie powinna powstać część poświęcona Bieszczadom Wschodnim.
To znaczy że jest wiele osób widzących potrzebę stworzenia takiego dzziału.
Tak więc gorący apel i prośba do Panów Administratorów:
Nie ucinajcie Bieszczadów w Siankach
Wszakże Orłowicz 100 lat temu pisał : że za ich granicę wschodnią ( Bieszczadów) można przyjąć doline Świecy i Mizunki
Otwórzcie forum na wschód. Tam też są Bieszczady.
Proszę , weźcie przykład z (tytułowej) mapy i nie stwarzajcie granic tam gdzie nie są potrzebne.
.
p.s. wierzę że dzięki temu rozwinie sie współpraca z portalem karpatywschodnie.
Nie zauważyłem jakiejkolwiek próby dyskryminacji gór ukraińskich, czy nawet rumuńskich na forum.To właśnie (w/g mnie) utworzenie osobnego działu dla Gorganów,Czarnohory czy Bieszczadów Wschodnich (czyli gór "za-użockich") znacznie skuteczniej podzieli Bieszczady niż brak specjalnych działów.
Browar napisał :
Cytat:
Nie zauważyłem jakiejkolwiek próby dyskryminacji gór ukraińskich
zgada się. ja też nie zauważyłem dyskryminacji.
Ale tu nie chodzi o dyskryminację tylko o porządek. Ludzie jadący na wschód szukają innych informacji niż te,które są przydatne po polskiej stronie.
Stąd tak wiele powtarzających sie elementarnych pytań o wyjazdy ukraińskie.
Nie sposób znaleźć tej właściwej w gąszczu różnorakich.
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
.... utworzenie osobnego działu dla Gorganów,Czarnohory czy Bieszczadów Wschodnich (czyli gór "za-użockich") znacznie skuteczniej podzieli Bieszczady niż brak specjalnych działów.
Myślę podobnie jak Browar , to są Bieszczady(nie piszę o Gorganach i Czarnohorze) i nie ma co dzielić na Zachodnie i Wschodnie, przecież to są podziały umowne.Traktujmy je jako całość.. bez granic.
Jeżeli ktoś chce założyć nowy temat w dziale Bieszczady praktycznie np. "Okolicach Libuchory,.... jak tam dojechać " - proszę bardzo niech zakłada.
Oczywiście to jest moje zdanie w dyskusji.
-> Henek
Cytat:
Ludzie jadący na wschód szukają innych informacji niż te,które są przydatne po polskiej stronie.
Niby masz rację,ale to samo się tyczy naszych Bieszczadów,tzn jest wiele powtarzających się elementarnych pytań,oraz również nie sposób znaleźć tej właściwej odpowiedzi.Może po prostu wystarczy 'przykleić' niektóre wątki??
Cytat:
Zamieszczone przez
Henek
Browar napisał :
zgada się. ja też nie zauważyłem dyskryminacji.
Ale tu nie chodzi o dyskryminację tylko o porządek. Ludzie jadący na wschód szukają innych informacji niż te,które są przydatne po polskiej stronie.
Tak popieram henka,jest coraz więcej osób wybierających się na wschód,nie tylko w bieszczady wschodnie,ale i gorgany,czarnochore,myśle ze w swoim czasie kazdy z forumowiczów bieszczadników tak pojedzie,wiec jak najbardziej dla porzadku,i ułatwienia dostępu do informacji ,dla wybierajacych sie tam ,taki osobny dział napewno byłby bardzo przydatny!W tej chwili te informacje rozrzucone sa po wielu wątkach,mozna by to usystematyzowac!