Odp: Rezerwat przyrody Sine Wiry
Wide, ze jest to bardzo zawily temat. Co mozna a czego nie mozna.
Pomijajac juz kwestie jakichkolwiek szlakow, sciezek i mozliwosci zchodzenia z wytyczonych sciezek, Sine Wiry jest rezerwatem przyrody, wiec jak jest z tym kapaniem sie tam? Mozna czy nie mozna?
...raczki nieboraczki... w Kalniczce jeszcze kilka lat temu wiadrami "autochtoni" wydzierali aż żal było patrzeć, teraz z wyjątkiem takie okazy da sie wypatrzeć... a co do ścieżki od drugiej strony to nigdy nie wątpiłem w zdolności kombinowania rodaków... i szkoda że po jeziorku już nici... może by tak jakieś małe tąpnięcie wykonać? .. i nie jestem terrosystą biologicznym ;-p
Kelly, lepiej nie dociekaj bo jeszcze ktoś zadzwoni do nadleśnictwa czy innego naczalstwa i zapyta się "czy można?" a odpowiedź będzie jedynie słuszna gdy czegoś nie wiedzą:"nie można". Postawią tabliczkę "Zakaz kąpieli" i będzie po ptakach.
Nie można:) Rezerwat obejmuje ciek wodny wraz z przyległymi brzegami:) Włażenie na głazy sterczące z wody jest łamaniem zakazu, kąpanie, łażenie plątaniną nieznakowanych ścieżek, w dodatku nie wolno tam również palić papierosów poza miejscami wyznaczonymi, nie wolno palić ognisk, w ogóle nic nie wolno. Ten teren podlega ochronie prawnej i tyle. Wystarczy zajrzeć do Art. 15 ustawy o ochronie przyrody:)
W 'Sinych Wirach' stwierdzono istnienie jednego gatunku flory z Czerwonej Listy. Jaki to gatunek?
Pozdrawiam,
Derty
PS: Było błędem reklamowanie wszem i wobec tego rezerwatu przyrody. Teraz powoli tłumy zamieniają go w coś na kształt kąpieliska w wiejskiej sadzawce przeciwpożarowej;>
Cytat:
Zamieszczone przez
Seba
Kelly, lepiej nie dociekaj bo jeszcze ktoś zadzwoni do nadleśnictwa czy innego naczalstwa i zapyta się "czy można?" a odpowiedź będzie jedynie słuszna gdy czegoś nie wiedzą:"nie można". Postawią tabliczkę "Zakaz kąpieli" i będzie po ptakach.
...jak mawiają snajperzy.. ciało nieruchome-ciałem niewidocznym
Ciii....
I wlasnie czekalem na taka odpowiec Derty! Konkretnie i na temat.
Nie mozna!
Dla mnie jest to dobra wiadomosc, gdyz nie jestem zwolennikiem takich wyczynow w takich miejscach jak np. Sine Wiry. A co do tabliczki z napisem "Zakaz kapieli" to i moze by sie przydal, bo jak widze to niektorym nie wystarczy znak "Rezerwat Przyrody Sinie Wiry" i nie do konca rozumieja znaczenie takiej tablicy. Niektorym trzeba wszystko napisac czarne na bialym (zakaz kapieli, zakaz zrywania owocow, zakaz wlazenia na skaly wystajace z wody, zakaz ..... i tak dalej).
Wystarczylo zrobic droge, a tlumy samochodow i "zwiedzajacych" pojawilo sie w tym miejscu. Nie mam nic przeciwko, bo droga kazdemu sie nalezy - przeciez mieszkaja tam ludzie, lecz co poniektorzy mogliby sie nauczyc zachowywac w takich miejscach jak Rezerwaty Przyrody, Sciezki Widokowe czy Rezerwaty Krajobrazowe.
Cytat:
Zamieszczone przez
Derty
Wystarczy zajrzeć do Art. 15 ustawy o ochronie przyrody:)
1. Pisałem o tym w pierwszym poście - pokaż mi który podpunkt art.15 tego zabrania w sposób odgórny.
2. Jeśli tak, to mam pytanie za 100pkt: jak zwiedzić rezerwat Przełom Osławy pod Duszatynem, do którego odwiedzin zachęca się nawet poprzez nakręcenie filmu z cyklu Leśne Rezerwaty Podkarpacia - cy cuś, nie mówiąc o publikacjach. Śmigłowcem? :mrgreen:
Zwiedzanie a kapanie to dwie rozne sprawy. Chce sie tylko dowiedziec czy mozna sie tam kapac. Czy jest to zgodne z prawem czy nie?
Witka
Cytat:
Zamieszczone przez
Derty
Nie można:)....
...W 'Sinych Wirach' stwierdzono istnienie jednego gatunku flory z Czerwonej Listy. Jaki to gatunek?
Ten gatunek to zapewne homo sapiens - hehe (i to ten wielkomiejski szukający swoich korzeni).
Miło poczytać, że podając rok 1987 i termin planu ochrony na 20 lat - zapominasz, że od tamtego czasu zmieniły sie przepisy kilkukrotnie. Włącznie z dostosowaniem do wymogów DE.
Pisz tak dalej - lej miodzio na me skołatane serce!!!
P.s.
1. Widzisz różnicę pomiędzy rezerwatem ścisłym a rezerwatem przyrody?
2. Można się kąpać, łapać ryby (z puszki, bo naturalne już dawno wyginęły), srać i szczać gdzie popadnie.
3. Zacytuj ten punkt 15 w całości.
Pozdrówka
Cytat:
Zamieszczone przez
Kelly
Zwiedzanie a kapanie to dwie rozne sprawy. Chce sie tylko dowiedziec czy mozna sie tam kapac. Czy jest to zgodne z prawem czy nie?
Ze wspomnianej ustawy o Ochronie Przyrody - moim zdaniem - absolutnie to nie wynika.
To kąpanie to może trochę "na siłę" - fakt trochę osób się sam pluska, ale istotne byłoby ustalenie czy można schodzić z drogi na kamienie i chodzić po wodzie (skoro kąpać nie, to chodzić chyba tez nie?). Mówię: gdyby Nadleśnictwa poszły po rozum do głowy (jednocześnie nie chcąc aby tam ludzie schodzili, chodzili po rzece, kapali się, etc.) to powinni ustawić tablicę z odpowiednim regulaminem - rozsądnie zredagowanym.
Aby uzyskać definitywną odpowiedź w tym temacie, moim zdaniem jednak należy skontaktować się z Nadleśnictwem (choćby mailowo) - tylko że odpowiedź musiałaby być podparta konkretnym aktem prawnym zamiast "nie bo nie".
BTW: ciekawe ile osób czyta regulamin umieszczony przy początku drogi od strony Polanek.