Odp: Stara literatura na necie
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
Widzę, że wspominany powyżej regulamin GOT z 1936 roku jest widoczny na innym serwerze trzeba kliknąć
tu
Na dole są strzałki do przewracania stron
Może ktoś mnie objaśni punktację na przykładzie wycieczki nr 502 Wołosate-Tarnica-Krzemień-Halicz
7/4
O co chodzi z tym 7/4 ?
Heniu
Jako nieczynny juz od wielu lat przodownik (nie mylic z przewodnik) GOT
jak sie nic nie zmienilo przez ponad 20 lat to jest tak:
7 pkt do GOT za wyjscie na Tarnice (koniecznie po schodach - za to ja bym dodal jeszsze 1 pkt.)
4 pkt do GOT za zejscie z Tarnicyu do Wolosatego
- - - Updated - - -
Cytat:
Zamieszczone przez
jojo
Heniu
Jako nieczynny juz od wielu lat przodownik (nie mylic z przewodnik) GOT
jak sie nic nie zmienilo przez ponad 20 lat to jest tak:
7 pkt do GOT za wyjscie na Tarnice (koniecznie po schodach - za to ja bym dodal jeszsze 1 pkt.)
4 pkt do GOT za zejscie z Tarnicyu do Wolosatego
oczywiscie zamiast TARNICA powinno byc HALICZ przez TARNICE i zejscie z HALICZA przez TARNICÉ do Wolosatego
Wygląda na to, że inaczej niż obecnie liczone były punkty GOT
Racja, teraz byloby wiecej punktow no i nie przez krzemien; no i nie tak jak przed wojna byl wariant wolosate - halicz grancá.
Ot takie przyszly czasy.
A swoja droga to ten wyszperany przez Henia Regulamin GOT daje zarypiste pomysly wycieczek
np. 524 Chyrow - Lysa Gora (659 m) Stara Sol punkty 5/5 - znaczy sie bedzie w miare rowno w ta i z powrotem
Cytat:
Zamieszczone przez
creamcheese
Wygląda na to, że inaczej niż obecnie liczone były punkty GOT
Juz nie pamietam szczegolow, ale chyba 1pkt GOT przed wojna, to teraz 3 czy jakos tak .... ?
Pete
Cytat:
Zamieszczone przez
Petefijalkowski
Juz nie pamietam szczegolow, ale chyba 1pkt GOT przed wojna, to teraz 3 czy jakos tak .... ?
Pete
Jak policzyć po "nowemu" to powinno być ok. 18/13 (z wejściem na Tarnicę) a 16/11 bez [fakt że z ominięciem Krzemienia, ale to niewiele wnosi do punktacji] więc jakoś krzywo wychodzi...pomiędzy 2a3 razy.
Inna sprawa, że stara punktacja była PTT a ja mówię o PTTK-owskiej...może to coś zmienia?
Pozdrawiam
Polecam zajrzeć tu: http://polona.pl/
Jest to strona z zeskanowanymi starymi i bardzo starymi wydawnictwami. To efekt pracy najnowocześniejszego na świecie laboratorium digitalizacji zbiorów papierowych.