http://www.twojebieszczady.pl/aktu-pliki/szk_polana.php
Wersja do druku
KLUB SPORTOWY „OTRYT-I” LUTOWISKA prosi wszystkich zainteresowanych !!!
http://ngo.bieszczady.pl/index.php?o...d=17&Itemid=35
:grin::grin:
Tutaj znajdzie dane niezbedne do wypełnienia PIT:
http://bopp.pozytek.gov.pl/opp_pokaz...4E?oppId=34282
Nieregularnie, acz często kogoś wspieram, myślę, że tak jak my wszyscy. A to fundację TVN albo WOŚP (choć WOŚP realizuje to, co RP ma obowiązek "z urzędu") regularnie od początku istnienia, a to miejscowe (u mnie) instytucje pracujące z niepełnosprawnymi lub nieuleczalnie chorymi, etc. Oczywiście są to typowe drobne datki, ale zawsze.
Filozofia moja jest taka: skoro permanentnie na niepełnosprawnych chorych, dorosłych czy dzieci, to tym razem dla Szkoły w Polanie. Dlaczego?
Takim instytucjom NAJTRUDNIEJ znależć jakichkolwiek sponsorów.
Szkoła w Polanie nie jest tak medialnym tematem, jak wiele innych, które znamy.
Tym kierowałem się.
Pozdrawiam
1. Wybór organizacji pożytku publicznego
Związek Harcerstwa Polskiego znajduje się na liście organizacji, które posiadają status organizacji pożytku publicznego i z tego tytułu Komenda Hufca Bieszczadzkiego w Lesku ma prawo otrzymywać 1% podatku.
2. Wypełnienie zeznania rocznego PIT
KROK 1.
Jeśli zdecydujemy się przekazać 1% na ZHP wybieramy jednostkę harcerską, drużynę lub środowisko któremu chcemy przekazać nasz 1 %.
Informację tą zamieszczamy w rubryce - „Inne informacje, w tym ułatwiające kontakt z podatnikiem” (poz. 135 – PIT-28, poz. 311 – PIT-36, poz. 107 –PIT-36L, poz. 123 – PIT-37, poz. 59 – PIT-38).
Wpisujemy "Dla Hufca Lesko" - (tutaj podajemy miejscowość lub nazwę jednostki harcerskiej dla której mają być przekazane środki).
KROK 2.
W rubryce "Nazwa OPP" wpisujemy Związek Harcerstwa Polskiego (poz. 124 - PIT-37)
KROK 3.
W rubryce "Numer KRS" wpisujemy 0000094699 (poz. 125 - PIT-37)
KROK 4.
Wpisujemy także kwotę, którą chcemy przekazać dla OPP (poz. 126 - PIT-37), nie może ona jednak przekraczać 1 % podatku należnego, wynikającego z zeznania podatkowego, po zaokrągleniu do pełnych dziesiątek groszy w dół.
3. US przekazuje pieniądze dla ZHP
Pieniądze - 1% podatku należnego - na konto wybranej organizacji przekaże urząd skarbowy w terminie do 3 miesięcy.
Zachęcamy do skorzystania z pomocy instruktorów ZHP przy wypełnianiu deklaracji PIT.
kontakt telefniczny: 693 693 669
e-mail: lesko@zhp.pl
Leszczu nie wiem czy taki zapisek do czegokolwiek się przyda. W rubryce i ktorej piszesz mozna wpisywac informacje ułatwiające kontakt z podatnikiem czyli tym, kto składa zeznania. Nie ma prawnej możliwości by darować ten 1% konkretnej jednostce organizacyjnej harcerstwa, organizacją pożytku publicznego jest ZHP jako taki i wladze tej organizacji decyduja komu i ile pieniędzy przekażą. A takie wymyślane dopiski do PIT co najwyżej spowodują, że podatnik będzie musiał sie tłumaczyc z tego w urzędzie skarbowym, jesli za bardzo się rozpisze. Zgodnie z prawem urzędy skarbowe zbiorczo / czyli bez specyfikowania darczyńców/ przekazuja kwote darowizny OPP, nie ma możliwości wskazania na co darujemy ten 1 %. Twoja informacja jest myląca, jakiś lokalny wynalazek. Obowiązują wyłącznie objasnienia Ministerstwa Finansów.
Cytat:
Informację tą zamieszczamy w rubryce - „Inne informacje, w tym ułatwiające kontakt z podatnikiem” (poz. 135 – PIT-28, poz. 311 – PIT-36, poz. 107 –PIT-36L, poz. 123 – PIT-37, poz. 59 – PIT-3
W tych rubrykach można zamieścić :
Cytat:
Ponadto w części tej podatnicy mogą podać adres do korespondencji, swój numer telefonu,
numer faksu, adres e-mail (podanie tych informacji nie jest obowiązkowe), jak również
poinformować o formie, w jakiej chcieliby otrzymać zwrot nadpłaty, wykazanej w poz. 115.