Odp: Akcja GOPR w Bieszczadach
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotr
Oni chyba przez SW nie szli (nie doszli)
Zauważ, że elaslob pisała o sobie i swoim wypadzie w góry, a nie o tej wycieczce :). Tak więc w gazecie napisali OK, tylko jeszcze pozostaje kwestia czy szli z Górnych, czy z Wołosatego.
Ale nie zmienia to faktu, że i tak jestem pod wrażeniem decyzji opiekuna grupy.
Cytat:
Zamieszczone przez
emsu
Zauważ, że elaslob pisała o sobie i swoim wypadzie w góry, a nie o tej wycieczce :). Tak więc w gazecie napisali OK, tylko jeszcze pozostaje kwestia czy szli z Górnych, czy z Wołosatego.
Ale nie zmienia to faktu, że i tak jestem pod wrażeniem decyzji opiekuna grupy.
Z innego forum - podobno RMF podało, że prowadzącymi byli nauczyciele WF i PO.
Pozdrowienia
Basia
Cytat:
Zamieszczone przez
elaslob
jak zdjęcia udane????
Udane, a jakże. W takich okolicznościach przyrody musiały być udane :grin: bo pogoda faktycznie była fantastyczna. A wracając do "obozu przetrwania" to jeżeli nie wyszli z Wołosatego przed 10 to musieli planować powrót po zmroku. O ile rozumiem, że na coś takiego może się porwać doświadczony turysta, to planowe wędrowanie zimą po górach z dużą grupą nastolatków to celowe szukanie kłopotów.
Bartek
PS. Kilka nowych faktów na stronie GW Rzeszów.
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
Z innego forum - podobno RMF podało, że prowadzącymi byli nauczyciele WF i PO.
Czyli krótko mówiąc - skoro nie posiadali uprawnień, to niestety za to co działo się po pierwszym wezwaniu częściowo winę ponosi GOPR.
Nie wyobrażam sobie że nikomu z GOPR nie przyszło do głowy, aby zapytać czy prowadzący mają upr. przew. i licencję BdPN. W tej sytuacji GOPR powinien pozostałych natychmiast zawrócić z trasy a w przypadku odmowy wezwać Straż Graniczną. No chyba odrobina myślenia by się przydała - zwłaszcza że kto ma myśleć, skoro turyści i nauczyciele byli bezmyślni.
Cytat:
w przypadku odmowy wezwać Straż Graniczną.
Po co? Do aresztu, czy jak?
Chyba wolno sobie biedy narobić na własne życzenie....
Bo za ustawe o usługach turystycznych to raczej nie zamkną:D
Cytat:
Zamieszczone przez
Lech Rybienik
Bo za ustawe o usługach turystycznych to raczej nie zamkną:D
Mi też się wydaje bardzo dziwnym, że GOPR kategorycznie nie zażądał odwrotu całej grupy.
Ale trudno powiedzieć, jak to wyglądało na miejscu - nas tam nie było.
B.
Cytat:
Zamieszczone przez
Lech Rybienik
Nie Lechu, nie do aresztu - od razu do Alcatraz na dożywocie.
A poważnie: jak się szuka skrajności i mówi że nic sie nie da i nic nie można, włoży ręce w kieszeń i filozofuje - to rzeczywiście nic nie można zrobić. W ogóle strata czasu i kasy że ktoś po nich poszedł - przecież można sobie robić biedę na własne życzenie...
BTW: jak idzie grupa z nauczycielami (pewnie filozofami) to jest robienie sobie biedy na własne czy nie własne życzenie? :D
Cytat:
Zamieszczone przez
Lech Rybienik
sobie - tak
uczniom - nie
ot, subtelność taka
Serdeczności,
Kuba
Cytat:
Zamieszczone przez
jacob.p.pantz
sobie - tak
uczniom - nie
A czy potrzeba dopiero takiej tragedii jak nad Morskim Okiem ,żeby odpowiadać za bezpieczeństwo powierzonych uczniów ??? Głupota i brak odpowiedzialności ,to jest wręcz arogancja ze strony opiekunów.
GOPR nie jest od pilnowania i zwracania uwagi ,to czy wolno, czy nie, może ..ale nie musi.Za grupę odpowiada organizator , jak organizator jest arogantem to powinien odpowiadać sądownie , co i tak nie pomoże w razie tragedii, ale będzie nauczką dla innych na przyszłość.
Cytat:
Zamieszczone przez
joorg
A czy potrzeba dopiero takiej tragedii jak nad Morskim Okiem ,żeby odpowiadać za bezpieczeństwo powierzonych uczniów ??? Głupota i brak odpowiedzialności ,to jest wręcz arogancja ze strony opiekunów.
GOPR nie jest od pilnowania i zwracania uwagi ,to czy wolno, czy nie, może ..ale nie musi.Za grupę odpowiada organizator , jak organizator jest arogantem to powinien odpowiadać sądownie , co i tak nie pomoże w razie tragedii, ale będzie nauczką dla innych na przyszłość.
To samo pomyślałam i dokładnie takie same porównanie przyszło mi do głowy. Mam nadzieję, że wyciągną wobec tych nauczycieli konsekwencje. Dzięki bogu, że było ciepło bo skutki mogły być dużo poważniejsze. A od GOPRu wara.