1 załącznik(ów)
Odp: Szlaki w Górach Sanocko-Turczańskich
Lucyna pisze o tych szlakach :
Cytat:
Większość z przewodników nie zna ich nawet.
No i dobrze że nie znają. Wcale nie oczekuję żeby w te strony ciągnęły tabuny znudzonych delikwentów prowadzonych przez przewodników.
Dzięki temu można tu znaleźć ciszę i miejsce na osobisty kontakt z przyrodą.
A okolice są prześliczne. Szczególnie urokliwy jest przełom Sanu widziany z góry.
Zobaczcie zresztą sami patrząc na dołączone foto.
Pewnie że ( tak jak pisała Lucyna ) drzewa o tej porze nie przeszkadzają tyle jak na moim zdjęciu zrobionym w srodku lata
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Piotr nie jest w błędzie.
Mam przed sobą mapę Pogórze Przemyskie Mapa rowerowa OPGK Rzeszów S.A. wydanie 2004 której autorem ku memu zaskoczeniu jest Kosterkiewicz i prawdę powiedziawszy nie poleciłabym jej nikomu.
Tej mapy zupełnie nie znam, nawet jej nie widziałam w sklepie.
Ogólnie mogę powiedzieć, że nie przepadam specjalnie za mapami z etykietką "specjalnie do turystyki rowerowej".
Uważam to za chwyt marketingowy.
Jeżdżąc na rowerze gdziekolwiek jestem posługuję się zwykłą mapą turystyczną, najbardziej lubię te Compassu.
(Bardzo ich chwalę za to, że pierwsi wydali na prawdę dobrą mapę mojego rejonu czyli GOP - ale to OT)
Niestety Compass jak dotąd nie zdecydował się na wschodnią część Pogórzy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Henek
Lucyna pisze o tych szlakach :
No i dobrze że nie znają. Wcale nie oczekuję żeby w te strony ciągnęły tabuny znudzonych delikwentów prowadzonych przez przewodników.
Dzięki temu można tu znaleźć ciszę i miejsce na osobisty kontakt z przyrodą.
A okolice są prześliczne. Szczególnie urokliwy jest przełom Sanu widziany z góry.
Zobaczcie zresztą sami patrząc na dołączone foto.
Pewnie że ( tak jak pisała Lucyna ) drzewa o tej porze nie przeszkadzają tyle jak na moim zdjęciu zrobionym w srodku lata
Jeszcze muszę sprawdzić ścieżkę spacerową żółtą wiodącą na Bukowinę nad Załużem. Chcę trochę pokombinować i wejść z Załuża zielonym na Przysłup, potem czerwonym na Słonny i bez szlaku lub śceżką oznaczoną na żółto na Kamienną czy Kamionkę czyli Bezmiechowa.
A druga trasa przed mną to szlak ikon doliny Sanu. Muszę go jeszcze raz przejść. No i Zamczysko ale to będzie chaszczor.
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Piotr nie jest w błędzie.
Mam przed sobą mapę Pogórze Przemyskie Mapa rowerowa OPGK Rzeszów S.A. wydanie 2004 której autorem ku memu zaskoczeniu jest Kosterkiewicz i prawdę powiedziawszy nie poleciłabym jej nikomu.
Ja też mam te mapę. Oczywiście na pierwszy rzut oka nowsza mapa Pogórza Przemyskiego wydaje się być lepszą. Ale ta starsza znowu tak bardzo się nie różni, jeśli ktoś porusza się na rowerze, to jej szczegółowość jest wystarczająca. A w 2004 r. miała jeszcze jeden walor - była jedyną w miarę aktualną mapą tego terenu. Natomiast zgadzam sie , że przydałaby sie jakakolwiek mapa turystyczna mojego "rodzinnego" Pogórza Dynowskiego. Wprawdzie pracowałem na całym jego obszarze / powiaty brzozowski, rzeszowski, przeworski, jaroslawski i przemyski/, ale nie za często tam bywam, więc tak bez mapy może nie pobłądzę, ale byłoby łatwiej.
naive rzekł:
Cytat:
jeśli ktoś porusza się na rowerze, to jej szczegółowość jest wystarczająca
Nie znam mapy o której mówicie, ale ostrożnie podchodzę do takich określeń.
Zwiedzanie na rowerze wszak nie polega jedynie na przejechaniu określonej liczby kilometrów. Po drodze trzeba cos zobaczyć.
A wtedy "szczegółowość" ma ogromne znaczenie.
Oczywiście nie chodzi o zabłądzenie a informacje o poszczególnych miejscach.
No chyba, że ktoś przewodniki wozi...
Pozdrawiam:)
Te wszystkie wymienione mapy nie poleciłabym turystom rowerowym. Dlaczego? Bo nie naniesiono na nie wszystkich tras rowerowych. Jest ich na terenie G S-T i Pogórza Przemyskiego conajmniej kilkanaście.
Pogłabym tylko polecić mapę wydaną przez Zielony Rower ale to opracowanie dotyczy niewielkiego skrawka omawianego terenu. Jest także ciekawa mapka Fortecznej Trasy Rowerowej wokół Przemyśla. Ciekawy aczkolwiek niekompletny jest Atlas znakowanych szlaków rowerowych województwo podkarpackie. Poleciłabym także przewodniki rowerowe Krzysztofa Plamowskiego "Rowerem ze Szwejkiem", "Zielony Rower".
A czy wogóle na omawianych terenach są szlaki tylko dla rowerów?
Jeżeli myślisz o scieżkach rowerowych to oczywiście nie mamy. Jest za to kilkadziesiąt oznakowanych szlaków rowerowych, w tym transgraniczne. Nie wiem dokładnie ale chyba to czwartkowe seminarium w Caritasie poświęcone Bursztynowemu Szlakowi będzie także o trasach rowerowych.
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Te wszystkie wymienione mapy nie poleciłabym turystom rowerowym..
Nie ma takiej mapy, która byłaby aktualna w 100 %, wszystko zależy kiedy ją wydano. Samo przygotowanie do wydania też trochę trwa, więc przy najlepszych chęciach wydawcy coś na niej zawsze braknie. Każda mapa jest lepsza niż jej brak, zwłaszcza że wszystkie mapy maja rozbudowaną część informacyjną i gotowe propozycje interesujących tras. ZXresztą w innych wątkach na tym forum wykazano, że nawet mapy uznane za najlepsze, jakieś błędy zawierają.
Sądze, że dodatkowo występuje blokada w przepływie informacji. Te szlaki są przeważnie wytyczane w ramach projektów. Ktoś pozyskuje pieniądze, wytycza szlak i na tym poprzestaje. Na mapę Demartu naniesiono te szlaki, które są dobrze i dość dobrze promowane czyli szlaki Zielony Rower, szlak szwejkowski, doliny ikon. Oprócz tego powstało bardzo dużo szlaków, nie tylko rowerowych miejskich i gminnych. O nich prawie nikt nie wie. Chciałam zdobyć schemat szlaków rowerowych wokół Sanoka ale niestety nie udało mi się. Z drugiej strony wydawcy nie dążą aby poprawiać jakość map. Z tego co wiem tylko Ruthenus i Compass wynajmują chaszczowników aby pracowali w terenie. I na dzień dzisiejszy te mapy Bieszczadów są najlepsze. Poza tym obie firmy mają dobry podkład za który nieźle zapłacili.