Odp: Odpust w Łopience i chaszczowanie po Łopienniku 05.10.2008
Cytat:
Zamieszczone przez
joorg
Czyżby...? my też miło wspominamy spotkanie przed bazą .. i o miśkach rormawialiśmy..? Czy to Ty byłeś Duchu Sympatyczny??... jaki ten świat jest mały.
Czy jestem sympatyczy? Nie mnie, o tym sądzić.
Ja do Łopienki przyjechałem dzięki uprzejmości pana który podwoził panie z kółka rużańcowego z Cisnej. Następnie po miłym spotkaniu z Teri i innymi znajomymi z poza forum, siedziałem w cerkwi słuchając koncertu pań z zespołu "Łopienka" i dziewcząt ze szczepu harcerskiego (nie pamiętam nazwy). Po koncercie, postanowiłem wracać do Cisnej. Po droze do bazy, spotkałem jak się okazało, Was i żeczywiście pogadaliśmy o miśkach. Po tym miłym spotkaniu, odwiedziłem bazę. By następnie "szlakiem bazowym" dojść do "agrafki". Spacerując "agrafką" i podziwiając piękną jesienną szatę Bieszczadu, doszedłem do Dołżycy.
9 załącznik(ów)
Cytat:
W szczególnym miejscu w dolinie Łopienki, na terenie nieistniejącej wioski, w ocalałej i odrestaurowanej cerkwi, jak co roku od 10 lat, w pierwszą niedzielę października odbywa się odpust....
To już 11 rok.... Łopienka 2009 , niedziela 04.10.2009:grin:
Kilka zdjęć..najmłodszy uczestnik ,potem kamieniołom w Bóbrce (Myczkowce) i piękne widoki na B...
Pogoda dopisała, no trochę wiało:mrgreen:
Kolorki..............o jeszcze nie,już dawno tak się nie spóźniały.:-D
Dawno, dawno temu ;) odpusty w Łopience odbywały sie 13 lipca. Czy ktoś wie dlaczego teraz są w październiku?
Pozdrawiam
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
bertrand236
Dawno, dawno temu ;) odpusty w Łopience odbywały sie 13 lipca. Czy ktoś wie dlaczego teraz są w październiku?
Pozdrawiam
Pierwszy raz słyszę ,po prostu w pażdzierniku jest lepiej :lol:
ps. i jeszcze z ostatniej niedzieli ..pielgrzymi
Cytat:
Zamieszczone przez
joorg
Pierwszy raz słyszę ,....
Oficyna Wydawnicza "Rewasz" Bieszczady Przewodnik dla prawdziwego turysty Wydanie siódme Pruszków 2000 strona 305 gdzieś w środku: "W XIX w. Łopienka była największym ośrodkiem kultu maryjnego w Bieszczadach. Na kilkudniowy odpust zaczynający się 13 lipca przybywało co roku kilkanaście tysięcy ludzi."
joorg młodzieniaszkiem już nie jesteś ;), ale na tamtych odpustach nie miałeś prawa bywać.
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
joorg
To już 11 rok.... Łopienka 2009 , niedziela 04.10.2009:grin:
[ciach]
Pogoda dopisała, no trochę wiało:mrgreen:
No proszę, a mało brakło, by my się spotkali. Dnia tegoż odjeżdżałam z Bieszczadu i było do wyboru - Sianki lub odpust. Wybór padł na Sianki i takoż my się nie spotkali. Ale za to w Wołosatem Barszczu się napatoczył na pociechę :)
Fakt - wiało nielicho, ale za to pięknie było jak zawsze.
Ściskam w pasie
madzia
Tobołek z młodym turystą pierwsza klasa,:mrgreen: doskonałe...no i fajny widoczek na zaporę8-)
Cytat:
Zamieszczone przez
joorg
Bo czekają na mnie :twisted: