Odp: Trasa Połonina Równa, Pikuj
Propozycja - Auto zostawić w W. Bierieznym (albo jeszcze lepiej na Słowacji), pociągiem do Sianek; Starostyna, Pikuj zejść do Perechrestnego; Ostra Hora, przełęcz z polanką (Marcinsa) Połonina Równa. Lutańska Holica i ciążyć do linii kolejowej Użgorod-Lwów... .
Cytat:
Zamieszczone przez
wtak
Ostra Hora, przełęcz z polanką (Marcinsa) Połonina Równa. Lutańska Holica i ciążyć do linii kolejowej Użgorod-Lwów... .
Zdjęcia z takiej trasy: http://picasaweb.google.pl/ulec44/PoOninaRowna#
Witam
Apropo podejscia z Sianek,przez Starostynę na Pikuj.Jak tam wygląda z wodą??
Są jakies zrodełka na szlaku?
Na połoninach stosunkowo niewiele, ale jak się zejdzie trochę w las to sporo. Generalnie problemu nie ma, ale pewnej dawnej suchej jesieni napojeni lokalnymi destylatami płyny uzupełnialiśmy brusznicą, bo źródełka chwilowo wyschły ;)
Jeśli Marcin nie nakrzyczy na mnie to pozwolę sobie wyrazic zupełnie inny pogląd.
Na połoninie pikujowej występują źródła wody co najmniej w kilku miejscach. Jeśli nie idziemy w chmurach to łatwo je wypatrzeć.
Te źródła przechodzą w strumyki z których korzystają krowy i konie wypasane (czyli najwięcej okolice Starostyny i Pańskiej Doliny)
Szukanie wody metodą
Cytat:
jak się zejdzie trochę w las to sporo.
może spowodować że spadniemy 300 metrów (przewyższenia) i potem znów w górę. Wiem bo sam to ćwiczyłem w okolicy Kińczyka Hnylskiego.
Tam od razu nakrzyczy ;) W tym roku z wodą nie powinno być problemu. Niewielkie źródełka zdarzają się nawet 50-100 metrów poniżej głównej grani na połoninach, ale jak lato suche to trzeba niżej zejść i to nam się przytrafiło pamiętnej wczesnej jesieni...
Dzięki za informacje,niebawem się tam wybieram.,Ale jesli bedzie tak dalej padac,to nie my wodę,ale woda nas znajdzie:-P