Odp: Powsimordy 2011 - kategorie
Myślę, że sześć kategorii to nie za dużo. Sześć to liczba pitagoryjska, suma 1, 2 i 3. Z tego też powodu św. Augustyn jak i starożytni filozofowie i matematycy uważali ją za doskonałą. Najmniejsza nieabelowa grupa to symetryczna grupa S3, która ma 6 elementów (3!). Natomiast grupa S6 ma 720 elementów jest skończoną grupą symetryczną cechującą się automorfizmem zewnętrznym.
Sześć to:
Sześć to:
- masa atomowa stabilnego izotopu litu 6Li,
- liczba atomowa węgla,
- liczba atomów w pierścieniach węglowych wielu związków organicznych (np. benzen),
- liczba atomów węgla w glukozie,
- numer obiektu z katalogu Messiera (jasność widzialna 4,5m), czyli gromada otwarta znana jako Gromada Motyl znajdująca się w gwiazdozbiorze Skorpiona (M6), jest ona bardzo młoda, bo ma tylko 51 mln lat,
- numer planetoidy 6 Hebe,
- oznaczenie ciała niebieskiego w Nowym Katalogu Ogólnym, czyli galaktyka spiralna leżąca w gwiazdozbiorze Andromedy (NGC 6),
- liczba nóg heksapoda czyli zwierzęcia na sześciu nogach (owady),
- liczba atomów węgla w heksanie - przedrostek heksa- jest używany w nazwach substancji chemicznych zawierających łańcuch sześciu atomów węgla.
Sześć to:
- liczba lat kadencji senatora USA,
- liczba stóp określających głębokość grobu w krajach anglosaskich,
- liczba strun w gitarze klasycznej,
- według Biblii, liczba dni potrzebna Bogu do stworzenia świata, szóstego dnia Bóg stworzył Adama i Ewę,
- według pitagorejczyków pierwsza liczba doskonała (nazywana przez nich "małżeństwem", "zdrowiem" i "pięknem"); drugą liczbą doskonałą miałaby być 10,[potrzebne źródło]
- oznaczenie liczbowe oceny celujący, która jest najwyższa w skali używanej w polskich szkołach,
- największa liczba oczek na sześciennej kostce do gry,
- liczba ramion w gwieździe Dawida,
- liczba muzyków w sekstecie,
- numer znaku zodiaku Panna,
- liczba stóp daktylicznych w heskametrze,
- liczba paramit niezbędnych dla uzyskania nirwany,
- liczba doskonałości Wisznu,
- liczba materialnych poziomów świadomości według Czittamatry,
- liczba przypadków w językach słoweńskim, serbsko-chorwackim.
Poza tym:
- 6 znajduje się w tytule tomiku poezji A. A. Milne Teraz mamy 6 lat (ang. Now We Are Six),
- Numerolodzy uznają liczbę 6 za szczęśliwą,
- Luigi Pirandello napisał dramat Sześć postaci scenicznych w poszukiwaniu autora (wyd. 1921),
- niewyjaśnioną zdolność do wyczuwania różnych zjawisk nazywa się szóstym zmysłem,
- piłka siatkowa i hokej na lodzie to gry, gdzie walczą ze sobą dwie drużyny po 6 zawodników,
- [COLOR=rgb(0, 0, 0)]Sekstant,[/COLOR] to używany w przeszłości przyrząd nawigacyjny, pozwalający określać pozycję ciał niebieskich. Nazwa wzięła się z faktu, że przypomina http://upload.wikimedia.org/math/4/6...0d4aca9748.png koła[1].
Osoby związane z VI (szóstką):
Zwłaszcza ten heksapod mnie przekonuje.
Cytat:
Zamieszczone przez
bmiller
Moim zdaniem pięć kategorii to dość, dodanie nowej kategorii powinno być poprzedzone usunięciem jednej z istniejących.
(...)
Satyryk, Przyrodnik
Proponuję usunąć Poetę Roku i nadać dożywotni tytuł SuperPoety WUCE. Z całym szacunkiem dla Niej i innych - nie ma konkurencji i konkurentów w tej kategorii.
Satyryk i Przyrodnik wydają się ciekawymi propozycjami, bo w obu kategoriach widać braki na forum, więc jestem za dodaniem.
Nie ma co przesadzać 5-6 kategorii powinno być optymalnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Ostatni_Mohikanin
Proponuję usunąć Poetę Roku i nadać dożywotni tytuł SuperPoety WUCE. Z całym szacunkiem dla Niej i innych - nie ma konkurencji i konkurentów w tej kategorii.
Właściwie to się przychylam - tak sobie myślę ze w tej kategorii w tym roku (ponieważ WUKA nie może startować) to zwyczajnie nie miałabym na kogo głosować i nie oddałabym głosu.
Natomiast dobrych fotografików jest dostatek i oprócz Bartka mam już swój typ (rzecz jasna nie zdradzę przed czasem).
A WUCE dożywotni tytuł SuperPoety należy się jak psu zupa ;)
A satyryk i przyrodnik - jak najbardziej tak.
B.
Tak jestem za 5 ką plus satyryk - bo czymże to życie byłoby bez uśmiechu
Piskal: pięć jest liczbą pierwszą. A liczby pierwsze, jak sama nazwa wskazuje, powinny iść przed innymi. Sześć jest zwykłą, przeciętną, szarą i smutną liczbą złożoną, poza sobą i jedynką ma jeszcze dwa różne dzielniki. Sześć to cienias... A piątka jest symbolem zwycięstwa! Nie będę pisał co symbolizuje szóstka, napiszcie sobie trzy szóstki obok siebie to sami zobaczycie... Paskudztwo.
Pięć powinno być liczbą kategorii! Nie cztery, nie sześć, a PIĘĆ.
PS. Zwolenników powołania kategorii Satyryk Roku proszę o rozważenie: komu ją dać w tym roku? Sami piszecie, że humoru na forum niezbyt wiele. Co więc nagradzać?
Cytat:
Zamieszczone przez
bmiller
PS. Zwolenników powołania kategorii Satyryk Roku proszę o rozważenie: komu ją dać w tym roku? Sami piszecie, że humoru na forum niezbyt wiele. Co więc nagradzać?
Nie powołania, a PRZYWRÓCENIA
usunięcie nie było dobrym pomysłem;-)
I nie dyskutujemy tu co i komu, bo na to będzie czas;-) i miejsce
Cytat:
Zwolenników powołania kategorii Satyryk Roku proszę o rozważenie: komu ją dać w tym roku?
już miałem zostać zwolennikiem aż tu takie pytanie.
Wielce zasłużony SATYRYK z ubiegłych lat napisał w tym półroczu 1 post
Kto jeszcze ?. no kto ?
Bo jak nie będzie innych kandydatów to lepiej przyznać tytuł Nestora Satyryka bez zabawy z wyborem, bo co to za wybór 1-osobowy ?
Gdyby dodać kategorię GADUŁA roku
to tu miałbym parę kandydatów
no niestety Heniu, pejoratywnych kategorii nie mnożymy;-)
napisał don Enrico:
Cytat:
już miałem zostać zwolennikiem aż tu takie pytanie.
Wielce zasłużony SATYRYK z ubiegłych lat napisał w tym półroczu 1 post
Kto jeszcze ?. no kto ?
Bo jak nie będzie innych kandydatów to lepiej przyznać tytuł Nestora Satyryka bez zabawy z wyborem, bo co to za wybór 1-osobowy ?
Henryku! Pozwolę sobie przypomnieć że w poprzednich latach wybierano mnie (bo chyba o mnie mowa), Satyrykiem Roku nie za to co napisałem ale za wygląd. Wyborcy mylili wybory Satyryka z wyborem Satyra i z racji pewnego podobieństwa.............
Co do liczby postów...... no to mam już dwa (100% jednym postem).
Jest z mojej strony pewną niezręcznością opowiadać się za przywróceniem kategorii Satyryk Roku, ale tak, jestem za przywróceniem!
Chcę jednak z całą mocą podkreślić że z powodu braku aktywności na Forum nie widzę siebie jako kandydata w żadnej kategorii i kandydował nie będę!!! Głosował oczywiście będę bo Powsimordy to fajny i ciekawy przejaw aktywności forum.
......................... Pozdrawiam wszystkich + Pastor ręką własną