Odp: Relacja z wyprawy na Roztocze
Cytat:
Zamieszczone przez
Kusto
Czy mowa o tej kaplicy wybudowanej przez jenców co ich Sobieski zgarnął i osadził w Nowinach Horynieckich a oni wybudowali tę kaplicę, ot to chodzi? nie mam niestety ani jednego zdjęcia...
oj, nie !! ...Browar wie o co mi chodzi... O TĄ TAJNOŚĆ NAD TAJNOŚCIAMI !!! ....Ogromniaste anteny super szpiegowskie wycelowane w kosmiczną odchłań , to parę metrów od owego drzewa, jak się wychodzi z lasu...
Kusto ! a w Monasterzu złaziliście do podziemi ? ,,jaki jest stan figur tam schowanych ??
.....zabudowania wsi spaliło LWP , cerkiew drewnianą z 1678 r. rozebrano w ramach akcji Wisła 1. VII 1947
Cytat:
Zamieszczone przez
Kusto
dostawszy się w obręb rezerwatu, zostawiwszy rowery, poszliśmy na spacer po nim to, zachodząc aż na zaorany pas graniczny skąd wróciliśmy troszkę zwiedzeni, że tych skamieniałych drzew co je miało być widać ;) widać nie było... kurczę, szkoda, lecz za to jaki starodrzew, ach...
Większość tych skamieniałych (skrzemieniałych) drzew jest zebrana w małym muzeum koło cerkwii,reszta rozszabrowana.Muzeum polecam,jest bardzo fajne,opiekuje się nim mieszkanka Siedlisk,wystarczy zadzwonić i otwiera.Dość dokładnie przeszukałem ten rezerwat,ale nie dość że nie znalazłem żadnego drzewa skamieniałego,to w ogóle nie ma tam żadnych kamieni.A starodrzew jest velmi pekny.Dopiero na polu ornym przylegającym do rezerwatu zobaczyłem kamień,okazało się że to kawałek skamieniałej taxodii.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomas pablo
....Ogromniaste anteny super szpiegowskie wycelowane w kosmiczną odchłań , to parę metrów od owego drzewa, jak się wychodzi z lasu...
Centrum tej mapki: http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/?zoom...78&lon=23.4035
Cytat:
Zamieszczone przez
tomas pablo
oj, nie !! ...Browar wie o co mi chodzi... O TĄ TAJNOŚĆ NAD TAJNOŚCIAMI !!! ....Ogromniaste anteny super szpiegowskie wycelowane w kosmiczną odchłań , to parę metrów od owego drzewa, jak się wychodzi z lasu...
Jest, jest... patrząc na kapliczke ma sie je za plecami, droga tam niby nie wyraźna aż tu nagle trzymetrowy płot z zasiekami... jest, jest wkoło nich tam pięknie... od miejsca gdzie pukają z ambon na Niwki po drodze oni tam... niknie droga pod Niwkam... robi sie taka zwykłaśna ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
tomas pablo
Kusto ! a w Monasterzu złaziliście do podziemi ? ,,jaki jest stan figur tam schowanych ??
.....zabudowania wsi spaliło LWP , cerkiew drewnianą z 1678 r. rozebrano w ramach akcji Wisła 1. VII 1947
bylimy i są... jedna z uszkodzona twarzą oparte u mur piwnicy... pięknie sklepione z klucza kamieni te piwnice są ;)... figury od 2010 do 2011 nie zmieniły sie, nikt ich nie zdewastował
Cytat:
Zamieszczone przez
Wojtek Pysz
dokładnie tak... ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
Większość tych skamieniałych (skrzemieniałych) drzew jest zebrana w małym muzeum koło cerkwii,reszta rozszabrowana.Muzeum polecam,jest bardzo fajne,opiekuje się nim mieszkanka Siedlisk,wystarczy zadzwonić i otwiera.Dość dokładnie przeszukałem ten rezerwat,ale nie dość że nie znalazłem żadnego drzewa skamieniałego,to w ogóle nie ma tam żadnych kamieni.A starodrzew jest velmi pekny.Dopiero na polu ornym przylegającym do rezerwatu zobaczyłem kamień,okazało się że to kawałek skamieniałej taxodii.
Ma jeszcze takie okazy skamienialych drzew, piorunów i żyjątek dawnych w Skansenie w Guciowie koło Zwierzyńca... a starodrzew piękny, prawda prawda :D...
Cytat:
Zamieszczone przez
Kusto
bylimy i są... jedna z uszkodzona twarzą oparte u mur piwnicy... pięknie sklepione z klucza kamieni te piwnice są ;)... figury od 2010 do 2011 nie zmieniły sie, nikt ich nie zdewastował
no to uspokoiłeś mnie....mogę spokojnie iść spać...
a drzewko w studni jak ?
a będąc w Guciowie, zahaczyłeś o pobliskie Senderki ? /sztolnie /
Cytat:
Zamieszczone przez
tomas pablo
no to uspokoiłeś mnie....mogę spokojnie iść spać...
a drzewko w studni jak ?
a będąc w Guciowie, zahaczyłeś o pobliskie Senderki ? /sztolnie /
Drzewo w studni potężne, stary cmentarz wojenny jest też... i pomnik poświęcony UPA ponoć jeden z najstarszych postawionych... W Senderkach nie byliśmy, tamtego dnia byliśmy u źródeł Sopotu, lecz po kolei ;)...