Odp: W poszukiwaniu klasztoru
Cytat:
Zamieszczone przez
tomas pablo
Mnie cieszy, że śmieci żeś nie znalazł tam jakiś imponujących ilości.
Niestety między cerkwią a kapliczką było znacznie gorzej, tam gdzie są te stanowiska "łowieckie" ze śmietnikiem (sic!) i kibelkiem. Tam były i puszki, i butelki i trochę innych skarbów.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomas pablo
Co do owych wałów, nie wiem, czy to nie przypadkiem pozostałości stawów rybnych.
Może być, bo to wyglądało na czysto ziemną robotę.
A kapliczka - nie wiem jak wyglądała oryginalnie, wtedy gdy ją stawiano. Trudno mi więc zajmować stanowisko w jej sprawie. Ważne, że stoi i stać będzie długo :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
bartolomeo
Niestety między cerkwią a kapliczką było znacznie gorzej, tam gdzie są te stanowiska "łowieckie" ze śmietnikiem (sic!) i kibelkiem. Tam były i puszki, i butelki i trochę innych skarbów.
tak- wędkarze to utrapienie, zmora....po sezonie wielkie sprzątanie po nich. Syzyfowa praca jak widać.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomas pablo
...Co do owych wałów, nie wiem, czy to nie przypadkiem pozostałości stawów rybnych. Zapytam...jak uzyskam odpowiedż, przekaże.
Państwo K. z Rajskiego posiadają fajną mapę przedwojenną, oraz parę archiwalnych fotek klasztoru. Pisana jest też szeroka monografia Rajskiego i okolic.Sam czekam na nią z niecierpliwością wielką..bo znam jedynie fragmenty.(...)
Ja też odnoszę wrażenie, że to będą pozostałości jednego ze stawów rybnych. Ale tomas pewnie niedługo rozjaśni mroki solińskich głębi.
Tutaj troszkę o siostrach i klasztorze: http://www.rajskigosciniec.pl/przewodnik/siostry.pdf
Bazyl ! ów link to fragment tejże monografii, o której wspomniałem. Pewien gość pisze ją od paru ładnych lat, ale pojawiają się różne wątki, odnajdowane są nowe tropy i dokumenty, więc stale jest rozbudowywana. Mam nadzieję, że KIEDYŚ skończy.....obym doczekał......;)
2 załącznik(ów)
Pod koniec pażdziernika również poszukiwałem pozostałości klasztoru w Rajskiem. Pozwoliłem sobie na nałożenie mapy współczesnej na WIG-owską i z tym udałem się teren. Zwróciłem uwagę na regularny (zbliżony do kwadratu) zarys nasypu - być może pozostałości fundamentów. W tym miejscu powinien znajdować się klasztor. Na mapie WIG-owskiej nie ma zaznaczonych żadnych stawów w tej okolicy. Jeżeli są to pozostałości klasztoru, to brakuje mi w tym miejscu resztek komina. Klasztor był drewniany i spłonał całkowicie w 1954 r. ale komin był zapewne z cegły i gdzieś ta cegła powinna być. Chyba, że ktoś jeszcze przed spiętrzeniem zbiornika ją "sprywatyzował". Na mapie zaznaczyłem miejsce skąd zrobiłem zdjęcie, a na zdjęciu narożniki nasypu.
Załącznik 27065Załącznik 27063
Wskazany przez Ciebie nasyp to ten sam, o którym pisałem powyżej. Na Twojej mapie zaznaczyłem położenie tego nasypu. Hipoteza tomasa pablo wydaje mi się jednak bardzo prawdopodobna, tym bardziej, że w linku podanym przez Bazyla jest informacja o stawach rybnych.
http://www.bmiller.pl/forum/2011/klasztor_19.jpg
tak...wiadomość potwierdzona od ''tambylczyni'', to RACZEJ zapewne wał stawu, takowe BYŁY przy klasztorze.
Myślę, że cegły po spaleniu pozostały- ktoś skrzętnie je wyzbierał i wykorzystał.....przynajmniej nie musiał pisać jakiś kwitów i próśb o przydział takowych.
Cytat:
Zamieszczone przez
bartolomeo
.... Ważne, że stoi i stać będzie długo :-)
....wiesz, akurat zaprawy nie żałowaliśmy, oj , nie !!! Betoniarka chodziła na pełnych obrotach ....
Cytat:
Zamieszczone przez
bartolomeo
Nic to, w sumie nie idzie o to, żeby znaleźć - tylko żeby szukać!
hallo,
Bartolomeo myślę sobie ,że już szukałeś...teraz żeby znaleźć chyba potrzebny byłby Ci szkaplerz ,a raczej przystąpienie do onego:-P
wtedy...może...!( fajna fotografia opiewająca powrót do pradoliny z przed 40 lat,fajna !)
to ja dorzucę pewny smaczek muzyczny do Twej opowieści...która staje się wtedy ...przypowieścią:shock:
http://youtu.be/7TNFysecmq0
Cytat:
Zamieszczone przez
Pierogowy
Bartolomeo myślę sobie ,że już szukałeś...teraz żeby znaleźć...
musi pozbyć się tych pereł co je w błocie na początku poszukiwań znalazł. Wiadomo - perły szczęścia nie przynoszą.:wink: