5 załącznik(ów)
Odp: ... Ostatnia wycieczka rowerowa... przez Kujawy, Paluki, Krajne po Kosznajderię.
Załącznik 29019Załącznik 29020Załącznik 29018Załącznik 29021Załącznik 29022
pierwsze: przy Jeziorze Długim
2,3,4 - pomnik poświęcony matce Chopina
5 - jedno z kluczowych skrzyżowań ;)
Minąwszy Izbice Kujawską od jej zachodniej strony, starałem się wypatrzyć tory dawnej kolejki wąskotorowej (zaznaczone na mapie)... Tory jednak zwinięto i została tylko szeroka miedza... Tak zatem drogi wiodły mnie od tego miejsca w stronę jeziora Głuszyńskiego...
http://forum.bieszczady.info.pl/images/misc/pencil.png
10 załącznik(ów)
Odp: ... Ostatnia wycieczka rowerowa... przez Kujawy, Paluki, Krajne po Kosznajderię.
... duzo duzo by opowiadac, ale zeby nie byc zbyt drobiazgowym... jezioro Głuszynskie to przepiekna okolica, jest w jego otoczeniu wiele innych pomniejszych jezior i oczek wodnych... lasy, laki i pola, prawie bezdroża... w tym momencie podjąłem decyzje żeby pojechac w kierunku Gasawy okrążając jezioro Gopło od poludnia... Mialem jechac w kierunku Inowrocławia, jest tam kompleks lasów na wschód od niego z dwoma rezerwatami ale moze innym razem... pojechałem przez wioski cześciowo asfaltami częściowo szuterem w kierunku Jeziora Gopło, w sumie odbilem ostro na zachód od Jeziora Głuszynskiego .... nie ma jak objechać Gopła, jest to bardzo dlugie jezioro i pierwszy przejazd jest w Kruszwicy, postanowilem pojechać z drugiej strony...
10 załącznik(ów)
Załącznik 29054Załącznik 29047Załącznik 29049Załącznik 29048Załącznik 29055Załącznik 29050Załącznik 29051Załącznik 29052Załącznik 29056Załącznik 29053
na pierwszym zdjęciu jedno z oczek wodnych w okolicy Jeziora Głuszyńskiego
na szóstym zdjęciu widok z mostu na kanał Gopło - Warta
na siódmym zdjęciu `prześwituje` w zieleni tafla jeziora Gopło ;)
10 załącznik(ów)
... Z mostu nad kanałem Warta - Gopło w miejscowości Przewóz ruszyłem przez Rezerwat Nadgoplański Park Tysiąclecia w kierunku Lubstówka, przez Galiszewo... Oto zdjęcią z terenu Parku:
Załącznik 29064Załącznik 29058Załącznik 29061Załącznik 29060Załącznik 29065Załącznik 29063Załącznik 29057Załącznik 29059Załącznik 29062Załącznik 29066
dwa ostatnie zdjęcia : starałem się uchwycić `chmary` jaskółek, które latały nad skrzyżowaniem w okolicy nieczynnego młyna w Lubstówku...
10 załącznik(ów)
... Plan był taki na nadchodzący wieczor: rozbić się na dziko w lasach niedaleko miejscowości Jeziora Wielkie... Niestety, oczko wodne w lesie, zaznaczone na mapie, w rzeczywistości okazało się wyschnięte, choć okolica potencjalnie ładna do rozstawienia namiotu...
Załącznik 29067
...Chciałem jednak wsłuchiwać się w odgłosy ptactwa w nocy na wodą... Miałem dość przejechanie i zmęczony byłem, to zawziąłem się żeby dotrzeć nad Jezioro Czyste przy kanale Gopło - Ostrowo, niedaleko miejscowosci Wójcin... Oto zdjecia z tego odcinka trasy:
Załącznik 29074 w lesie na zachód od miejscowości Jeziora Wielkie
Załącznik 29075Załącznik 29073pogoda po drodze do miejscowości Wójcin
Załącznik 29076Załącznik 29070Załącznik 29068pare zdjęć z Wójcina
Załącznik 29072Załącznik 29071widok z ambony i miejsce `rozbicia`
... w załączniku widok na Jezioro Czyste
... Tego wieczora w nocy, po rozłożeniu/ustawieniu namiotu, po wrzuceniu całego majdanu do środka, obejrzeniu zdjęć z całego dnia i prześledzeniu map jak następnego dnia bedę jechał, obudził mnie wrzask mi nieznany dotąd...ki wilkołak jaki czy co? Najpierw coś zaszczekało jak pies gdzieś jakieś może 50 metrów od namiotu, usłyszałem łamanie gałęzi potem znowu szczek czy wrzask -trudno to mi było określić - i nastąpił szybko oddalający się tętent kopyt... Tej nocy nie pospałem, mimo ze wodne ptactwo miało repertuar przeróżny i miło było wsłuchiwać się, to każdy inny szelest blisko namiotu budził mnie i ustawiał do czujności ... Dnia następnego okazało się że to sarna wydaje takie odgłosy jak jest zaniepokojona :D
10 załącznik(ów)
... Pobudka, śniadanie, wszystko na zimno... Zgarnąłem cały majda na rower i w drogę, wzdłuż kanału Gopło - Ostrowo, który za niedługo przeciąłem i pozostawilem za sobą. Jechałem przez czas jakiś szlakiem Jerzego Wojciecha Szulczewskiego, regionalista i etnograf...
Załącznik 29083Załącznik 29084Załącznik 29077Załącznik 29079Załącznik 29078Załącznik 29085Załącznik 29080Załącznik 29081Załącznik 29082Załącznik 29086
1,2 - `zwijam obóz`
3,4 - lasami niedaleko kanału Gopło - Ostrowo (marny to kanał ;)
5,6 - na szlaku im. J.W.Szulczewskiego
7,8 - ostoja kruków
9 - nieczynne tory miedzy Strzelnem a Mogilnem
6 załącznik(ów)
Opuściłem szlak Szulczewskiego niedaleko wsi Cieńcisko, fotografując po drodze kruki (jw.), jadąc wąsko wyasfaltowaną drogą p.poż.
Załącznik 29087
do trasy nr.256, którą musiałem pokonać paręset metrów (eh) i skręciłem koło leśniczówki Kopce na wieś Czerniak w stronę torów (ze Strzelna do Mogilna), które okazały się być nieczynną linią, nie musiałem się oglądać za nadjeżdżającymi pociągami :) (uff) ... Skróciłem sobie nimi drogę by nie robić kolana, pokonałem most - miałem cykora, rower ciężki a most w nienajlepszym stanie :) Załącznik 29089Załącznik 29088Załącznik 29091Załącznik 29090Załącznik 29092
...owy most jest pomiędzy jeziorami: Kunowskim i Bronisławskim...
Jadąc dalej minąłem sioło o nazwie Czarnotul obok sioła Białotul :)... przeciąłem `magistralę` kolejową w Twierdzinie, z Inowrocławia do Mogilna prowadzącą, i jadąc przez Wszedzień zobaczyłem kościół w sumie `nijaki` ;) lecz pokryty cały dachówką czerwoną - w środku nie byłem...
10 załącznik(ów)
Załącznik 29108Załącznik 29109Załącznik 29111Załącznik 29102Załącznik 29104Załącznik 29103Załącznik 29105Załącznik 29107Załącznik 29106Załącznik 29110
2 - za Szczeglinem w drodze na Twierdziń
3 - na skrzyżowaniu w Twierdzinie (ciekawe lico budynku z całych kamieni...)
4 - kościół we Wszedzieniu
5,6 - droga z Wszedzienia na Sucharzewo :)
7 - ganek w Parlinie
9 - pola pod Rozalinowem niedaleko Jeziora Foluskiego
a dlaczego ostania? czy ostania jako że ostatnio będąca? :)